Menu
Inspiration / Kreativa lösningar / Livsstil

Tips på hållbara julklappar


Vi har fått önskningar om tips på bra och hållbara julklappar. Man kan behöva lite inspiration ibland, speciellt om julstressen har börjat påverka en.

Man kan ju säga att jag inte riktigt lever som jag lär, jag har bara en julklapp klar än så länge. Alltid tidsoptimist och tänker att “jag har gott om tid kvar till jul…” Tjoflax. Helt plötsligt är man där. Den 20 december med paniken för att man har några julklappar kvar att fixa.

Men jag har en plan… och så länge man tänker igenom vad man ska fixa för julklappar och till vem så är det inga problem. För jag vill ge julklappar som är just genomtänkta och som håller långt efter att julen är över.

Här kommer några tips:

  • Ge bort upplevelser. Kanske ett presentkort hos en ekofrisör eller biobiljetter.
  • Sällskapsspel. Vanliga gamla hederliga brädspel. Sällskapsspel är ett fint och bra sätt att umgås och ni får garanterat en rolig stund. Stora som små.
    Några favoriter hemma hos oss (jag har två pojkar på 6 och 8 år) är Uno, kortspel, Jakten på den försvunna diamanten och Monopol Junior.
  • Köp eller gör julklappar som barnen behöver. GOTS-märkt Pyjamas, GOTS-märkta påslakan eller varför inte sticka ett par fina tumvantar eller mössa. (om man nu kan sticka)
  • Ge barnen små presentkort i form av upplevelser som de kan utnyttja på helgerna. Det kan vara allt från att gå på bio tillsammans, ta en tur tillsammans till badhuset, bowla tillsammans eller baka något gott tillsammans.
  • Till små barn finns det mycket fina träleksaker utan giftiga kemikalier som håller länge.
  • Ge bort en julklapp till välgörenhet. UNICEF har t.ex. julklappar som räddar barns liv.

Fler tips finns i vårt instagraminlägg här:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Låt oss prata om juklappar. Och hur man kan ta tillbaka det roliga med att ge istället för att känns stress över att hitta rätt julklappar i sista minuten. Vilket oftast bara leder till dyra felköp som gör ont både i magen och planeten. ❅ Börja med att göra upp reglerna tillsammans med de ni ska fira jul med. Ska ni överhuvudtaget köpa julklappar till varandra? Eller bara till barnen? Kom överens och håll er till reglerna så behöver ingen känna sig dum när det är dags för julklappsutdelning. ❅ En variant kan vara att man lottar ut vars en person. Den personen man får ska man ge en julklapp till. Lägger man dem under granen anonymt när ingen ser, så blir det också ett kul moment att sen gissa vem man fick sin julklapp av. Det här är en trevlig variant som gör att alla får en julklapp, och alla har bara en person att fixa till. Fullt rimligt. ❅ Låt barnen ge också. Julen ska inte bara handla om att få en massa. Viktigt att lära sig att glädjen sitter lika mycket i att vara den som gör någon annan glad. En teckning, en målad sten eller ett handskrivet brev räcker väldigt långt. ❅ Ge ett presentkort som du själv gjort. Min man fick en klippbok med olika presentkort att utnyttja under året en gång. Det var saker som en massage, en filmkväll, en barnfri middag osv. Fyll gärna på med fler presentkortstips i kommentarerna! Eller andra bra julklappstips för den delen! /Ulrika #thinkhållbarjul #thinkorganicse #skraltundergranen #enhållbarjul

Ett inlägg delat av THINK ORGANIC ♻︎ (@thinkorganic.se)

Photo by rawpixel on Unsplash

No Comments

    Leave a Reply