Menu
Hemmet / Miljö / Rengöring / Trädgård

Att rengöra trädäck, staket och stengångar miljövänligt

Att rengöra trädäck eller staket med högtryckstvätten är inte så bra, att köra med högtryckstvätten innebär att du river upp träfibrerna och den släta fina ytan blir förstörd och ännu mer mottaglig för alger och smuts.

Dessutom så trycks vatten in i träet och det förkortar därmed livslängden på träplankorna…

Men hur får man bort gröna alger då? Jag googlade och hittade två inlägg hos Cattis och Eiras Trädgårdsdesign som jag testade förra våren.
Vi har inget trädäck men en hel del staket där det växer alger på, det funkar bra och är ett miljövänligt alternativ.

Rengör med ogräsättika – så här gör du:

Använd ogräsättika, 12% – 5 liters dunk. Ogräsättika är biologiskt nedbrytbar.

Häll all ättikan i en pyts, använd sedan en målarroller på ett långt skaft och rolla hela trädäcket. Se till att alla ytor är täckta av ättikan. Sen är det klart!

Men var försiktig, se till att inte skvätta ättika på växter, då vissnar växterna. Det är därför man ska rolla och inte spruta på ogräsättikan. Använd handskar och skyddsglasögon.

Efter behandlingen ska det helst inte regna på i alla fall ett dygn efter, redan dagen efter ser du hur det gröna börjar försvinna. Efter 1-2 veckor ser du inget mer grönt. I sällsynta fall får man rolla en gång till på svåra fläckar.

Ta bort svarta fläckar på trädäcket – använd såpa och bikarbonat

För att få bort de svarta fula fläckarna på trädäcket kan man använda bikarbonat och vanlig grönsåpa.

Läs mer om behandlingarna och se före- och efterbilder i blogginläggen hos Cattis och Eiras trädgårdsdesign här och här.

Foto: Unsplash

No Comments

    Leave a Reply