Menu
Barn / Gifter i vardagen / Hemmet / Hudvård / Inspiration / Kläder & skor / Livsstil / Mat / Recept / Veckans lista

Veckans lista

Det är inte ofta vi gör en veckans lista men här kommer en. Hoppas ni finner lite inspiration eller något nytt tips ni inte tänkt på tidigare. Ha en underbar fredag & helg. /Charlotta

SKÖNHET – Kemikalier i skönhetsprodukter kan påverka kvinnliga könshormoner


Vi vet för lite och vi är inte skyddade som konsumenter. Det finns inga tydliga lagar vad gäller hygien- och skönhetsprodukter. Det görs för lite studier om hur kemikalier påverkar oss. Det farliga är att man hittills mätt varje kemikalies verkan för sig och inte tagit hänsyn till cocktaileffekten, d v s vad händer när man har 30 olika kemikalier i en produkt/i kroppen eller i miljön. Idag vet man väldigt lite om cocktaileffekten och studierna av detta är begränsat.
En ny studie där forskare har studerat hur blandningen av kemikalier som finns i hygienartiklar och skönhetsprodukter påverkar kvinnor publicerades igår. Den visar att även låga nivåer av kemikalier kan påverka kvinnors hormonnivåer.

I studien undersöktes även parabener, ett konserveringsmedel som används i skönhetsprodukter och livsmedel. Enligt forskarlaget bakom studien såg man indikationer på att parabener kan orsaka ökade nivåer av östrogen, något som kan leda till bröstcancer och andra östrogen-relaterade sjukdomar.

Inom EU har misstankar om homonstörande effekter hos parabener utretts flera gånger och i Danmark infördes ett förbud mot ämnet i kosmetiska produkter för barn 2010. I Sverige är parabener tillåtna sedan 1994. Läs mer på Aktuell Hållbarhet om studien.

KLÄDER


Bekväm och snygg höstklänning i min favoritfärg från Ecosphere. Tillverkad av supermjuk 100% ekologisk bomull. Avslappnad passform. Etiskt tillverkad i Portugal.

KÖK – Plastbanta


Har du en teflonpanna hemma? Visst det är bekvämt och lätt. Men den är giftig, om du inte vet det så är teflon en plast som vid uppvärmning på högre temperaturer kan avge giftiga partiklar och gaser. Bland annat en kemikalie som heter PFOA som misstänks vara cancerogen, och andra ämnen så som bisfenol A som är hormonstörande. Fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon.

Vi behöver en ny stekpanna.  Vi har stekpannor i gjutjärn men den vi behöver byta ut är gammal och sliten… jag är också om jag ska vara ärlig rätt så trött på att den är så tung. Så nu funderar jag på en i kolstål istället från de Buyer som just nu är nedsatt och priset gör det lite för svårt att inte klicka hem den..
de Buyers produkter är garanterat fria från giftiga ämnen och stekpannorna avger små mängder av hälsosamt järn till maten. Just den här stekpannan jag tittar på är förbehandlad med naturligt bivax.

Zerowaste – kampen mot plastpåsen

Vi tar med tygkassar till affären när vi handlar för att undvika plastpåsar. Till frukt och grönsaker är det smidigt att ta med nätkassar. Det finns flera olika ekologiska och GOTS-märkta varianter i flera olika storlekar. På bilden nätpåse från Omom, finns att köpa hos bland annat Mimmi Staaf.

BARN – hygien & kroppsvård

Vi fick frågan på instagram vilket schampo och duschkräm vi använder till barnen (med tanke på parabener och andra läskiga ämnen…).
Svaret är att jag väldigt sällan tvättar barnens hår. Gör jag det är det med ett milt schampo och duschkräm från Weleda. Det funkar också utmärkt som “badskum”, fast minimalt med skum.

Weleda Calendulaserien innehåller ringblomma som är en beprövad läkeväxt för barn. Ringblomma har antibakteriella, antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. De speciellt milda och återfuktande babyvårdsprodukterna har Weleda utvecklat i nära samverkan med barnmorskor, läkare och farmaceuter. Samtliga av Weledas babyprodukter är dermatologiskt testade på mycket känslig hud och kan användas redan från födseln.

Weleda Calendula Shampoo and Body Wash är ett extra milt schampo och duschcreme i ett, speciellt framtaget för att rengöra och vårda barns känsliga hud och hår. Innehåller biodynamiskt odlad sesamolja och mandelolja som hjälper till att skydda huden från uttorkning och gör att håret känns mjukt och silkeslent. Växtbaserade tvättaktiva ämnen från socker och kokosolja är särskilt milda och hudvänliga och rengör skonsamt utan att svida om det råkar komma i ögonen. Extrakt av biodynamiskt odlad ringblomma lugnar hud och hårbotten.

Finns att köpa hos bland annat Lapland Ecostore

MAT – #köttfriseptember


Vi fortsätter med #köttfriseptember och de här enkla vegobiffarna på blomkål gjorde jag ikväll. Recept finns här!

Foto: Sarah Gray, Ecosphere, Bagaren och Kocken, Mimmi Staaf, Jenn Evelyn Ann, Ulrika Kullenberg

1 Comment

  • Ebba
    22 september, 2018 at 19:49

    Hej. Teflonpannor är uteslutet hemma hos oss också. Jag har under flera år haft gjutjärn och kolstål och är nöjd med båda. Men favoriten är ändå en lätt gjutjärnspanna från Ronneby bruk. Det är mitt tips till dig, om du inte redan provat. Mvh Ebba

    Reply

Leave a Reply