Menu
#thinkhållbarjul / Livsstil / Shopping

Tips för en hållbar jul


En hållbar jul är månadens tema på The Sustainable Society. Kan man ha en hållbar jul när det idag går ut på att man skall konsumera mera? Julen är den tiden på året då vi överkonsumerar och julhandeln slår rekord. År efter år, rekord på rekord.

Väntar fortfarande på mot-trenden om en avskalad och lugn jul där det viktiga är att umgås, slappna av och njuta, snarare än hets, stress, mat i överflöd och överkonsumtion. Men vi kan väl starta den tillsammans? Våga avvika, våga vägra julklappsberg och skapa era egna hållbara traditioner säger vi. Det är väl en mycket finare present till våra barn än en väldig massa nya leksaker. Och precis som vi skrev förra julen (blir lite upprepning men vi brinner lite för det här) så är det bennemig inte vilka eller hur många julklappar ni fick när ni var små som ni kommer ihåg från era barndoms jular, utan det är de små detaljerna, visst. Känslan av att plocka upp julkulorna och hänga dem i granen, trassla upp julgransslingan och koppla in den för att se om den överlevt ytterligare ett år på vinden, doften av julgran i hela huset när man tassade upp på julaftons morgon.

Så, lite konkreta tips då;

 1. Skippa plastgranen och välj en riktig gran till jul, varför kan du läsa här.
 2. Eller skippa granen helt och välj ett alternativ till julgran.
 3. Planera julklapparna noga. Gör listor – skriv upp vad du vill ge till var och en.
 4. Beställ hem julklapparna i god tid. Då slipper du trängas i affärerna – mycket bra sätt att undvika julstress.
 5. Det räcker med 2 julklappar var till barnen – lovar! Noga genomtänkta och personliga är så mycket finare än berg av plast. Tänk kvalitet framför kvantitet.
 6. Låt barnen ge julklappar också, de kan göra egna listor på vilka de vill ge till och tillverka sina julklappar själva. Det behöver inte vara något avancerat – en teckning, en dikt eller historia, en lerfigur, ett armband eller en pärlplatta. De finast presenterna är ändå de som någon har gjort själv.
 7. Om ni gillar julmat – välj ut vars en julbordsfavorit och gör dessa. Strunta i resten.
 8. Ge någon ett spel – så är kvällen och hela julhelgen räddad. Ett brädspel  alltså – för umgängets skull.
 9. Våga vägra att resa runt och besöka hela släkten. Julhelgen blir lätt ett ända flängande med massor av besök att göra. Våga stanna hemma och ta det lugnt i stället. Mys med de närmaste, man måste inte umgås med massor av människor bara för att det är jul. Eller fira med vänner om ni hellre vill det. Om du vill läsa mer om detta och få mer inspiration, läs inlägget tankar om jul.
 10. Bjud in till julfrukost eller julbrunch. Avslappnat och härligt sätt att umgås.
 11. Använd tapetrester och tidningspapper att slå in julklapparna i. Dekorera med bokmärken och bomullssnören.
 12. Istället för adventskalender med presenter varje dag – läs en bok – ett kapitel varje kväll.
 13. Ett annat alternativ till adventskalender är en aktivitetskalender. En kalender som inte går ut på konsumerande utan på att man faktiskt kan ha roligt genom att leka med olika aktiviteter istället för att samla på sig saker. Ni vet, en kalender där det står en aktivitet varje dag. Det kan vara läsa en bok, slå en kullerbytta, baka eller gå på bio. Bara man gör något tillsammans. Man ger av sin tid till barnen istället för att köpa en sak och det kommer betyda så mycket mer för barnen! Vad tror ni de minns bäst i framtiden? Att föräldrarna tog sig tid att göra en rolig aktivitetskalender, att slå kullerbytta eller gå på bio, eller kommer de komma ihåg den där lilla leksaken? Jag gissar på det första.
 14. Ännu ett alternativ till julkalender är Snällkalendern från Friends, Snällkalendern utmanar dig att göra något snällt varje dag fram till julafton. Kalendern kostar 59:- och allt överskott går till Friends arbete mot mobbning <3.
 15. Välj ljus till jul med omsorg – läs mer om ljus och vad man bör tänka på.

 


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:

Emmasvintage.se: 12 hållbara vill-ha-julklappar + tips till en klimatsmart jul
Ekoenkelt: Klimatsmart jul? Dags att bryta traditionerna
Husligheter: 8 sätt att fira en mer klimatsmart jul
Annas kemtvätt: 3 tips för en klimatsmart julhelg.
Ekomorsan: Jul, jul, hållbara jul
Slowfasion.nu: En hållbar jul – börja med dig själv
Naturligt Snygg: 5 hållbara julbord i Stockholm
Veckans eko: Hemmakatt eller skönhetsmiss – här är hållbara julklappar som passar alla

5 Comments

Leave a Reply