Menu
Inspiration / Livsstil / Shopping / Veckans lista

Veckans lista

Lite tips så här sista veckan innan jul. Också har jag utnämnt dagens hjälte – av helt personliga skäl. Häng med!

Kimono tillverkad av återvunna saris! Av danska Sisel Edebo. Finns hos Echo of Gothenburg, och går fortfrande att få hem innan jul om du saknar en julklapp. Så fina!

Kakaw säljer hållbar kvalitetschoklad med fokus på småskaligt och ekologiskt. Perfekt gå-bort present under mellandagarnas mingel och häng.

Musikhjälpen pågår för fullt, men sista dagen i dag. Så om du inte redan skänkt en slant så är det mycket hög tid! Varje år går pengarna till viktiga ändamål men i år känns det viktigare än någonsin. Temat är ‘Barn är inte till salu’. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över, helt obegripligt och såklart jätteviktigt att bekämpa.

Ett till sista minuten-tips till julklapp är Kaplastavar! Dessa till synes anspråkslösa träbitar är smått genialiska och perfekt julklapp till småfolk i olika åldrar. Kapla är en ekologiska trästavar av helt obehandlat trä. Stavarnas exakta mått och räta vinklar samt det inbördes förhållandet mellan längd – bredd – tjocklek, gör det till ett fantastiskt byggmaterial. Kaplastavarna ger skaparlust, kreativitet, experimentlusta, konstruktionserfarenhet, diskussioner, men kräver i gengäld koncentration, samarbete, noggrannhet och lite tålamod. Just de egenskaper många barn behöver träna. Kan av egen erfarenhet säga att dessa kan man leka med i timmar. Och som den ingenjör jag någonstans är så älskar jag kreativiteten och bygglusten dessa lockar fram.

I eftermiddag ska jag göra årets julkrans. Brukar göra någon enkel variant av en stålring som jag binder grönt runt. Blir sugen på en sån här spretig som på bilden från Babes in Boyland.

 

Också var det det där med dagens hjälte. I går hade vi bjudit in 15 barn på kalas i gymnastiksalen på skolan kl.13 (tips för övrigt att ha kalas i en gympasal!). För att komma in hade jag fått en larm-tag av kommunen, en personlig kod och en lapp med instruktioner. Vi följde dem nogrannt, men dörren gick inte upp. Provade igen, och igen, och igen. Sen läser jag hela lappen och inser att jag hyrt hallen fel dag. Den 17/12 istället för den 16/12. Panik är bara förnamnet. Nu är klockan 12:10 och om 50 minuter kommer 15 ungar. Jag ringde jour-numret och en snäll man som heter Tony svarar och jag berättar om min groda. Han tror nog att detta ska lösa sig, han kan nämligen avlarma på distans. Men först måste vi kolla så ingen annan har bokat i dag. Han lovar ringa tillbaka. Under tiden letar vi upp kommunens boknings-sida och letar med darrande fingrar efter schemat för just denna gympasalen. Inga bokningar i dag! Phu! Jag skickar en skärmdump på schemat till vaktmästaren Tony som ringer upp. Klockan är nu 12:35. Visar sig att han inte kan avlarma på distans i alla fall, men han kommer om 5 minuter säger han. 5 jättelånga minuter senare så kommer han – som världens hjälte! Åh vilken lättnad. Vi rusar in 12:40 och börjar ställa i ordning. 12:50 kommer första gästen. Möjligen märkte de av vår panik men säkert ingen annan. Alltså vilken tur i oturen ändå och vilken tur att Tony var så förstående, vänlig och hjälpsam. Det påminner mig faktiskt om de små sakerna i vardagen som vi kan göra för varandra. Och nu i jul är det väl precis det som vi ska komma ihåg!

Bilder: Echo of Gothenburg, Kakaw, sr.se, Stor och Liten, Babes in Boyland, Bli en vardagshjälte

No Comments

    Leave a Reply