Terese har utmanat oss att plastbanta i köket, och det är oktobers #thinkorganicutmaningen. För mig har det inneburit att jag slängt ut några vispskålar i plast. Kvar är matlådorna. Där försöker jag byta ut efterhand. De i rostfritt är ganska dyra, men man behöver inte så många som man tror heller. Det är lätt att det blir ett plastberg av burkar i alla tänkbara storlekar, men används de verkligen allihopa?
Jag har alltid använt naturliga material i matlagningen; slevar, vispar och stekspadar i trä eller rostfritt, gjutgärnsgrytor och pannor, skärbrädor av sten eller trä. Har aldrig tyckt att plasten hör hemma där, utan att veta varför.
Här nedan kommer några tips på var man kan hitta alternativa matlådor, för det får vi mycket frågor om på Instagram. Också ett tips till lördagsdrinken/ölen eller vad man nu vill lyxa till det med. Chips på svartkål! Repa av bladen och skippa de tjocka stjälkarna (dom kan man köra ner i en råsaftscentrifug om man vill). Skölj bladen och lägg på en plåt. Häll över valfri god olja (jag använde en rapsolja smaksatt med krondill) och massera in, på med flingsalt. In i ugnen på 125 grader i ca 30 minuter – tills de är krispiga och torra, men inte brända.
Och hortensia, måste vara världens bästa blomma. Håller sig vacker precis hur länge som helst.
Fin lördag våra fina läsare!
Matlådor/förvaringslådor i plåt:
Matlådor/förvaringslådor i glas
11 Comments
Iris hantverk | Think organic - inspiration till en miljövänlig livsstil.
7 september, 2015 at 21:31[…] kan tänka mig att det har fått ett uppsving på senare år, det är vad jag hoppas i alla fall. I plastbantartider borde man ligga helt rätt i tiden just nu, precis som för 100 år […]
Malin
23 november, 2014 at 19:52Hej, tänkte tipsa om att Kanevads träsnideri i Gamla Linköping säljer jättefina köksredskap i trä. De har också färdiga kit med olika bestick för t.ex. ostbricka eller julbord. Jag köpte en mindre “soppslev” i körsbär som jag tänkt ha till julglöggen. Annars kan man ju t.ex. kika på de olika julmarknader som finns runt om. Tycker att de här “hemmasnidade” ofta har en annan charm än köksredskap som säljs i mer vanliga butiker. Tack för fin sida. MVh Malin
Emma
23 oktober, 2014 at 19:28Hej,
Jag letar också bra matlådor i bra material. Och att de är täta och ej läcker!
Är t.ex. Claes Ohlssons lådor täta?
Rekolek skriver att de ej är 100% läckagefria.
Johanna
19 oktober, 2014 at 13:46Hejsan!
Vad är det bästa att använda om man vill frysa in mat istället för plastlådor och plastpåsar? =)
Varma hälsningar Johanna
Desireé
19 oktober, 2014 at 21:54@Johanna, Du kan frysa in i gamla, stora glasburkar! Tänk på att inte fylla de helt, utan spara gärna en bit upp till locket, kanske 2/3, så de inte fryser i sönder! Tack för att du läser!
Sofia | Avocado Baby
18 oktober, 2014 at 21:28Ikea har som sagt börjar med matlådor i glas, men locket är tyvärr i plast (polypropylen). Jag mailade Ikea och frågade om vilka tillsatser som använts vid tillverkningen. Fick ett ganska luddigt svar:
http://www.avocadobaby.se/2014/06/tips-om-du-hatar-plast-matlada-i-glas.html
Elin
18 oktober, 2014 at 19:54Måste höra om någon har koll, vi fick en gryta i gjutjärn, men på insidan är en vit emalj, vad är detta? Bra eller dåligt?
Vi har oxå bara matlådorna kvar att byta ut. Använder skålar hemma och även glasburkar och undviker locket ifall det är dålig beläggning där.
Tack för en riktigt fin blogg!
Sofia | Avocado Baby
18 oktober, 2014 at 21:29Vad är det för märke på grytan? Om den är glaserad så behöver du inte oroa dig, men lättast är ju att kontakta tillverkaren och fråga om du är osäker på materialet.
Desireé
19 oktober, 2014 at 22:14@Elin, Mejla tillverkaren och hör! Jag har en gryta från Le Creuset och de använder glasemalj och det innehåller inget bly om det är det du oroar dig för! :) Tack för fina ord och att du läser!
Embla
18 oktober, 2014 at 15:21Ikea har superbra matlådor i glas också till ett bra pris!
Ulrika
21 oktober, 2014 at 20:46@Embla, Ja, men locken är i plast har jag hört.