Menu
Barn / Kläder & skor / Livsstil / Mat / Miljö / Veckans lista

Veckans lista 39/19

Det var ett tag sedan vi gjorde en veckans lista, hög tid tycker jag. Hösten är äntligen här, min favoritårstid – det är nu jag får som mest inspiration. Oktober knackar på dörren och vi har fått börja kratta löv så det står härliga till. Så här kommer en liten “höst-lista”. Ha en underbar vecka! /Charlotta

Inredning


Det är höst och jag är sugen på lite förändring här hemma. Ett enkelt och bra sätt är att måla om väggarna i ett rum. Granit har ett samarbete med Byggfabriken där de har tagit fram 5 vackra jordnära nyanser.
Byggfabrikens väggfärg Auro är en gift- och plastfri färg helt utan syntetiska tillsatser, plaster eller petrokemi. För målning på både målade och omålade ytor; puts, betong, väv, tapet och gips. Färgen är emissionsfri, avger inga kemikalier i efterhand och har ingen negativ påverkan på naturen. Färgen är diffusionsöppen, vilket betyder att den kan andas och skapar därmed inte problem med instängd fukt. Glansgrad helmatt yta som är avtorkningsbar – hur bra som helst tycker jag!

Barn

Tio saker att göra på höstlovet, som t.ex. plocka kastanjer och bygg. Ni hittar hela listan här. 

Klimatstrejk


Klimatdemonstrationer i Toronto. Christopher Katsarov / TT NYHETSBYRÅN

Arrangörerna: Sex miljoner har klimatdemonstrerat

Det är så himla mäktigt. Tänk att det bara är drygt ett år sedan Greta Thunberg började skolstrejka för klimatet. Så häftigt att EN ung tjej kan åstadkomma det här på ett år, det händer något nu! Den senaste veckans klimatdemonstrationer har nämligen lockat sex miljoner människor ut på gatorna världen över. Det uppger arrangören Fridays for future enligt The Guardian.
”Det är de största klimatmanifestationerna någonsin, och det är bara början”, skriver Fridays for future. Läs mer om klimatförändringarna på Omni.se

Kläder

Photo by Charlotta Lingwall
Fleece är en stor miljöbov. Ändå konsumerar vi fleece så det står härliga till, speciellt till barnen nu i hösttider.
Bara googla fleece + miljö så får man upp oändligt många artiklar om det.

Det är framförallt när man tvättar som det kommer ut stora mängder plastpartiklar. Varje gång ett klädesplagg av fleece tvättas lossnar små, små plastpartiklar, som följer med sköljvattnet och inte kan fångas upp av reningsverken utan går ut i havet. Partiklarna tas upp av djurplankton, som för dem vidare i närings-kedjan…
Använder ni fleece, vädra eller ta hellre bort enstaka fläckar med en trasa istället för att tvätta. Tänk efter före ni tvättar fleece, tvätta inte det för ofta.

Men vad ska man använda istället för fleece då? Satsa på merinoull eller ull – det är snällare mot miljön. Det håller värmen minst lika bra om inte bättre och finns dessutom som ekologiska alternativ utan gifter. Läs mer om barn och fleecekonsumtionen i inlägget här.

Stora barnplaggsguiden inför hösten med allt du behöver veta om hur du håller ditt barn torrt och varmt utan gifter finns här.

Mat

Svartkålssoppa
Tänkte testa det här receptet på Svartkålssoppa i veckan.

Foto: Granit, Ulrika Kullenberg, Christopher Katsarov / TT NYHETSBYRÅN, Charlotta Lingwall, Ulrika Kullenberg

2 Comments

 • Jessica
  2 oktober, 2019 at 08:13

  Länkarna till aktiviteter med barn på höstlovet verkar vara fel, går bara till en bild :)

  Reply
  • Charlotta
   7 oktober, 2019 at 16:04

   Tack för att du meddelade, jag fixar länken på en gång! :)

   Reply

Leave a Reply