Menu
Barn / Hemmet / Miljö / Veckans lista

Veckans lista

Veckans lista innehåller lite nyheter från förra veckan som tål att upprepas. Om ni råkat missat det på vårt instagram eller Facebook. Ha en fin vecka i den underbara “septembersommaren”!

BARN/HEMMET/MILJÖ

Farliga kemikalier foto: Charlotta Lingwall för Think organic!

Vi behöver samla kunskapen så att det blir enklare för företagen.

Regeringen lägger ytterligare 375 miljoner kronor under de närmaste fyra åren på att skapa en giftfri vardag, framför allt för barn. Bland annat ska gifter kartläggas – något som kan leda till nya förbud. Men det är oklart om Sverige kan gå före resten av EU.

Pengarna går bland annat till kartläggning, miljöövervakning och ett nytt nationellt giftcentrum.

– Vi vet för lite om de varor som vi har hemma som kläder som barn kommer i kontakt med. Nu gör vi en kartläggning som gör att vi senare kan gå vidare med förbud, säger den nytillträdda Karolina Skog till DN efter att hon presenterat sin första budgetnyhet sedan hon ersatte Åsa Romson i våras.

Källa: DN

MAT

14276442_1795811227328437_1078929982_n

Svenska konsumenter köper mest ekologiskt i världen!
I förra veckan kom ny statistik från Ekoweb*. Försäljningen av ekologiska livsmedel i svensk detaljhandel ökade med 23 procent under första halvåret. Det är mer än prognos. Sverige går upp jämsides med Danmark i ekoandel och svenska konsumenter handlar just nu mest ekologisk mat i världen, tillsammans med danskarna. En omfattande produktionsökning av svenskt ekojordbruk har givit ekomarknaden möjlighet att växa. Samtidigt kunde ökningen varit ännu större, om det funnits mer ekoprodukter att sälja.
*Ekoweb är sedan 18 år tillbaka en politiskt oberoende marknadsrapportör, expert på analyser och statistik från svensk och internationell ekomarknad.

Källa: Ekoweb och DN

HEMMET

plastbantat1

Farliga kemikalier i varannan plastvara i hemmet.
När Kemikalieinspektionen tog stickprov påträffades farliga kemikalier i 82 av 160 plastvaror. I 20 fall var övertrampen så svåra att säljaren anmäldes till åklagare. Fynd gjordes bland annat i en haklapp, barnvagnstillbehör och träningsutrustning. Sorgligt att farliga ämnen påträffas i produkter för barn framförallt. Barn som är extra känsliga.
Undvik all sorts plast ni bara kan! Tyvärr finns det ingen giftfri plast… Satsa på glas, rostfritt och trä istället.

Ny forskning visar att Bisfenol S (BPS) är den kemikalie som ersatte Bisfenol A (BPA) efter att forskare varnat för hormonstörningar. Ämnena finns i t.ex. plastflaskor och kvitton. Nu visar ny forskning att Bisfenol S (BPS) är lika skadlig som Bisfenol A (BPA) – och till och med mer skadligare.

“Gå inte på sådant där som “BPA- och ftalat-fri” och liknande. Bara för att de tagit bort en giftig ingrediens betyder det inte att produkten som helhet är giftfri!”
@aiming_green på instagram.

Här finns alla inlägg vi skrivit om ämnet plastbanta, där kan ni få lite inspiration och tips på hur man kan börja plastbanta hemmet och vad man bör tänka på.

Källa: SVD

1 Comment

Leave a Reply