Livsstil Mat Recept

Våra bästa recept på glass utan onödiga ingredienser

30 juni, 2019

Under sommaren äter vi mycket glass i vår familj. Men det känns inte så jättebra att bjuda på glass som innehåller en massa knasiga ingredienser.
Som grunden i all matlagning, gör man det själv från grunden utan hel- eller halvfabrikat, vet man vad det är för något man stoppar i sig själv och barnen. Välj ekologiska råvaror i den mån du kan och njut av att äta något som du vet inte innehåller onödiga ingredienser.

En tumregel tills när man handlar glass är att titta efter hur många ingredienser den innehåller. Ju färre, desto bättre.
Och att göra egen glass behöver inte vara svårt. Det funkar hur bra som helst utan glassmaskin!

Vill man inte göra vanlig glass kan man enkelt göra pinnglass, då använder vi rostfria glassformar som är ett fräscht och giftfritt alternativ att frysa in glass i. #plastbanta

Nyttig chokladglass

Banan är bästa grunden i smoothies och glass.  Skala och slanta bananerna och frys in. Utmärkt att plocka fram efter hand ni behöver…
Denna enkla och goda glass är toppen en kväll när sötsuget sätter in, men man vill inte vara onyttig. Eller som mellis till kidsen. Det blir både sött och krämigt – lovar!

Plocka upp ett gäng bananslantar ut frysen, mixa tillsammans med en klick jordnötssmör och lite kakao – smaka dig fram. Vips så har du chokladglass. Ät omedelbart för det smälter snabbt. Eller så fryser du in den om du vill ha den skopbar.

Du kan blanda i vilken annan smaksättning du är sugen på – några frusna hallon eller mangobitar till exempel i stället för jordnötssmör och kakao.

Nyttig och god smoothieglass

1 liten banan
100 g frusna ekologiska jordgubbar
100 g frusen tärnad ekologisk mango
1,5 dl ekologisk vaniljyoghurt (eller grädde)
ev. lite honung

Mixa i mixer till slät konsistens, frys in med rostfria glassbehållare.

Svalkande nyttig isglass

Sila bort fruktköttet ur en ekologisk apelsinjuice, söta med flytande honung eller agavesirap tills den är så syrlig eller så söt som du vill ha den.
Krama i vätskan ur lite nyriven ingefära och blanda. Häll upp i formar och in i frysen. Nån timme senare har man de bästa glassarna för ömma halsar eller febrigt småfolk.

Världens godaste glass med endast 3 ingredienser

250 g valfritt bär (t.ex. jordgubbar, blåbär eller hallon)
1 msk pressad citron
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
2,5 dl vispgrädde

Skär bären i mindre bitar och mixa till en puré tillsammans med pressad citron. Blanda purén med kondenserad mjölk. Vispa grädden fluffig och blanda med purén. Låt eventuellt stå i kylen tills blandningen är helt kall. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig. Häll upp i en skål och ställ i frysen.

Glassen går även bra att göra utan glassmaskin

Har ni inte någon glassmaskin går det också bra. Jag gör alltid glassen utan glassmaskin. Det är lite “jobbigare” eftersom man måste gå och röra i glassen med jämna mellanrum och konsistensen blir inte lika perfekt krämig som när man har glassmaskin. Men det blir himla gott i alla fall!

Följ receptet som vanligt och kyl skålen i kylen tills blandningen är helt kall. Ställ sedan in skålen i frysen och rör om eller vispa i glassen 3-4 gånger under infrysningen, antingen med en sked eller med elvisp. Det är för att minska iskristallerna så mycket som möjligt. Efter ca 3-4 timmar är glassen klar.

Rabarberglass

Koka en kompott av 2-3 stjälkar rabarber med lite vatten och honung för att balansera syran i rabarbern. Smaka dig fram. Koka tills rabarbern är mjuk.

Vispa 2 ägg med 1/2 dl socker och 1 tsk vaniljsocker tills det är luftigt. Vispa 2 dl grädde, blanda sen ner 3 dl turkisk yogurt. Blanda ihop alltihop till en jämn smet.

Tillsätt den avsvalnade och mixade rabarberkompotten. Kör helst i glassmaskin och ät direkt. Alt. frys in.

Photo by Michelle Tsang, Charlotta Lingwall & Ulrika Kullenberg

    Leave a Reply

    Instagram

    Follow Me!