Menu
Fakta / Livsstil / Mat / Råvaror

Varför ekologisk mat?

grönsaker2

Miljön, djur och människan mår bra av ekologiskt jordbruk.

MILJÖ. Inga kemiska bekämpningsmedel eller handelsgödsel/gödning gör att den biologiska mångfalden gynnas och skonar vårt grundvatten, sjöar och fisken.
Men det är säkert inte så mycket besprutning här i Sverige, så varför ska jag betala mer för en morot som är ekologisk än en icke-ekologisk undrar säkert somliga.
Jo, när du handlar ekologiskt och KRAV-märkt slipper människor, djur och växter att utsättas för kemiska bekämpningsmedel. Idag vet forskarna att bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera. Forskarna vet också att bekämp­nings­­medlen läcker från åkern till sjöar och vattendrag.

GMO-FRITT. Ett annat orosmoment som är kopplat till arternas utveckling och överlevnad är att genmodifierade organismer (GMO) sprids ut i naturen. Idag vet ingen vad det kan leda till. KRAV-bonden använder därför inte GMO i sin produktion.

HÄLSA. Naturliga råvaror innebär att både du som äter produkterna och de som arbetar med dem slipper utsättas för något osunt och onaturligt.

KVALITET. Råvarorna får växa sig starka och goda utan kemisk hjälp.

grönsaker

Jordbruk som det var på farfars tid. Utan kemiska bekämpningsmedel. Är det inte så vi vill ha det? För det är precis det ekologiskt jordbruk är. Som på farfars tid.

Källa: KRAV (läs mer på KRAV’s hemsida)
Foto: Terese Wahlberg

3 Comments

 • Malin
  16 mars, 2015 at 08:58

  Heja ekologiskt. Vad är det för söta gröna grönsaker (?) på bilderna? Ser ut som minivattenmeloner.

  Reply
  • Terese
   17 mars, 2015 at 20:02

   Ja visst gör de! Det är små gurkor som kallas för djungelgurka. Smakar lite som en blandning mellan tomat och gurka. Och faktiskt lite krusbär nästan.

   Reply
 • Madde - Dagarna.nu
  16 september, 2014 at 21:34

  Det är även mer smak på ekologiska grönsaker, precis som det ska vara

  Reply

Leave a Reply