Menu
Gästbloggare / Hemmet / Kläder & skor / Livsstil

Utskåpning, av Helena Nordling

I dag presenterar vi gästbloggaren Helena Nordling som driver webbutiken nillings.se som säljer främst väskor men även en del andra accessoarer. Produkter som valts ut med miljö, stil och kvalitet i tanken. Helena lever stugliv med hund och sambo på Alnö utanför Sundsvall. Läs hennes inspirerande tankar om kläder!

Av olika anledningar fann jag mig själv, sambo och hund, boendes i en liten timmerstuga vid havet. Med sovloft. Icke att förglömma. Då vi flyttat från ett betydligt rymligare boende och då vi inte tänkt bo i en liten stuga för evigt fanns merparten av våra kläder och prylar nerpackade i kartonger, instoppade hos motvilliga föräldrars och svärföräldrars redan till bristningsgränsen fullmatade förråd och vindsutrymmen. Tillfälligt trodde vi, men tiden gick och vi har blivit kvar. Och jag njuter. Jag känner mig märkligt fri av att bo litet och med färre saker. Det inger något slags lugn, som att det blir mer utrymme att tänka fritt när det inte finns lika mycket yttre intryck. Visst jag kan få lappsjuka ibland och måste hitta anledningar att bege mig in till staden för att gå på kullersten och titta på människor. En oväntad positiv effekt av att leva på mindre yta, med färre saker, kläder och resurser är den påverkan jag upplever att det kan ha på min kreativitet och karaktär. Det kanske tydligaste exemplet på detta är garderobsexemplet.

HN

Det är förbluffande, och även lite skrämmande, att inse att trots att majoriteten av mina kläder ligger undanstoppade i lådor så är det ytterst få gånger som jag kommit på mig själv med att sakna något plagg och rotat fram det ur någon halvt otillgänglig flyttkartong. Att ha mindre saker i sin garderob tror jag kan ha en mycket välgörande inverkan på många olika sätt. Här är några positiva bieffekter som jag lagt märke till:

-Färre val. Det kan vara en enorm lättnad att inte ha så mycket att välja på, särskilt när allt som finns kvar där inne i skåpet är sådant jag tycker om.

-Jag hittar mina favoriter. De har utkristalliserat sig än mer tydligt om när det inte finns lika mycket annat som skymmer. (Jag är tydligen en skjort- och blustyp!).

-Jag har blivit medveten om hur mycket jag har handlat. Kan vara otäckt.

-Mindre risk för felköp. Det blir lättare och roligare när jag ska handla nästa gång för jag har en väldigt klar bild både av vad/om jag behöver och vad jag tycker om när det gäller såväl färger som former. Plus att jag vet precis vad jag har hemma som detta nya plagg ska matchas ihop med.

-Jag börjar få ett hum om vilka material som håller stilen. Aldrig mer ull-akryl-mix som nopprar efter en vecka och sprakar och fräser av statisk elektricitet.

-Undviker flyktiga trender. Om du handlar mer sällan och mer utvalt, vilket jag tror är en naturlig konsekvens av att ha rensat i sin garderob (du vill ju inte hamna i samma situation igen!) så finns det en slags fördröjningseffekt som gör att risken blir mindre att ryckas med i en trend, som jag egentligen inte gillar, bara för vi matas med den så intensivt under en kort period.

-En känsla av lättnad. Vetskapen om att jag sålt eller skänkt kläder och prylar till bättre behövande och det faktum att de inte längre tar upp fysiskt och mentalt utrymme hos mig kan innebära en otrolig känsla av frihet.

Dessutom stimuleras min kreativitet. Jag börjar bli ett ess på att kombinera olika plagg och variera dem på olika sätt med till exempel sjalar och smycken och lager-på-lager. Det blir lite mer personligt och lite mer vågat. Alltså, ett utmärkt steg mot att hitta din egen stil tror jag är att först göra det betydligt luftigare i garderoben.

Har du någon gång lyckats få ihop en god middag bara av vad som råkar finnas hemma just då i skafferier och kylskåp, så har du kanske känt den enorma tillfredsställelsen som detta kan orsaka. Jag tror att det är samma känslor som väcks när du står inför en utrensad garderob. (Ett litet stickspår: jag hörde nyligen på en föreläsning där det talades om hur tristess kan stimulera din kreativitet – kanske hänger detta ihop på något sätt!?). Och, som lök på laxen, gör du dessutom en viktig insats för miljön genom att rannsaka dina konsumtionsvanor.

garderob

Mitt konkreta förslag är därmed att helt enkelt lägga ner en stor del av dina kläder i lådor, ta sådant som du använder sällan eller inte alls i första hand. Var lite brysk och låt det inte bli ett projekt som får ta hela kvällen – du ska ju i första läget inte göra dig av med något, bara stuva undan ett tag. Sedan, när du förhoppningsvis upplevt alla dessa positiva effekter som jag rabblat ovan, kan du lite i taget rensa undan i lådorna – spara, sälja, skänka. Om du, som jag, är en person av det lite sentimentala slaget kan ett gott tips vid en sådan slutgiltig rensning vara att ta hjälp av en vän eller familjemedlem. Gärna en beslutsam och icke-nostalgisk sådan. Du får dels en chans att berätta om det där minnet som en tröja eller klänning kan väcka till liv och det blir även lite lättare att ändå lägga det i skänka bort-högen när någon tittar på dig med lite misstrogen blick under tiden.

Kanske har du redan rensat – har du upplevt samma eller andra effekter? Använde du också mellanlagringsmetoden eller hur gjorde du? Jag vill gärna veta!

Lycka till med utskåpningen.

7 Comments

 • […] igenom garderoben och rensa! Gör dig av med alla överflödiga saker som samlar damm och tar energi. Det kommer att kännas […]

  Reply
 • […] Laga goda middagar och bjuda in vänner. Rensa i garderoben! Jag blev så inspirerad av det här. Det är något jag funderat på länge men inte tagit tag i. Charlotta: Rensa i garderoben och ute […]

  Reply
 • Agnes Siljekil
  8 oktober, 2015 at 20:24

  Loser just nu “Kinston att städa” det är bara att rensa ut allt som inte ger glädje och som aldrig mer kommer att användas. Alltså ingen mellanlagringperiod : ) Rekommenderar både boken och metoden.

  Reply
 • Linnea
  6 oktober, 2015 at 17:47

  Hej!
  Superbra inlägg med väldigt stor igenkänningsfaktor för egen del just nu.
  Jag och min man spenderar ofta stor del av vår semester på Gotland, med andra ord en stor del av semestern med begränsad garderob (vi bor i Stockholm, mannen är från Gotland). Varje år när semestern är slut så infinner sig samma känsla – jag får ångest av att kolla in i min garderob hemma. Den är full, i princip, trots att jag spenderat flera veckor på annan ort med kläder som gott och väl räckt för denna tid… hur kan det inte synas i min garderob, förundras jag över. Eller ännu mer, jag inser att jag funnit en frihet i min mindre semestergarderob och vill inte alls lägga tillbaka dessa kläder i befintliga klädhögar i min befintliga garderob. Framför allt för att jag får sämre översikt, men också just för det som Helena påpekar, att de utökade valmöjligheterna faktiskt är besvärande. Så varje år vid denna tidpunkt så vill jag helst bara ta bort alla kläder i garderoben och bara lägga in min semestergarderob, som om jag inte hade några andra kläder.

  Problemet uppstår dock i det faktum att min semestergarderob inte alltid matchar min “jobbgarderob” så att säga, alltså att det kläder jag använder på semestern helt enkelt inte alltid passar sig för min arbetsplats, som jobboutfit. Dessutom blir det ju lite kallare när sommaren går mot höst och då funkar ju inte semestergarderoben (alltså sommargarderoben) i alla fall.

  I år beslöt jag mig, baserat på ovannämnda osköna känsla, att rensa igenom garderoben, eller åtminstone strukturera upp den bättre så jag kunde få bättre översikt. Främst var jag fokuserad på att årstidsindela garderoben bättre, att helt enkelt inte alls ha vissa kläder i garderoben baserat på att de inte kändes “höst” (vanligt är kanske att dela in sommar- resp vintergarderob, men jag ville alltså köra fullt ut höstgarderob, sedan vinter-, sedan vår- för att återkomma till sommargarderoben efter ett år).

  Det gick inte så bra för mig. Ett berg av kläder hamnade på sängen och jag kom inte alls fram till någon bra indelning. Jag började då hänga in och lägga in de kläder som jag var helt helt helt säker på “kändes höst” och användbara för säsongen. Det blev inte så mkt kläder, kanske motsvarande 20% av alla de kläder som låg i garderoben från början. I några veckor stod övriga kläder i två ikea-kassar på golvet bredvid garderoben, i väntan på att jag skulle få någon typ av snilleblixt kring vad jag skulle göra med dessa kläder. I samma veva köpte vi en ny lägenhet och la ut vår egen till försäljning och i samband med detta kördes ikea-kassarna med kläder upp på vinden TILLFÄLLIGT. Alltså precis som Helenas ursprungstanke.

  Det har nu gått ca 2 månader sedan min “omstrukturering” av garderoben som resulterade i 20% av kläderna kvar i garderoben och det känns såååå skönt. Vid några få enstaka tillfällen kommer jag på att jag saknar något visst plagg men oftast inte. Det är otroligt befriande. Och precis som Helena skriver så är jag nu mkt mer försiktig med mina inköp – har inte gjort några sedan detta och vill inte heller. Jag upptäcker dock att det finns vissa plagg som vore bra att komplettera med, men detta är på ett mkt tydligare och specifikare sätt en tidigare då mycket kunde känns som saknat trots att garderoben var full. Med andra ord… mer medveten konsumtion. Bra för miljön, bra för plånboken, bra för tidspusslandet och bra för själen.

  Reply
  • Ulrika
   8 oktober, 2015 at 18:18

   Å jag MÅSTE också ta tag i detta! Det finns allt att vinna precis som du säger – någon som har bättre användning för kläderna kan få dem, man blir mer medveten om sin stil och vad man behöver OCH så slipper man ha ångest över en överfull garderob. Tack för dina inspirerande och ärliga tankar!

   Reply
 • { Rania Maria Photography }
  6 oktober, 2015 at 10:39

  Vilket bra inlägg! Och från en “granne” dessutom, kul! Ska ju genast spana in butiken :D Jag håller på, lite i taget , med att rensa min garderob just nu. Jag har tyckt om att shoppa mycket mer förr, och jag tycker kläder / en personlig stil är väldigt roligt. Men oj vad mycket jag har som sällan används, eller som bara inte fungerar med andra kläder jag har. Men samtidigt tycker jag det är svårt. Jag har ju spenderat pengar på det en gång i tiden – ska jag bara göra mig av med det nu? Men det går framåt, och jag tar ut plagg då och då och lägger undan. Om det blir loppis eller skänkes återstår att se.

  Nu för tiden har jag också mycket mer medvetna tankar kring mitt klädshoppande (utöver att jag handlar second hand). Materialet ska vara bra, och hålla länge och plagget ska verkligen fungera med det jag redan har hemma. Sparar hellre ihop pengar och kostar på mig något lite dyrare också, i bättre kvalitét så att jag inte behöver byta ut det pga. slitage inom en snar framtid.

  Reply
  • Ulrika
   8 oktober, 2015 at 18:20

   Jag ska också! Är superinspirerad nu!

   Reply

Leave a Reply