Menu
Livsstil / Veckans lista

Veckans lista

Halva november har passerat och julhetsen börjar smyga sig på. Glädjande nog har jag sett och läst mycket om hur vi konsumerar den senaste tiden. bloggar, i krönikor och ett samtal om hållbar konsumtion mellan inbjudna till riksdagen.

Om jordens befolkning levde som vi gör här i Sverige idag, skulle vi behöva motsvarande 4,2 jordklot. Sverige som ser sig som ett föregångsland har en konsumtion per capita som idag har nästan lika stor påverkan på naturen som den genomsnittliga amerikanens.
Något att fundera över inför den stundande julhetsen.

1kontrast

Stöd de små. Handla etiskt & miljövänligt till jul.

Jag köper hellre en dyr sak som jag vet är en tanke bakom. Något ekologiskt. Något som är snällt mot miljön. Och framför allt något som jag vet mina barn har nytta av, vare sig det är kläder, något till rummet eller leksaker. Hellre det än tio billiga ej genomtänkta saker. Handla från små unika affärer på nätet eller lokalt i din stad som nischat sig. Jag tycker man ska stödja lokalt och småföretagande – stora kedjor tjänar alldeles för mycket på vår överkonsumtion. Läs om Sofias kloka tankar efter att hon stängt sin lilla affär, allra finaste Mokkasin, en affär med omtanke och mycket jobb att hitta unika saker i små skala. (Tips! Läs också hennes viktiga gästblogg hos oss om gifterna i våra kläder.)

diy-adventskalender-heimatbaum-com-3

Gör en aktivitetskalender istället för julkalender.

Det där med julkalender. Är det bara jag eller gör alla julkalendrar nu för tiden? Där barnen får en liten sak varje dag fram till jul. Jag förstår inte. Det är sådan hysteri om de där julkalendrarna. Ännu mer konsumerande och barnen blir överösta med saker.

När jag var liten fick jag se på julkalendern på tvn och sen öppna luckan. Ibland hade jag en chokladkalender som jag fick öppna också. Men det var allt. Och den traditionen kommer jag fortsätta med mina barn.
Alternativt att när de blir lite äldre får de en typ av AKTIVITETSKALENDER. Ja. En som inte går ut på konsumerande utan på att man faktiskt kan ha roligt genom att leka med olika aktiviteter istället för att samla på sig saker.

Gör små lappar till aktivitetskalendern där du skriver vad barnen ska göra just den dagen – gärna något som ni kan göra tillsammans. Kanske baka, göra en kullerbytta, dansa tillsammans, spela ett brädspel tillsammans, springa ett varv runt huset, se på en film eller gå på en skogspromenad. Bara fantasin sätter gränserna! Mycket trevligare, barnen kommer garanterat att minnas och uppskatta det mer än en sak.

sussikatt

Satsa på miljövänliga stearinljus

Snart är det advent, den finaste tiden på året.
Jag vill genast pynta hemma med lingon, granris, lyssna på julmusik, göra kransar, elda i kaminen, pyssla & baka med barnen. Till helgen ska vi baka pepparkakor tillsammans, jag och barnen. Att göra saker tillsammans är det finaste stunderna. Jag vill fylla huset med stearinljus (välj rätt ljus! & läs mer om stearinljus här.) och stämningsfull julmusik.

malinpersson_arbetsplats-700x934

Inred hållbart

Malin skriver så bra om konsumtion och hur man inreder hållbart. Inspirerande till tusen, ta en titt!

Ärvt julpynt
Till slut vill jag ställa frågan, precis som Odds&Ends gör, vad hände med traditionen? På bilden finaste ängeln som jag ärvt av min farmor.

Foto: Mokkasin, Heimatbaum, Charlotta Lingwall, Malin Persson, Charlotta Lingwall

1 Comment

Leave a Reply