Menu
Mat / Recept

Världens godaste jordgubbsglass

Idag är det Sveriges nationaldag och vi firar med att göra den här goda och enkla jordgubbsglassen som bara är gjord på fyra ingredienser och vi gör den utan glassmaskin!

Nu på sommaren går det åt mycket glass här hemma, mina barn och deras kompisar älskar glass. Då känns det bra att erbjuda lite bättre alternativ än den glassen som finns i affären, nämligen en god hemmagjord glass. Här är vår favoritglass när det gäller jordgubbar, det börjar bli säsong jordgubbarna och godast och mest giftfritt är naturligtvis att plocka jordgubbarna i trädgården.

Tänk på att jordgubbar är väldigt besprutade, jordgubbar toppar listan “Dirty Dozen” över mest besprutad frukt och grönt.

Hur är det med svenska jordgubbar då? Jo, de besprutas också väldigt kraftigt. Tyvärr. Ekologiska och svenska jordgubbar är svåra att få tag på tyvärr (om man inte har egna i trädgården) då kan det vara smart att ha frysta ekologiska KRAV-märkta jordgubbar i frysen (dock ej svenska), jordgubbarna finns att köpa på Mathem.

Ingredienser till 1 liter glass:

250 g jordgubbar (eller t.ex. blåbär eller hallon)
1 msk pressad citron
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
2,5 dl vispgrädde

Skär jordgubbarna i mindre bitar och mixa till en puré tillsammans med pressad citron. Blanda purén med kondenserad mjölk. Vispa grädden fluffig och blanda med purén. Låt eventuellt stå i kylen tills blandningen är helt kall. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig. Häll upp i en skål och ställ i frysen.

Att göra glass utan glassmaskin

Har ni inte någon glassmaskin går det också bra. Jag gör alltid glassen utan glassmaskin. Det är lite “jobbigare” eftersom man måste gå och röra i glassen med jämna mellanrum och konsistensen blir inte lika perfekt krämig som när man har glassmaskin. Men det blir himla gott i alla fall!

Följ receptet som vanligt och kyl skålen i kylen tills blandningen är helt kall. Ställ sedan in skålen i frysen och rör om eller vispa i glassen 3-4 gånger under infrysningen, antingen med en sked eller med elvisp. Det är för att minska iskristallerna så mycket som möjligt. Efter ca 3-4 timmar är glassen klar.

Foto: Charlotta Lingwall
Recept från boken “Lomelinos glass” av Linda Lomelino

 

No Comments

    Leave a Reply