Menu
Byggnadsvård / Gifter i vardagen / Hemmet / Inredning / Livsstil

Vanlig väggfärg förorenar hemmet

Igår släpptes ett test som Testfakta låtit göra med flera olika vanliga vattenbaserade väggfärger. Resultatet är inte okej. Man kan tycka att vattenbaserad färg inte alls låter så farligt eftersom den är just vattenbaserad. Dessutom är ju flera av färgerna Svanen-märkta, dvs. miljömärkta.
Att färgerna går att lösa med vatten och är Svanen-märkta innebär alltså inte att de är fria från skadliga ämnen som förorenar inomhusluften.

”Det ser inte bra ut. Vi kan behöva se över reglerna för färg”, säger Kemikalieinspektionens expert.

Vad är det som är skadligt då? Jo, när en färg som släpper ifrån sig VOC-ämnen ut i inomhusluften. Det är också detta man mätt när man gjort testet. Se resultatet av testet, klicka här.

I testet har laboratoriet undersökt hur mycket VOC-ämnen färgerna emitterar, det vill säga släpper ifrån sig till rumsluften. VOC är en grupp lättflyktiga kemikalier som framförallt kopplats ihop med allergiska besvär, huvudvärk och illamående. Mätningen gjordes efter ett dygn, tre dygn och 28 dygn.

– Man kan tydligt se hur emissionen är jättehög de första dygnen och sedan avtar. Efter 28 dygn är den gängse uppfattningen att emissionen kommer ligga kvar på samma nivå, säger Sören Ryom Villadsen.

Men det finns miljövänliga alternativ som inte innehåller de skadliga VOC-ämnena. Som den ekologiska väggfärgen Auro. Auro finns i väldigt många nyanser och är alltså helt giftfri.

auro_vaggfarg

Ekologisk väggfärg är tillverkad av organiskt nedbrytbara råvaror, helt utan syntetiska tillsatser. Bindemedlet är något som Auro själva patenterat som Replebin, och det består av alkohol från växter och organiska syror, kulören blandas fram med mineraliska pigment.

Ett annat alternativ är linoljefärg som är en traditionell färgtyp som består av Linolja och pigment. Den är alltså i sitt grundtillstånd helt lösningsmedelfri.

kalklitir

Kalklitir är en naturlig och miljövänlig färg – fri från VOC-ämnen. Kalklitir är gjort av kalk, stenpigment och vatten. De säljer kalklitir i pulverform eftersom det känns väldigt onödigt att skicka vatten runt om i Sverige. Finns i flera olika färger och känslan blir en matt, rå nästan betonglik känsla. Läs mer om Kalklitir här.

Källa: Byggfabriken, Auro, Kalklitir, Dagens Nyheter och Testfakta.

No Comments

    Leave a Reply