Menu
Hemmet / Kläder & skor / Rengöring

Tvättnötter

tvattnot

tvattnot2

Tvättnötter eller såpnötter. Ett helt biologiskt sätt att tvätta.

Tvättnöten är frukten från trädet Sapindus som växer i till exempel Indien. Frukterna har använts för tvätt och rengöring i tusentals år. Enligt vissa fungerar de alldeles utmärkt för att tvätta kläder och är ett miljövänligt och hälsosamt alternativ till traditionella tvättmedel. Kritikerna menar att tvättnötter är hittepå, och inte alls jämförbart med effekten av ett vanligt tvättmedel.

Tvättnötterna innehåller saponin som är ett tvålämne som trädet producerar för att skydda sig mot parasiter, bakterier och svampangrepp. Och det lödder som skapas när nötterna kommer i kontakt med vatten är det som ska göra tvätten ren. 6-8 nötter i en liten påse eller hopknuten strumpa, och in med den bland tvätten. Nötterna kan användas flera gånger och sen komposteras.

Det låter ju så bra. Är det det? Fungerar det? Jag är jättenyfiken, vem har testat?

 

11 Comments

 • Jenny
  8 april, 2017 at 17:33

  Jag använde tvättnötter för en massa år sedan och var verkligen övertygad tills en dag då jag glömde stänga påsen som nötterna låg i när jag tvättade vitt. Fläckar överallt. Men i övrigt var jag nöjd, tyckte att tvätten doftade som om den lufttorkats vid en sommaräng. Ska nog testa på det igen.

  Reply
 • Anderz Ohlsson
  18 oktober, 2015 at 10:46

  Hej alla diggare av Tvättnötter. Jag har tvättat med tvättnötter sen 2008 och är mycket nöjd. Priset på tvättnötter kan tyvärr variera väldigt mycket. Från ww.klockargården.se svindyra till http://www.Webbsmart.se som jag tror har dom billigaste. Använder även Sonetts tvåltvättmedel Eco som också funkar jättebra. Vi har neutralt vatten här och har inte haft problem med illaluktande tvätt. Glöm inte att tvättnötter och vittvätt behöver kompletteras ved vitmedel. Te x Ecovers aktiva syre som är miljövänligt.

  Reply
 • Maria
  22 juni, 2015 at 16:40

  Använde nötter något år men tyckte inte det imponerade. Tvättar ibland i bara vatten och det är samma resultat.

  Reply
 • Madde - Dagarna.nu
  17 juni, 2015 at 19:49

  Jag är lite skeptisk, men samtidigt nyfiken.
  Får kanske köpa hem och testa.

  Reply
  • Ulrika
   18 juni, 2015 at 22:40

   Jag känner precis samma! Men många verkar positiva så vi får nog testa :)

   Reply
  • Charlotta
   28 juni, 2015 at 20:29

   Ja, så känner jag med. Men man är allt bra nyfiken, så sugen på att testa!

   Reply
 • Lovisa
  17 juni, 2015 at 17:50

  Jag har lite delade känslor när det kommer till tvättnötter. Å ena sidan har jag använt de ca 2 år och märkte inte av något negativt, tvätten vart ju synligt ren och så. Även barnens kläder och var det några tuffare fläckar (som faktiskt inte ens tvättmedel brukar ta bort) så fixade galltvålen det.
  Men, jag har fortfarande lite svårt när jag ser på tester att det inte gör så stor skillnad på tvättresultatet med enbart vatten.. Då kan kag lätt bli tveksam. I och för sig är det ju positivt att tvätten blir mjukare än med endast vatten och att dålig lukt försvinner. Dessutom är det ju inte så dyrt så det är inte någon vara man sätter super höga krav på resultat så att säga.
  Jag tycker nog att individen själv får välja, gillar man tvättnötter så kör man på det och annars kör man på eko tvättmedel.
  Ogillar dock att tvättnötterna anmäldes till konsumentverket eftersom “de inte uppfyllde sitt syfte”. Behövs lite mer än enbart detta försök för att klargöra det kan jag tycka.

  Reply
  • Ulrika
   18 juni, 2015 at 22:42

   Tack för bra synpunkter!! Värt att testa låter det ändå som.

   Reply
 • Pernilla
  17 juni, 2015 at 10:22

  Jag började med tvättnötter för säkert 4-5 år sedan och är helt frälst. Tvättar enbart med dem och kläderna blir rena och fräscha, luktar gott (men “enbart” rent, istället för konstiga mjukmedelsdofter) och blir mjuka och fina. Till och med fläckar försvinner (rödvin och choklad är exempel på sånt jag har fått bort med hjälp av enbart tvättnötter). Tuffare fläckar använder jag galltvål eller fläckborttagningstvål till. Så himla nöjd, helt enkelt! Köpte en 1kg påse när jag började – och jag har fortfarande nötter kvar! Tvättar kanske 8 maskiner i månaden, max. Så dessutom sjukt ekonomiskt!

  Reply
  • Ulrika
   18 juni, 2015 at 22:43

   Det låter ju fantastiskt bra. Tack för att du tog dig tid att skriva och berätta om dina erfarenheter. Jag ska absolut testa!

   Reply
  • Charlotta
   28 juni, 2015 at 20:29

   Vad jag blir sugen på att testa! Tack för att du berättade om dina erfarenheter. :)

   Reply

Leave a Reply