Menu
Gifter i vardagen / Hudvård / Livsstil / Skönhet

Giftfri deo på 5 minuter – gör din egen

Gör din egen deo

När jag blev gravid slutade jag med vanlig deodorant. Deodorant täpper till porerna så att vi inte svettas. Känns onaturligt för mig men det var alltså först när jag var gravid jag började fundera på vad det egentligen är för ämnen i en deodorant. Varför sluta med deo, kanske somliga undrar. Jo, därför att jag tyckte det var läskigt att smörja armhålan med parabener, aluminium och andra gifter. Jag ville ha så ren och giftfri hud som möjligt när jag bar min bebis nära mig i bärsele.

Vissa tycker nog att den här oron för gifter är överdriven. Men många av ämnena som finns de flesta ”vanlig” deodoranter i affären kan kopplas till sjukdomar som cancer, reumatism och hormonstörningar. Och det tar max 5 minuter att göra egen deo och slippa oron.

Man behöver inte göra sin egen deo, det finns ekologiska giftfria att köpa i välsorterade butiker. Men när jag hade slut på ekologisk deo i fredags fick jag en tanke att man kanske kan göra en egen…

Så jag började googla. Den här enkla och effektiva deodoranten innehåller max 4 ingredienser, är naturlig och giftfri.
Varför smörja in det största organet vi har, vår hud, med något som inte går att äta?

Här får ni ett recept på giftfri deo, lätt som en plätt:

Gör din egen deo

Du behöver: (lika delar av allt)
– 0,5 dl ekologisk Kokosolja (kallpressad olja på burk)
– 0,5 dl Bikarbonat (tar bort dålig lukt)
– 0,5 dl ekologisk Majsstärkelse (suger upp fukt)
– ev. några droppar doft/eterisk olja

Kokosolja smälter vid ca 25 grader så det räcker med att ställa burken i ett vattenbad med varmt kranvatten.
Ha i lite eterisk olja för doftens skull om du vill.

Gör egen deo

Blanda ner alla torra ingredienser. Sikta ned dem med en sil. Blanda ordentligt. Det blir som sås men kokosoljan stelnar sen och då blir det som kräm som man smörjer armhålan med. Det blir inte kladdigt, inte oljigt, inte pudrigt och med en diskret god doft. Det tränger in snabbt i huden och kladdar inte på kläderna.
Jag klarar mig utan svettlukt och känner mig fräsch. Funkar till alla – du väljer själv doften. Även lite äldre barn om det skulle behövas.

Gör din egen deo

Foto: Charlotta Lingwall

63 Comments

 • Rebecka
  20 juni, 2020 at 22:32

  Jag har tidigare reagerat på bikarbonat i naturliga deodoranter så jag tänkte bara ta 1 tsk bikarbonat som nämnts i kommentarerna. Men bör jag då ha i mer potatismjöl/majsstärkelse för att balansera upp konsistensen?

  Reply
 • Bea
  20 juni, 2020 at 00:03

  Kan bara varmt rekommendera detta recept, provade nyligen och jäklar så bra den är! Jag började med olika giftfria deor detta året, men märkte tyvärr att de alla tappade effekt efter ett tag. Så jag är så himla glad för att jag hittade detta recept, kan inte säga det nog så bra det är! Fastän man typ svettas som en idiot under dagen, luktar man inget sen på kvällen! Ja, det är verkligen ett mirakel för mig haha!

  Reply
 • Emelie
  17 februari, 2019 at 21:04

  Tack för tipset! Jag har testat receptet för första gången, men det skiktade sig… hur länge ska man röra ihop det? Hur länge dröjer det innan det stenar igen?

  Reply
 • Juan Romero
  25 juli, 2018 at 18:43

  Tussen tack för receptet den funkar utmärkt på mig sedan ett år.

  Reply
 • Therese
  11 juni, 2018 at 12:29

  Hej! Tack för en bra sida! Jag provade det här receptet nyligen och är jättenöjd! Dock var jag ute och reste i helgen och deon låg kvar i väskan i en varm bil. Nu har den blivit jättekonstig! Först ville den inte stelna, bara i kylskåp. Och nu när den stelnat är den alldeles grynig. Tål den inte värme? Vet du om jag kan rädda den på något sätt, värma upp och röra om igen? Tack på förhand! Therese

  Reply
  • Charlotta
   11 juni, 2018 at 19:46

   Hej! Deon består ju till stor del av kokosolja som blir flytande när den blir varm. Men det skall nog gå bra att använda ändå. Annars är det nog bara att göra en ny! Tur det är så enkelt och lätt. :)

   Reply
 • Anna
  18 februari, 2018 at 15:22

  Fick hemmagjord kokosdeo i julklapp, och jag var väldigt skeptisk till den först. Men alltså wow! Jag har aldrig varit så här nöjd med någon deo någonsin. Den oljar inte av sig på mina kläder och absolut ingen svettlukt! Jag tycker vanliga deodoranter luktar så starkt av parfym, och den lukten hamnar ju på kläderna blandat med svettlukt efter ett tag. Med kokosdeodoranten så känns mina kläder fräscha jättelänge. Jag har testat att använda tröjor i 3-4 dagar, bara för att se när de börjar lukta svett, men de luktar fortfarande helt nytvättade under armarna! Har aldrig förr kunnat ha en tröja mer än en dag.

  Reply
  • Ulrika
   20 februari, 2018 at 19:14

   Hurra vad roligt att höra!

   Reply
 • Jenny
  31 januari, 2018 at 22:22

  Hej! Tack för detta underbara tips! Har nu använt i 6 mån och den funkar perfekt! Men! Jag har nyss blivit ”svart” i armhålorna! Någon som blivit det? Tacksam för svar!

  Reply
  • Ulrika
   31 januari, 2018 at 22:25

   Oj! hur då svart? Inget vi hört innan eller råkat ut för!

   Reply
   • Jenny
    1 februari, 2018 at 00:03

    Ja, som när man är gravid och kan bli mörk runt bröst och armhålor. Och jag är inte gravid. Därför funderade jag på om det möjligtvis kunde vara deon…

    Reply
  • Charlotta
   1 februari, 2018 at 18:10

   Va? Nej, det har jag aldrig varit med om. Att man blir svart? Skumt!

   Reply
 • Linn
  30 december, 2017 at 20:28

  Den som har känslig hud ska inte använda bikarbonat

  Reply
  • Charlotta
   1 februari, 2018 at 18:10

   Man kan ta mindre bikarbonat. Bara att testa sig fram! Deon fungerar inte lika bra utan bikarbonat då det är den som tar bort dålig lukt.

   Reply
 • Ulla-Stina Alvstaaf
  17 december, 2017 at 18:22

  Vill tala om att det handlar inte om irriterad hud efter en tids användning av deon, Det är en utrensning av gifterna vi har i kroppen efter allt vad vi får i oss ifrån olika håll.
  Fortsätt med den fast ta lite mindre av deon, det kan hålla på en längre tid ned utrensningen.

  Reply
  • Ulla-Stina Alvstaaf
   17 december, 2017 at 18:29

   Missade att det är bikarbonaten som rensar ut . :)

   Reply
 • […] Använd ingenting på din eller dina barns hud som innehåller onödiga kemikalier. Huden är vårt största organ, allt som hamnar på huden kan spridas vidare ut i blodet på bara några minuter. Gör egen giftfri deodorant på 5 minuter. […]

  Reply
 • Emma
  13 december, 2017 at 09:50

  Så kul att vi är flera som gör egen deo. Måste testa med vaniljdoft i min nästs sats jag gör.

  Reply
 • Maria
  12 oktober, 2017 at 10:19

  Hej
  Enligt Organic makers är deras vaniljolja löst i ekologisk solrosolja för att kunna användas på huden. Läser man om crearomes vaniljarom så ska de inte användas i hudprodukter. Vad tycker du om detta? Fungerar vanlig “hemma-vanilj-arom” eller är det egentligen för starkt? Jag har nämligen fått utslag av Dr. Schmids men efter en längre tids användande vilket är konstigt, men tänker att det kan vara bikarbonatet eller vaniljen.

  Reply
  • Charlotta
   1 februari, 2018 at 18:08

   Jag tar ytterst lite och ibland inte någon vaniljarom alls. Just vid det här tillfället tog jag bara det jag hade hemma i skafferiet. Men tänker att Organic makers arom är betydligt bättre eftersom den är just för hudvårdsprodukter.

   Reply
 • Caro
  24 september, 2017 at 11:51

  Har testat o de blev mkt bättre ❤️

  Reply
 • Eleonor
  31 juli, 2017 at 07:53

  Hej!
  Hur ska den förvaras? I skåp/ kylskåp?

  Reply
 • Caro
  15 maj, 2017 at 19:24

  Gjorde denna deodorant, till början va den super bra och den är fortfarande bra och uppfyller sin funktion, MEN…MINA ARMHÅLOR ÄR FÖRSTÖRDA …de är röda , ser ut som de har torrfläckar eller nått liknande….detta är inte nått jag känner av men de ser hemskt ut och säkert inte bra…va ska jag göra, använda annat?

  Reply
  • Charlotta
   15 maj, 2017 at 19:47

   Hej Caro! Ingen aning om vad det beror på. Har du använt någon eterisk olja? Har läst att vissa kan reagera och vara överkänsliga på Bikarbonat. Testa att minska lite på den mängden kanske? Lycka till! /Charlotta

   Reply
  • Cajsa
   9 augusti, 2017 at 22:57

   Ta MYCKET mindre bikarbonat, prova med typ 1 tsk. Det är fler än du som har fått irriterad hud av det. ♥️

   Reply
  • Malena
   4 oktober, 2019 at 13:50

   Min armhålor har också blivit röda och kliar. Har hänt en gång innan men då trodde jag bara det var den eteriska oljan jag tagit för mkt av. Ett års paus. Gjorde ny för 2 veckor sen med endast 3-4 droppar lavendel/tea tree. Reagerade inte förrän nu. Men läste här i flödet att bikarbonatet kunde vara boven att minska dosen rejält & kanske skippa doft helt! ÄLSKAR annars denna DIY :))) luktar aldrig illa och känns fräscht och sååå enkelt!

   Reply
   • Charlotta
    7 oktober, 2019 at 16:04

    Hej! Ja, testa mindre bikarbonat. :) Det kommer nog göra susen!

    Reply
 • […] Jag upptäckte också ganska så snart att kokosolja kan man använda till en hel del (här listar vi 10 sätt!). Därmed minskades produkterna i mitt badrumsskåp ganska så mycket. Deodorant började jag göra egen. (se det enkla receptet här!) […]

  Reply
 • […] Gör din egen deodorant, helt giftfri och naturlig, med kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse. Se vårt populära recept här. […]

  Reply
 • Caroline
  19 april, 2016 at 15:59

  Går det att använda kokosmjöl istället för majsstärkelse? Och går det bra att bara använda sig utav kokosolja, bikarbonat och doftolja om man så vill? :)

  Reply
 • […] är en länk till ett basrecept för att göra sin egen giftfria deodorant på fem minuter. Egentligen behövs bara tre […]

  Reply
 • Hannah
  24 augusti, 2015 at 19:37

  Jag upplever att det blir som vitt “pulver” på mina svarta kläder, så som det kan bli av vanlig deo.. Kan det vara Maizena som gör att det blir så, eller har jag gjort något fel? Har följt receptet till punkt och pricka ;) ..

  Reply
 • Åsa
  23 juli, 2015 at 00:36

  Hej. Jag skulle inte använda vaniljarom. Då det kan vara sekret från bäver anus. http://aktavara.org/news.aspx?r_id=121029
  Känns ju inte så kul. Eller att ha i maten. Jag blev själv chockad över det. Ska testa receptet med ylang. Mvh Åsa

  Reply
 • […] med den naturliga och effektiva deon man själv kan göra med ingredienser man har i skafferiet (se recept här) så kan jag varmt rekommendera Undercover Agent av True Organic of Sweden. Som vilken vanlig […]

  Reply
 • Lena
  23 mars, 2015 at 19:42

  Gjorde denna häromdagen, enkelt och smidigt MEN den funkar inte på mig. Gjorde precis efter receptet med mått etc men jag luktar svett, känns sååå ofräsch när jag nu jobbar med människor hela dagarna. Använder annars Rosenseriens deo som jag tycker är helt fantastisk men det är ju ganska dyra så tänkte att detta är något för mig….. ;-)
  Ingen annan som upplevt att ni luktar svett?!?!?

  Reply
  • Charlotta
   23 mars, 2015 at 21:32

   Hej Lena! Detta är inget jag upplevt. Det är så klart så att man svettas olika mycket… kanske du kan testa ta lite mer Bikarbonat? Vet inte hur det gör med konsistensen men det är ju bara att prova sig fram. :)

   Lycka till och hör gärna av dig om du hittar en bra lösning på det.
   /Charlotta

   Reply
 • Nathalie
  16 mars, 2015 at 13:38

  Gjorde efter detta recept minuten vanij. men när jag smörjer på är den typ kornig vad har jag gjort för fel?

  Reply
  • Terese
   17 mars, 2015 at 20:03

   Det kan nog bero på lite hur den stått. Hur varmt det är i rummet. Jag brukar tina upp min lite på fingret innan jag stryker på.

   Reply
  • Charlotta
   23 mars, 2015 at 21:33

   Min kan också vara lite kornig. Kom på att jag glömde sikta ned innehållet med en sil nu sist jag gjorde det. Kan vara det? Inget konstigt. Värm bara upp den med händerna så den blir mjuk och nästan flytande. Sen bara smörj in! :)

   /Charlotta

   Reply
 • Jessica LilO
  14 mars, 2015 at 20:14

  Hej! Angående tidigare frågan om fettfläckar på kläderna så har jag använt egengjord deo en tid fast jag brukar använda potatismjöl som stärkelse. Jag får fettfläckar på vissa kläder och det har varit på kläder av linne och ull bara. Jag har ingen direkt hypotes om varför det bara hänt på naturfiber… Någon annan?

  Reply
 • Louise
  2 februari, 2015 at 15:33

  Hej!

  Jag testade att göra den här deon, och den smular när jag applicerar den. Har tagit exakt som det stod i “receptet”. Har du något tips på detta? :) Kram

  Reply
  • Charlotta
   23 mars, 2015 at 21:35

   Hej Louise,
   Den har lite smulig konsistens så det är inget konstigt. Värm upp i handen bara så det blir lite mer flytande… sen smörj in i armhålan. Vänta ett tag innan du tar på dig kläder. Så brukar jag göra. :)

   /Charlotta

   Reply
 • Naturlig deo, del två | Think Organic
  9 november, 2014 at 21:22

  […] I dag behövde jag göra ny deo, och det blev favoritreceptet igen, från Organic makers. Där har jag köpt Lavendeloljan och sheasmöret, resten finns i vilken livsmedelsaffär som helst. Och man kan göra på enbart sådana ingredienser också, se Lottas recept här. […]

  Reply
 • När jag gjorde egen deo | Dagarna
  6 november, 2014 at 17:54

  […] köpt ekologisk. Har läst om flera som har använt detta recept och varit nöjda. Bland annat hos Thinkorganic Denna deo innehåller produkter som vi (oftast) redan har […]

  Reply
 • KataM
  15 oktober, 2014 at 16:39

  Använder mig av det här receptet, fast med potatismjöl istället för maizena, sedan flera månader och tycker att det fungerar bra. Det är väldigt drygt, så jag gör en mindre sats.

  Jag har förstått att om man har känslig hud kan man reagera på bikarbonatet med rodnad och klåda, men att det då kan fungera att minska mängden.

  Reply
 • Julia
  25 september, 2014 at 08:53

  Vilken jättebra ide!! Måste absolut testa. Men kanske en dum fråga men hur applicerar du den? Smörjer med fingrarna?

  Reply
 • Tina | pepparochvanilj.se
  19 september, 2014 at 22:41

  Tusen tack för tipset:) ska absolut testa!

  Allt gott | tina :)

  Reply
 • Elin
  17 september, 2014 at 11:06

  Wow, detta måste jag absolut testa! Kör med köpt ekologisk deo men detta verkar ju vara nog så bra!! :)
  Ungefär hur lång är hållbarheten? Eller det smartaste är kanske att göra små satser som inte räcker jättelänge??!:)

  Reply
  • Charlotta
   23 mars, 2015 at 21:36

   Hej Elin,

   Min sats som jag gjorde har stått i flera månader. Inget problem med hållbarheten än i alla fall. :)
   Enligt måtten som jag anger i inlägget så kommer det räcka lagom länge. Så börja där.

   /Charlotta

   Reply
 • Madde - Dagarna.nu
  15 september, 2014 at 21:40

  Min ekologiska deo börjar ta slut.
  Kommer helt klart prova detta recept.

  Reply
 • Eva
  15 september, 2014 at 08:10

  Spännande. Men är det inte risk för fettfläckar på kläder med kokosolja som bas?

  Reply
  • Charlotta
   15 september, 2014 at 13:35

   @Eva,
   Nej, jag har inte upplevt att jag fått fettfläckar på kläderna. Tvärtom, den tränger in väldigt bra i huden och snabbt. Vanlig giftig deo som man kan köpa i mataffären är mycket kladdigare.

   Reply
   • Anna
    19 september, 2014 at 18:24

    @Charlotta,

    Jag testade att göra efter det här receptet häromdagen och tyckte verkligen om den MEN jag fick tyvärr fettfläckar under armarna trots att jag bara tog lite av blandningen och verkligen masserade in :/ Känns lite synd för i övrigt känns det som ett perfekt alternativ till vanlig giftdeo! Får nog försöka igen helt enkelt! :)

    Tack för en fin sida! :)

    Reply
    • Charlotta
     19 september, 2014 at 22:16

     @Anna, dum fråga men du använde kallpressad olja? Det är viktigt.

     Jag har inte upplevt det alls att man får fettfläckar… låt det torka in i huden ordentligt innan du tar på dig kläderna för säkerthetsskull. :)

     Reply
   • Anna
    20 september, 2014 at 21:17

    @Charlotta,

    Jag använde exakt samma olja som på bilden :) Får nog testa lite längre torktid precis som du säger! :)

    Reply
 • Jessica
  15 september, 2014 at 06:31

  Detta ska helt klart testas! Tack!

  Reply
 • frupastell
  14 september, 2014 at 22:56

  Vilket bra tips!!! Ska jag testa! Förvarar du den i kylskåpet?

  Reply
  • Charlotta
   15 september, 2014 at 13:34

   @frupastell, nej, jag förvarar den i rumstemperatur i badrummet. Lycka till! :)

   Reply
 • Rebecca
  14 september, 2014 at 22:50

  Denna måste absolut testas!

  Reply
 • Linda Griffin
  14 september, 2014 at 22:34

  Tack för tipset!! Jag har precis börjat använda Deolicious som tillverkas på Gotland. Skall även testa att göra egen efter detta recept!

  Reply
  • Charlotta
   15 september, 2014 at 13:37

   @Linda Griffin, Deolicious har jag hört mycket bra om. Hade lite panik när min ekologiska deo tog slut så då provade jag göra egen. Tror inte jag kommer gå tillbaka till något man köper efter detta. :)

   Reply

Leave a Reply