Menu
Livsstil

Tankar om mat

Jag har tidigare berättat om hur jag brinner för närproducerat, och att jag vet att ett ekologisk äpple är bättre än ett besprutat som vuxit granne.

Jag är uppvuxen på landet och där odlade man sina råvaror själv, på åkern eller i trädgården. Vi hade ingen djurproduktion men kött och fågel köpte man av grannen när de slaktade. Allt kött kom från granngårdarna. Vilt fick man ibland av jägaren som hade jaktarrendet på vår mark.  På somrarna fiskade vi Makrill. Frukt plockade man i trädgården, hos grannen eller hos mormor och morfar. Så vill jag äta i dag också, även om vi inte bor på landet, jag, min man och våra barn.

bjornbar

lok

Men jag vill äta mat som jag vet var den kommer ifrån och som är odlad/producerad utan bekämpningsmedel. Och ja, det kanske innebär att man inte kan äta kött varje dag, men det måste man ju inte heller. Det finns så otroligt många och inspirerande recept utan kött i dag. Och har man, som jag, en man som är lite skeptiskt till det där med vegetariskt som princip, så är mitt tips att inte göra så stor sak av det. En ost- och borccolisoppa till exempel, ingen som saknar köttet där. Och det är just en ost- och broccolisoppa, man måste inte kategorisera maten som vegetarisk eller icke vegetarisk. Det är när man börjar “byta ut” köttet mot ett vegetariskt alternativ som han slår bakut. En spagetti Bolognese på svarta linser till exempel, det funkar inte, men en pasta med tomatsås och basilika, inga problem. Ni fattar principen. Så gör jag för att smyga in lite icke-kötträtter utan att det märks.

svartkal1

Sen är jag mån om att föra kunskapen om mat vidare till mina barn. Både det där med var maten kommer ifrån men även hur man lagar mat. Jag hatar halvfabrikat (helfabrikat behöver vi inte ens gå in på). Jag vill att mina pojkar ska veta att fiskpinnar gör man av fisk-filé, ströbröd och lite kryddor. Dom kommer inte från ett paket i frysen. Att potatismos är just som det låter – mosade potatisar, och inte något paket med pulver som man blandar till tapetklistrig gegga, och hur man blandar en köttbullsdeg av fina råvaror, att det är ägget och ströbrödet som gör att de går att rulla och håller ihop. Tillsatserna vill jag inte ha och jag vill definitivt inte stoppa dom i mina barn.

Våra pojkar är ofta med i köket och lagar mat. Och det är inte som vi tvingar dom, tvärtom så kan fyraåringen komma och fråga om vi inte kan laga pannkakor, och då menar han tillsammans, inte att jag ska göra pannkakor till honom. Jag tror att dom, precis som jag, tycker att det är en av dagens höjdpunkter när vi rör i bunkar, blandar, kladdar och snackar. Visst, man får ha lite tålamod med kladd och stök, men det är det värt. För dessutom så lär dom ju sig att laga mat från grunden, utöver att det är en väldigt mysig grej att laga mat ihop. Jag upplever det som att det är med större engagemang som man sen sätter i sig maten också, när man själv varit med och bidragit. Barnen kan säga ibland, “Oj vilken god sås, det är ju du och jag som har gjort den mamma!” Den stoltheten är magisk tycker jag.

pojkarna

Enkelhet är också viktigt, för vi jobbar heltid båda två och står inga timmar och lagar mat på kvällarna. Det är inte ens alla vardagar som vi lagar någon mat. Om vi inte orkar så blir det pannkakor, mackor eller fil. Men hellre det än halvfabrikaten. Så enkla rätter, och planering. Några av våra favoriter är Spagetti Carbonara (snabbt), Indisk Currygrya med kyckling (inte lika snabbt, men man kan laga för två dagar på en gång, för det är minst lika gott dag två), Pasta med pesto (snabbt och vegetariskt – utan att det märks), Köttbullar med potatismos (snabbt faktiskt – även om man själv ska rulla, fixat på en halvtimme, och vill man effektivisera kan man blanda smeten på morgonen), Pizza (gör vi ofta på fredagar eller lördagar, kul att själv få lägga på vad man vill ha på sin, och att kavla ut deg och breda på tomatsås).

harsyra

juice6

Ratatouille är en en smart sak. Den kvällen man lagat den så äter man den som den är, med bröd att doppa i och med lite charkisar till om man vill. Annars bara med oliver, bröd, lite ost. Social mat. Och dagen efter mixar man ihop den till världens godaste pastasås, kryddar upp den med lite chiliflakes eller Anchochili, värmer och serverar till stora pastaskruvar. Vill man så kan man lägga till handskalade räkor eller basilikablad på toppen, så har man en riktig lyxmiddag. Det är ett hållbart mattänk för mig, att man tar till vara på resterna.

Vi gör ofta pytt i panna dagen efter att vi grillat, av kött, potatis, grönsaker och sås som blev över. När man använder rester för att göra mat, tänker jag att maten faktiskt nästan är gratis andra dagen. För det är inte alls självklart att ta till vara på det som blir över. Mängder av mat slängs. Jag tror att när man är mån om sina råvarors ursprung så blir det också viktigare att ta hand om och använda allt. Grönsaksrester kan man spara och göra juice av med en råsaftscentrifug. Broccolistammen till exempel. Och visst, man kan göra matlåda och ha med till jobbet dagen efter, det är absolut jättebra, men jag har lite svårt för mikro-värmd mat, och förädlar hellre vidare den dagen efter, eller värmer på spisen om det är rätter som passar för det (grytor och soppor till exempel).

svampskogen5

svampskogen2

Nu på våren kan man plocka Brännässla, Harsyra, Ramslök, och på sommaren Blåbär, Björnbär och Fläder. Framåt hösten kommer Svamp, Nypon och Rönnbär. Och det blir ju så härliga utflykter, dessutom, på jakt efter råvaror i skog och mark. Att få berätta och lära barnen vilka blad och svampar man kan äta, och deras jubel över att själv hitta dem sen, grym känsla. Och att plocka fram björnbär ur frysen att ha på pannkakorna i februari, och fråga om de minns i somras när vi plockade dem. Och längta och drömma lite om nästa sommar.

Foto: Ulrika Kullenberg

5 Comments

 • […] Här kan du läsa tankar om mat som jag skrivit tidigare. Och här kommer ett gäng recepttips på just goda, kompletta, vällagade vegetariska rätter: […]

  Reply
 • Tina | peppar och vanilj
  28 april, 2015 at 11:28

  Detta har blivit allt viktigare för mig med åren och nu känner jag att jag verkligen fått ett hjärta som klappar hårdare och mer intensivt för just ekologiskt och närproducerat. Oavsett vad det beror på att jag anammar dessa tankar så är jag glad för det. Inte en minut försent ;)

  Du skriver så bra och dina bilder är så fina ♥

  Allt gott!
  Tina

  Reply
 • Emma
  26 april, 2015 at 12:48

  Fin text, fina bilder och framförallt viktiga ord!
  Du beskriver så fint precis som jag skulle vilja he det, som jag själv är uppväxt (även om jag som tonåring avskydde den första ekomjölken som hade fetthalt 1-4%, dvs varierande mängd fettklumpar, som jag nu inser värdet av…)
  Min yngsta dotter är sondmatad från 11 månaders ålder till hon var över tre, min äldsta dotter är allergisk mot mjölkprotein, ägg, fisk, skaldjur, ingefära, nötter, soja, ärtor….listan kan göras lång. Vår matsituation är allt annat än perfekt, men nu gav du mig inspiration att försöka få rätsida på det hela.
  Tack!

  Reply
 • Annies Enkla
  26 april, 2015 at 10:52

  Fina, bra och kloka tankar – håller med dig! Själv har jag förmånen att kunna odla mina egna grönsaker och få ägg och kött från hönsen. Jag är så glad att jag insett vilken rikedom det är. Det är inte främst slitigt och tidskrävande utan en förmån få förunnat.

  Längtar tills knyttet i magen har vuxit sig så stor så vi kan gå och skörda smultron, morötter och ärtor i trädgården tillsammans – allt utan e-ämnen och andra konstiga tillsatser. Lycka!

  /Annie

  Reply

Leave a Reply