Menu
Barn / Livsstil / Miljö

Uppfostra en miljöhjälte

Barnen är det viktigaste vi har. De är framtiden. Vi borde tänka ofta och varje dag på vad det är för planet vi lämnar över till våra barn. Gör något litet varje dag för att rädda planeten, för att det skall bli en lite bättre plats för våra barn i framtiden.

Vi måste prata om klimatförändringarna, miljöförstörelse och andra läskiga ämnen med barnen – varje dag. Och vi måste lära ut genom att verkligen tänka på hur vi sparar på miljön i vardagen, att vi gör saker hemma tillsammans med barnen som är bra för miljön. Barn gör som vi gör.

Här kommer några små tips på vad man små saker man kan göra i vardagen där barnen kan vara med och samtidigt lära sig om miljön och hur den påverkas av allt vi gör.

 • Spara på vattnet! Berätta varför man inte ska slösa på vatten. Låt inte vattnet rinna när ni borstar tänderna.
 • Ta er tid att stanna och lukta på blommor på promenaden.
 • Prata om maten ni äter. Var kommer köttet från? Vad är skillnaden på ekologiskt och oekologiskt? Varför behöver vi bin? Hur kan det som odlas på åkern bli mat? Vi måste lära barnen att det finns mycket arbete och omtanke bakom varje tugga mat.
 • Låt barnen vara med och plantera något som växer upp som ni sedan kan skörda. T.ex. en tomatplanta. Då lär sig barnen hur man odlar mat och får en annan syn på det som står på matbordet.
 • Ta cykeln till affären, berätta för barnen att vi på så vis sparar på miljön samtidigt som vi får motion som kroppen mår bra av!
 • Källsortera mera och lär barnen att källsortera! Berätta varför man källsorterar, t.ex. att en glasflaska kan återvinnas för att bli en ny glasflaska igen.
 • Plocka skräp i naturen! När ni är ute och går i naturen och ni ser skräp, plocka upp och släng i närmsta soptunna.
 • Handla leksaker second hand. Sortera leksaker med jämna mellanrum och skänk till välgörenhet!
 • Låt barnen vara med och sortera kläder. Berätta varför ni skänker dem och köp kläder på second hand.
 • Viktigast av allt, var ute i naturen med barnen! Gå promenader i skogen eller på stranden. Lär dem respektera allt levande i naturen. Även om barnen tycker det är tråkigt, tvinga dem med ut på en promenad. Ni kommer inte att ångra er. Mindre barn börjar snabbt leka med pinnar eller andra saker som finns i naturen.
 • Anmäl barnen till skogsmulle eller Scouterna. Scouterna är helt fantastiskt! Men lär sig så mycket och spenderar många timmar utomhus i naturen. Som gammal scout minns jag lägereldar, läger ute i naturen – när vi sov i tält under stjärnhimlen, hur vi hajkade, orienterade eller bara hängde i skogen. Till min glädje har vår äldste son också börjat på scouterna och har snart gått där i ett år.

Om vi uppfostrar en generation miljömedvetna barn som älskar att vara ute i naturen, då tycker barnen också att det är en självklarhet att ta hand om naturen. Då har vi gjort något bra, både för planeten, för framtiden och för våra barn.

2 Comments

Leave a Reply