Menu
#thinkhållbarjul / Inspiration / Livsstil / Think organic

Tankar om jul

december3Jul har betytt rätt mycket ångest för mig tidigare. Men det blir bättre och bättre för varje år, och den här julen känner jag bara glädje och lugn inför, men det är nog allra första gången. Ingen julklappsstress och ingen hets.

Jag tycker det är en jobbig högtid på många sätt, för att det finns så höga förväntningar, alla ska vara glada, julklapparna ska vara perfekta, maten god, julgranen vacker och så vidare i typ all oändlighet. Och alla man ska hinna träffa. Och all stress allt det där för med sig. Men jag har insett att man måste göra julen till sin egen. Till det man vill att den ska vara, och inte ärva traditioner bara för att det alltid har varit så eller har gjorts på ett visst vis. Så här kommer mina tips i en enda lista, kanske finns det något du kan ta till dig.

december
-Vilka traditioner tycker du om? Ta med dig dem, eller skapa helt egna nya. Vi tänker till exempel ge barnen sina julklappar på morgonen. Jag minns att jag inte tyckte om den där eviga väntan på tomten.

-Julklappar, handlar lika mycket om att ge som att få. Låt barnen också få ge. Dom älskar att ge och det är ett fint budskap att ge sina barn; att julen handlar om att ge istället för att få. Och någon tomte kommer förresten inte heller att komma till vårt hus, för jag vill att man själv ska ge presenterna till varandra.

-Om du tycker om att baka eget julgodis, göra egna hudvårdsprodukter, eller något annat pyssel så är det ju de allra finaste presenterna att ge och få. Men är du inte en sån, strunta då i det, för då blir det bara prestationsångest i stället.

-Sätt dig ner och skriv upp namnen på alla som du vill ge en julklapp till. Fundera ut presenter, försök komma på något personligt, vad har mottagaren för intresse? När man väl kommer igång går det ganska snabbt. Sen behöver du ett par timmar till för att klicka hem julklapparna från internet. Och en vecka senare ligger de för uthämtning hos ditt postombud. Att slippa ge sig ut i julhandeln är värt guld! Och man kan handla småskaligt, stödja någon liten istället för att ge sig ut i de stora kedjorna, och få tag på genomtänkta och personlig julklappar med liten ansträngning.

-Passa på att ge barnen sådant som de behöver, t.ex. en pyjamas.

-Ge presenter som uppmuntrar till umgänge – böcker och spel är bra. Det kan man dessutom hitta second hand.

-Tidningspapper och tapetrester har jag använt som omslagspapper så länge jag kan minnas, jag tycker det är fint både för ögat och miljön.

-Julbordet tycker jag känns både överdådigt och alldeles för mycket jobb. Här blir det kalkonmiddag på julafton, och en enkel julbrunch på juldagen.

sussikattDetta är vårt sätt att göra julen till det vi vill. Jag säger inte på något sätt att det är fel att fira helt traditionellt om det är det man vill. Bara att man ska göra julen till det man vill och inte göra alltihop för att man måste eller för att det är tradition. Vi vill att julen ska handla om att umgås och ta det lugnt. Inte om konsumtionshets, stress och julklappsångest.

Vad innebär julen för dig?

5 Comments

 • […] Det skrev jag ett eget inlägg om. Men vi firar enkelt med nära och kära, lagar god mat och […]

  Reply
 • Emma
  14 december, 2015 at 01:29

  Tänk, dina ord där i början kändes som om jag skrivit dom (om jag hade kunnat formulera mig lika bra), men istället då om sommaren… När sommaren kommer “skall” man bjuda hem folk, grilla, vara strålande och allt det där. Jag älskar när semestrarna är över och allt återigen känns så fritt, utan krav.
  Julen är vi alltid i Åre, vilket innebär skidåkning till två, sedan får man se vad som hinns och orkas med. Så har vi gjort varje år sedan jag var tio och så har vi fortsatt nu när vi har egen familj. Julen har kommit att bli en klar favorit för oss, kanske på grund av kravlösheten och tiden tillsammans med varandra och naturen.
  Skönt att höra om era nya egna “traditioner”, några liknar våra, några kanske vi tar efter.
  Tack för ett så fint inlägg och hoppas ni skall få en bra jul.

  Reply
  • Ulrika
   14 december, 2015 at 10:24

   Tack! Låter helt underbart med Åre! Vi har också funderat på att åka någonstans tidigare.
   Förstår att man lätt kan känna likadant om sommaren. Då flyr vi till stugan på landet, världens minsta men där lever man enkelt och nära naturen och varandra. Lite som Åre för er :) Ni får försöka hitta ert sätt att njuta av sommaren. Också måste man försöka strunta i vad alla andra lägger för förväntningar och värderingar i vad man gör och inte gör på julen eller sommaren eller när som helst. Det är inte så lätt som det låter och tar kanske några år om man tar några steg i taget. Men man får tänka på sig själv för då mår man bäst i längden.
   Hoppas ni får det tokmysigt i Åre! Och tack för din snälla kommentar!

   Reply
 • Fina tankar! Julen för mig innebär i första hand att få umgås med min familj och min släkt. Det är det viktigaste. Allt annat är lite sekundärt.

  Reply
  • Ulrika
   14 december, 2015 at 10:24

   Ja, men det är ju så det ska vara! Hoppas du får en fin jul!

   Reply

Leave a Reply