Menu
Hemmet / Inredning / Livsstil

Tips när du ska välja ljus.

Det är december och adventtider, då är det som mysigast att tända ljus. Ulrika listade en bra sammanfattning på instagram för ett tag sedan, lite tips och vad man kan tänka på när man väljer ljus… så här kommer den:

✓Skippa ljus av paraffin, paraffin tillverkas av petroleum, alltså fossila bränslen.

✓Stearin tillverkas av slakteriavfall, här kan man ju resonera på olika sätt; bra att det kommer till användning eller att man helt enkelt väljer bort produkter med animaliskt ursprung av olika anledningar.

✓Stearinljus kan också innehålla palmolja, så håll utkik efter det.

✓Bivaxljus är en favorit, dyrare och lite svårare att få tag på. Man kan köpa plattor och rulla egna (julklappstips). Använd plattor avsedda för ljus bara så bina får ha sina ifred.

✓Svanenmärkta ljus innehåller minst 90% förnybar råvara – alltså nästan enbart stearin. Palmolja är heller inte tillåten.

Lite knixigt alltså. Och kanske är det bättre för miljön att inte tända levande ljus utan elektriskt i stället. Väldigt liten del av vår el kommer från fossila bränslen och djurindustrin är som bekant en stor miljöbov. Men myset från levande ljus ändå.
Har ingen slutsats här, ofta hamnar man ju just där när man försöker resonera sig fram till kloka beslut, vad är man beredd att offra, vad blir effekten osv.

Så länge man har resonerat med sig själv och agerar medvetet är man en bra bit på väg. Man får inte vara för hård mot sig själv ♡

Se fler hållbara jul tips under #thinkhållbarjul

No Comments

    Leave a Reply