Menu
Barn / Kläder & skor / Kläder & skor / Kreativa lösningar / Livsstil / Second hand / Shopping

White Monday – att vårda det man har

Jag tänker ofta på hur det var förr i tiden. Hur man tog tillvara på allting, allt från maten till kläderna. Att det är ett helt annat konsumtionssamhälle idag. Både när det gäller mat, resor, kläder och saker.
Vi svenskar konsumerar som om vi har 4,2 jordklot. I mars detta året hade vi i Sverige redan förbrukat alla jordens resurser för i år. Resten av året lånar från resten av världen och från kommande generationer.
Vi måste börja konsumera mindre. Vi måste tänka på vad vi konsumerar, hur vi gör det och hur ofta vi konsumerar.

När jag var liten sydde min mamma många av mina kläder. När kläderna gick sönder, då lappade min mamma våra kläder istället för att köpa nytt.

I syslöjden i skolan lärde jag mig att sy och när pappas farbror Ture gick bort fick jag ärva hans frus syskrin. Vilken skatt det är, saker från 30-40-talet och framåt. Alla vackra knappar, dragkedjor, trådar och nålar. Ett syskrin jag vårdar ömt. Det används flitigt här hemma och för att göra jeansen lite roligare använder jag (till barnens förtjusning) häftiga lappmärken. Finns att köpa på Tradera eller sybutiker.

Hur ofta ser man barn med lappade kläder idag? Inte så ofta eller hur… och ändå så gör mina barn (jag har två pojkar) inget annat än att komma hem med hål i byxorna… nästan varje dag. Men jag antar att det handlar om lathet, man köper hellre ett par nya jeans för 149 kr än lägger ned tid på att lappa och laga. Kläder idag är för billiga och det finns ingen respekt för hantverket. För någon har sytt de där jeansen. En verklig människa, ingen robot. För 199 kr… ibland ännu billigare.

När man tänker på det… vad tror ni att den personen som sydde jeansen fick för timlön? Vem var det som sydde dina kläder?

Så hur gör vi i min familj då? Jo, vi handlar mycket second hand. Kläder går i arv, vi ger bort kläder till småkusinerna och får tillbaka ett gäng från de stora kusinerna. Vi slänger aldrig kläder. Bara om det är kalsonger med hål i… knappt då slänger vi. Det tar emot.
Vi byter kläder med grannarna och bekanta. Vi köper nyproducerat också men med eftertanke…

Imorgon är det White Monday. White Monday infaller alltid måndagen innan Black Friday. White Monday lyfter fram cirkulära alternativ, som en motpol till den linjära konsumtion & hets som skapas på fredagen. Ett himla bra initiativ till köphets som vi vill uppmärksamma. White Monday främjar företag som erbjuder delnings- och cirkulära tjänster. Alltså, företag gör det enkelt för både dig & mig att laga, hyra och återanvända våra prylar.

“One mans trash is another mans treasure”

Under White Monday får du t.ex. 20% rabatt på klädreparationer hos Reparera.sese hur snyggt de lagar jeans. Proffs! Så där duktig är inte jag…

Ta en titt på alla bra erbjudanden under White Monday – klicka här. #whitemonday

4 Comments

 • Helena Roth
  6 december, 2018 at 15:44

  Jag ärvde ett sybord efter min morfars bortgång och det var som en skattkista att öppna och försöka förstå allt som fanns i den. Stoppsvamparna var jag tvungen att googla för att förstå hur jag skulle använda dem, och nu stoppar jag strumpor och lagar kalsonger, jackor, tröjor och allt som behövs lagas!

  Reply
  • Charlotta
   6 december, 2018 at 17:09

   Ja, visst är det helt fantastiskt när man ärver sådana skatter.

   Reply
 • Emma Thun
  21 november, 2018 at 22:00

  Så himla bra att detta syns och lyfts mer och mer. Känns som våra tankesätt sakta men säkert ändras.
  Jag tänker dock en hel del på att pengarna ju ändå måste fortsätta röra sig i samhället och på något sätt känner jag ändå att jag VILL ge julklappar så nu har jag försökt utmana mina nära och kära att vi inte skall ge bort något nyproducerat men att vi ändå ger julklappar. Jag tänker att barnen kan få medlemskap på studsmattepark, biobiljetter, biljetter till hästtävling, få klättra på höghöjdsbana o.s.v.
  Vet inte riktigt vart jag vill komma :) men kanske att det blir lättare för de som känner sig villrådiga om dom presenteras lite alternativ istället för att – som jag upplever att det lite för ofta läggs fram – bara få höra vad som är fel, fel och fel. Lite mer “morot” liksom.

  Reply
  • Charlotta
   6 december, 2018 at 17:10

   Definitivt, vi håller med. Därför håller vi på att tipsa under #thinkhållbarjul för fullt. Hoppas du finner någon “morot” och inspiration där. :)

   Reply

Leave a Reply