Menu
Gifter i vardagen / Livsstil

Våga vara jobbig!

klader

Så sent som i veckan dök det upp ett nytt larm och en ny rapport angående ftalater i plasttryck i barnkläder. Ftalater som är bevisat hormonstörande och som kan skada våra barns reproduktionsförmåga. Man kan inte tvätta bort ftalater, det försvinner aldrig. Däremot kan det förflytta sig till exempel den där dammtussen på golvet där gärna kemikalier samlas. Där de mindre barnen ofta kryper.

Det gör mig ledsen. Och förbannad. Varför kan vi inte lita på att det vi köper är så miljövänligt och giftfritt som möjligt? Innan i veckan var det smörjmedel i mixerstavar, klorparaffin, som upptäcktes när man mixade kattmat i jakt på organiska miljöföroreningar . Klorparaffin som är mycket giftigt för vattenlevande organismer, och som drabbar njurar, lever och som man även tror är cancerframkallande. Vid försök på råttor har det visat sig ge effekter på ungarnas utveckling.

Jag känner mig tom. Maktlös. Vi kan inte undvika alla gifter vi har runt omkring oss. Men vi kan göra vårt bästa. Det allra bästa sättet är att bli medveten. Och viljan har ni, om ni läser detta! Fortsätt läsa här hos oss, sprid vår sajt, och ta upp det där känsliga med en omedveten kompis om varför de bör undvika de där besprutade vindruvorna nästa gång. Våga vara lite jobbig och obekväm! Vill ni ha mer info direkt, så kan jag tipsa om Naturskyddsföreningens fenomenala app ”Grön Guide” där ni kan läsa enkelt och lättbegripligt om det absolut viktigaste att tänka på. Det finns även bra böcker att läsa, som den här, eller den här. Har tidigare tipsat om denna och denna.

Våga även fråga i butiker efter giftfria alternativ, eller om de vet vad den där jackan är impregnerad med. Kan de inte svara, så är det deras skyldighet att ta reda på det till dig som konsument. Du kan även få svar på om det finns något av de ämnen som är upptagna på kandidatförteckningen, EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Läs mer om detta här.

Jag såg för några veckor sen en del av ett seminarium på webben som handlade om kemikalier vi utsätter oss för när vi är gravida. De avslutade med ”Det gör ont att vara medveten men alternativet är sämre”. Och visst är det så? Det är skönt att vara lyckligt omedveten, men då kan man inte göra förändring och framförallt inte påverka!

Foto: Ulrika Kullenberg

6 Comments

 • […] Men man måste börja någonstans… . Försök bli en sådan medveten konsument som du kan, våga vara jobbig, ställ frågor och krav i butikerna. Det är vi som konsumenter som har makten, det är vi som kan […]

  Reply
 • N
  21 januari, 2015 at 10:49

  Hej!

  Bra ämne ni tar upp. Jag vill passa på att tipsa om min hemsida, http://www.minilandstore.se, där kan man fynda fina och (oftast!) tvättade bebis- och barnkläder. Ett smidigt och billigt sätt att slippa kemikalier på, som vi redan vet…

  Reply
 • Helena
  23 oktober, 2014 at 18:05

  Skrämmande! :-(

  Ett tips till er som skriver på bloggen – skriv gärna ut namn på produkter, personer, affärer, böcker, märken, etc. istället för att bara länka. Rätt som det är ändras/försvinner länkarna och då vet man inte vad det var ni hänvisade till – och det är riktigt surt som läsare.
  Om ni skriver ut det har man ju chansen att söka upp det utan länken.
  Men tack för att ni skriver – jag har verkligen inspirerat av det ni säger. Och påbörjat resan mot ett mer giftfritt liv! :-)

  Reply
  • Ulrika
   27 oktober, 2014 at 22:25

   @Helena, Hej! Och tack för tips! Vi föredrar att jobba med länkar men förstår dina argument. Vi ska tänka på saken, lovar! :)
   Och vad roligt att vi inspirerar, det är precis vad vi vill göra!

   Reply
 • JennyÅ
  23 oktober, 2014 at 12:18

  Både besvärligt och skrämmande… Men så värt uppmärksamheten! Älskar citatet!!

  Reply

Leave a Reply