Menu
Barn / Gifter i vardagen / Hemmet / Kläder & skor / Kläder & skor / Livsstil / Shopping / Veckans lista

Veckans lista

Vi kör igång denna gråa höstmåndag med en ny veckans lista, hoppas ni gillar! 

SKORkavat_d3q9216_1476088050kavat_dsc_5875_kopia_1459952666

I början av november öppnar skoföretaget Kavat sin första butik i Stockholm. Äntligen kan varumärket skapa ett skyltfönster och en mötesplats för hela familjen också i huvudstaden. Butiken ska stärka varumärket i regionen, men också ge en extra skjuts till försäljningen i andra butiker som säljer Kavat. Butiken är belägen på Grev Turegatan 1, är på 60 kvadratmeter och Recreate står för inredningskonceptet som knyter an till Kavats svenska arv och har snickerier i svenskt trä och läderdetaljer från Tärnsjö. Butiken blir en marknadsföringskanal för Kavats hållbarhetstänk och kommer att förmedla hela varumärkets produktsortiment.

INREDNING

finelittleday_ullplad

I höst och vinter drömmer jag om att mysa framför kaminen med den ekologiska ullpläden Waterlilies från Fine Little Day. Ullpläden kommer från Toarp Säteri där fåren strövar fritt och odlingen sker ekologiskt. Pläden är jacquardvävd vilket betyder att baksidans färger är inverterade. Kanten är langetterad med ullgarn. Pläden kommer i tre färgsättningar och två storlekar.

BARN

kemikalier-i-barns-vardag-artikelbild

Så himla bra tycker vi att Kemikalieinspektionen ger ut en ny och GRATIS, omarbetad upplaga av broschyren ”Kemikalier i barns vardag”. Broschyren innehåller handfasta tips till föräldrar om hur man kan skydda barn från skadliga kemikalier. Bland tipsen i den uppdaterade broschyren ingår att försöka undvika att små barn leker med kvitton, nycklar, smycken och gammal elektronik. Sådana prylar kan innehålla kemiska ämnen som är olämpliga för barn. De minsta barnen som suger och biter på saker ska helst göra det med leksaker som är avsedda för detta, eftersom de strängaste reglerna gäller för den typen av leksaker. Ett annat tips gäller våtservetter som ibland innehåller parfym och konserveringsmedel. Om sådana våtservetter används för ofta kan det leda till att barn utvecklar allergier. Det är därför bättre att i första hand bara använda vatten och tvättlappar av tyg eller papper.

Ladda ned broschyren GRATIS här: http://www.kemi.se/global/broschyrer/kemikalier-i-barns-vardag.pdf eller beställ ett exemplar här: http://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2016/foraldrar-far-rad-om-kemikalier-i-ny-broschyr/

HYGIEN

PLAST FROM THE PAST - HUR PLAST KAN TA SIG IN I KROPPEN Ursäkta om vi stör dig i ett mysigt scrollande, men vi sitter på sjukt ofräsch fakta som alla bara borde veta. Hör här: Din hudlotion, rakgel och ansiktkräm kan innehålla plast. Alltså inte mikroplaster som brukar finnas i skrubbande produkter, utan ännu mindre plastpartiklar som ger en mjuk konsistens, bildar en skön yta eller bara är utfyllnad. Med andra ord: vi är många som smörjer in oss med PLAST efter duschen! Den osynliga plasten sköljs sedan av våra kroppar, passerar reningsverken och åker ut i haven. Där äts den upp av små organismer, som äts upp av småfisk, som äts upp av större fisk, som äts upp av människor. Plasten som börjar sin resa utanpå din kropp kan alltså till slut hamna inuti dig. Hur påverkar det här djur och människors hälsa? Så långt har forskningen inte kommit ännu. Just nu försöker man ta reda på exakt hur plasten hamnar i fiskarnas hjärnmembran och muskelvävnader, för där hittas den. Så ofräscht! För att bli fräsch på riktigt – bli kemist så att du kan tyda innehållsförteckningarna. Eller välj produkter märkta med Bra Miljöval eller Svanen. De ställer hårda krav på innehållet, vilket både du och miljön vinner på. Läs mer på @naturskyddsforeningen 's hemsida http://m.naturskyddsforeningen.se/8-fräscha-tips #thinkorganicse #fräschpåriktigt #miljövänligaveckan repost @naturskyddsforeningen

PLAST FROM THE PAST – HUR PLAST KAN TA SIG IN I KROPPEN.

Din hudlotion, rakgel och ansiktkräm kan innehålla plast. Alltså inte mikroplaster som brukar finnas i skrubbande produkter, utan ännu mindre plastpartiklar som ger en mjuk konsistens, bildar en skön yta eller bara är utfyllnad. Med andra ord: vi är många som smörjer in oss med PLAST efter duschen!
Den osynliga plasten sköljs sedan av våra kroppar, passerar reningsverken och åker ut i haven. Där äts den upp av små organismer, som äts upp av småfisk, som äts upp av större fisk, som äts upp av människor. Plasten som börjar sin resa utanpå din kropp kan alltså till slut hamna inuti dig.
Hur påverkar det här djur och människors hälsa? Så långt har forskningen inte kommit ännu. Just nu försöker man ta reda på exakt hur plasten hamnar i fiskarnas hjärnmembran och muskelvävnader, för där hittas den.
Så ofräscht!
För att bli fräsch på riktigt – bli kemist så att du kan tyda innehållsförteckningarna. Eller välj produkter märkta med Bra Miljöval eller Svanen. De ställer hårda krav på innehållet, vilket både du och miljön vinner på.
Läs mer på Naturskyddsföreningen’s hemsida: http://www.naturskyddsforeningen.se/frasch

LIVSSTIL

Think organic by Charlotta Lingwall

Avslutningsvis så har The waves we make intervjuat mig och Ulrika, väldigt bra och intressanta frågor. Läs intervjun här: At the waves we make.

Förutom intervjun så listar vi dessutom 3 tips för en hållbar livsstil.

Foto: Kavat, Fine Little Day, Naturskyddsföreningen, Kemikalieinspektionen, Charlotta Lingwall

No Comments

    Leave a Reply