Menu
Fakta / Livsstil / Mat / Råvaror

Tankar om mat

Mat är något vi alla har en relation till. Jag jobbar själv i livsmedelsindustrin där vi producerar djupfrysta grönsaker, frukt och bär. Med fokus på äkta, inspirerande, ekologiskt och bekvämt. Bekvämt? Ja, det kan faktiskt vara bekvämt fast man inte använder halv- eller helfabrikat. Det är väldigt bekvämt att använda sig av frysta produkter. Då får du inget matsvinn, du använder bara det du behöver för tillfället och stoppar tillbaka resten i frysen.

Jag tror att en del av det stora (och ökande) matsvinnet beror mycket på att vår mat är för billig. Med klimatförändringarna som vi har och efter den svåra torkan i somras vilket bidrog till den sämsta skörden sedan 1958. Bönderna måste få betalt och det är vi konsumenter som måste vara beredda på att betala mer för maten. När maten blir dyrare kommer det att bidra till att fler tänker smartare och försöker undvika matsvinn tror jag.

Maten hemma kan man påverka själv, men i skolan – hur är maten i skolan?

Mer grönt, ta bort socker och servera mindre kött i skolan! 🌿Livsmedelsverket uppdaterade nyligen sina råd för skolmåltider. Inte en dag för tidigt om ni frågar oss. Skolmåltiderna är väldigt olika från kommun till kommun. Det är en sak att påverka vad barnen äter hemma men det är minst lika viktigt att engagera sig och ställa krav på skolmåltiderna. Läs Livsmedelsverkets “Nya råd lyfter skolmatens betydelse för hälsa och lärande”

Serveras ekologisk mat? Hur är det med köttet? Är det thailändsk kyckling eller svenskt kött? Det är så otroligt olika från kommun till kommun.
Vissa kommuner är jättebra på att servera både ekologiskt och svenskt. Andra inte. Ta reda på vad som gäller i just din kommun. Våga fråga! (svenskt kött = ingen antibiotika, läs mer här)

Takeaway/restauranger – våga fråga om ursprunget på råvarorna.

På restauranger är det vanligare än vad man tror med utländskt kött just därför det inte finns krav på att man ska märka ursprunget på råvarorna i restaurangbranschen. Även här gäller det att våga fråga! 

Slutligen, här kommer sex tips om vad man kan tänka på när man står där i affären och ska komma på vad man skall servera till middag.

  1. Ät mindre kött. Köp mer grönsaker, gärna fryst! Det blir billigare och mindre matsvinn.
  2. När ni köper kött. Välj ekologiskt och/eller närodlat, handla från en gård nära dig. Sök t.ex. på Gårdsnära.se
  3. Rädda resterna & minska matsvinnet! Hushållen svarar för den absolut största delen av matsvinnet, 717 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Få mer tips om hur du kan rädda resterna i inlägget här.
  4. Ät i säsong! Välj bra råvaror och gör från grunden. Undvik hel- och halvfabrikat.
  5. Matplanera mera! Fler tips finns i inlägget här.
  6. Slutligen. Glöm inte bort att vara snäll mot dig själv, din mage och jorden.

Foto: Charlotta Lingwall


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema som är “mat”. Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:

Husligheter : Låt 2019 bli ditt klimatsmartaste mat-år! 

Fair Living : Vego för nybörjare – 5 sätt att introducera en grönare kost

1 Comment

Leave a Reply