Menu
Fakta / Mat / Råvaror

Vilket äpple väljer du?

Något man kan fundera på när man börjar tänka på det här med ekologiskt, miljövänligt och närproducerat och allt vad det heter, är vilket som egentligen är bäst. Den frågan får vi i bland. Och det är rätt självklart när man väl tänker efter.

Ett besprutat äpple är ju ett besprutat äpple även om det växt 50 meter från din bostad, eller en kilometer eller 100 mil därifrån. Ett ekologiskt äpple är därför bättre, även om det växt långt, långt bort. Produktionen av råvarorna påverkar vår miljö i större grad än vad transporterna gör. Väljer du ett ekologiskt äpple (eller annan ekologisk råvara) framför ett besprutat alternativ så undviker du att få i dig rester av bekämpningsmedel och ger äppelodlaren en bättre arbetsmiljö och närmiljö också.

Så, sämst är alltid ett besprutat äpple. Och allra bäst är ett obesprutat från din egen eller grannens trädgård, och därefter ett ekologiskt svenskt äpple och efter det ett ekologiskt äpple från någon annan stans i världen. Eller hur?

apple1

7 Comments

 • carina
  8 februari, 2015 at 20:29

  Varför är det så svårt att hitta svenska ekologoska äpplen.
  De jag har hittat i affären kommer ofta långt ifrån.

  Reply
  • Ulrika
   10 februari, 2015 at 08:47

   @carina, Ja, så är det tyvärr. Ibland finns det svenska ekologiska. Men precis som Malin skriver så måste vi visa att det är ekologiskt vi vill ha, då kommer de svenska producenterna följa efter.

   Reply
 • Malin
  8 februari, 2015 at 11:59

  Jag tänker också att om vi visar att det är ekologiskt vi vill ha så kan vi till slut få både ekologiskt och närproducerat.

  Reply
 • Helena
  8 februari, 2015 at 10:05

  Fast om jag tänker på miljön och min omvärld så är väl ett besprutat äpple som vuxit i närheten bättre än ett ekologiskt som FRAKTATS till mig från andra sidan världen?

  Reply
  • Annika
   8 februari, 2015 at 13:14

   @Helena, Nej, eftersom frakten är en mindre miljöbelastning än den icke-ekologiska odlingen.

   Reply
  • Ulrika
   10 februari, 2015 at 08:48

   @Helena, Nej, den totala miljöpåverkan är ändå mindre, trots långa frakter. Men vi vill såklart ha svenskt OCH ekologiskt. Det kommer vi få om vi visar att det är det vi vill ha. Det ekologiska, svenska utbudet ökar lavinartat för varje säsong. Tack vare att fler och fler väljer det alternativet i affären.

   Reply

Leave a Reply