Menu
Hudvård / Kläder & skor / Livsstil / Mat / Veckans lista

Veckans lista

Veckans lista med lite somrig inspiration. Äntligen är solen och värmen här!  Dessutom fredag och långhelg för de flesta. Ljuvlig tid vi har framför oss! 

Hudvård/Solskydd:

Så här års är det dags att se över solskydd, framför allt till barnen. Solskyddskrämer är oftast läskiga, de flesta innehåller farliga ämnen och det känns inte okej att smörja in sitt barn med alla kemikalier. Kemiska och hormonstörande ämnen som är cancerframkallande. Nyligen kom det rapport från forskare som varnar för solkräm eftersom vi i Sverige solar mest i Europa och faktum är att aggressiv hudcancer ökar med 5 procent varje år. (Källa: SVT Nyheter)

– Sedan 80-talet har vi gjort kontroller och studier på melanompatienter. Vi ser inte att solkrämen skyddar mot melanom. Ett par av studierna visade till och med på ökad risk med solkräm, säger Håkan Olsson till SVT Nyheter. Bästa skyddet mot solen är kläder eller hatt, berättar Håkan Olsson. Däremot är det viktigt att inte stänga inne sig helt och hållet. Lagom mycket sol är helt enkelt bäst.

Vad är lagom då? Mycket kortare tid än de flesta tror.  En halvtimme mitt på dagen på sommaren, säger Håkan Olsson.

Mellan kl. 11-14 försöker vi hålla oss i skuggan, jag kan erkänna, det var lättare när de var små. Nu har jag en pojke på snart 7 år och en på snart 5 år som älskar att springa, cykla och röra på sig. Om jag fick välja så  väljer jag hellre att de är i skuggan med kläder på eller inomhus de här timmarna än ute i solen. Men ibland kan man inte styra tiderna när barnen är ute, speciellt när de är på förskolan, då kan de vara ute en hel dag. Men det finns ekologiska solskydd utan läskiga ämnen – fria från kemiska filter! Och så kan man försöka skydda barnen med kläder istället.

En nyhet bland solkrämer är svenska favoritmärket Maria Åkerberg som har lanserat nya svensktillverkade solskyddsprodukter. Solskyddsprodukter med fysikaliskt filter – Titandioxid i icke nanoformat – som lever upp till de nya rekommendationerna om att UVA-skyddet skall ligga på 1/3 av UVB-skyddet och detta helt utan kemiska filter.

De gånger vi inte kan undgå solen kommer vi att fortsätta använda solskydd, jag tycker det bör vara en hög solskyddsfaktor till barnen så vi väljer Eco Cosmetics till barnen även detta året, det har vi varit väldigt nöjda med. Inte testat på djur, är vattenfast och vegansk. Fri från kemiskt filter, nanopartiklar, zinkoxid, aluminium, petroleum, paraffin, silikon, PEG-ämnen och parabener. Utan syntetiska färgämnen, parfymer och konserveringsmedel.

Mode:

Jag har investerat i min första Rodebjer. En helt underbar klänning gjord i 100% återvunnen polyester – perfekt till jeans och ett linne – ungefär som en Kimono.

Barn:

Hasses Trädgård. Vilket program, SVT kan verkligen göra barnprogram! Mina pojkar (som snart är 5 och 7 år) älskar det! Det är mycket lärorikt och så blandas det med nyskriven musik.
Man får följa grönsaker, rotfrukter och frukt från frö till skörd. Det är något av det viktigaste vi kan lära våra barn, att lära dem var mat kommer ifrån och hur man får bra råvaror till mat. Se avsnitten på SVT Play

TV:

Sista skörden – årets kanske viktigaste dokumentär. Utan jord inget liv, utan liv ingen jord. Se den på SVT Play om ni inte redan har gjort det!

 

Foto: Maria Åkerberg, Charlotta Lingwall, SVT

No Comments

    Leave a Reply