Menu
Hemmet / Miljö

Städa & tvätta – rent & miljövänligt utan kemikalier

Vatten H2O

Här är några tips på hur du enkelt kan minska utsläppen i våra sjöar och hav, hur du gör en insats för vårt vatten. Har du några fler vattentips får du gärna nämna det genom att lägga en kommentar på det här inlägget.

Handdisk

Använd en väldigt liten mängd diskmedel som är miljömärkt.

Diska inte under rinnande vatten, skölj i kallt vatten.

Maskindisk

Skölj inte av disken innan, det går åt mer vatten att skölja av all disk innan än maskinen använder för att diska rent. Maskinen är tillverkad för att kunna göra rent disken på så lite vatten som möjligt.

Använd inte spolglans.

Använd maskindisktabletter för att minska på överdoseringen.

Exempel på miljövänliga maskindisktabletter som inte är testade på djur finns hos tex. Jordklok.se eller Lapland Eco Store

Fyll maskinen och använd sparprogram så ofta du kan.

Tvätt

Tvätta alltid full maskin och på så låga grader som möjligt – högst 40 grader. Tvätta enbart lakan och handdukar i 60 grader.

Använd inte sköljmedel (de innehåller ofta ämnen som är svåra att bryta ner) – häll i lite ättika istället.

De flesta i Sverige har mjukt vatten vilket innebär att det räcker med den lägsta doseringen tvättmedel för att det ska bli rent. Kolla din kommuns hemsida om du är osäker på om du har mjukt eller hårt vatten. Använd mindre tvättmedel än du tror, prova dig fram för att se hur lite tvättmedel du kan använda men ändå få ett rent resultat. Du kommer att bli förvånad hur lite tvättmedel som egentligen behövs.

Rengöring

Ofta behövs inte så starka rengöringsmedel, man kommer långt med lite citron, ättika, bikarbonat, såpa och linolja. Om användning av rengöringsmedel, använd endast miljömärkta rengöringsmedel – helst ska de vara miljömärkta med Bra miljöval som har strängare krav än tex. Svanen-märkningen.

Innan du våttorkar golven, dammsuga. Det är i dammet alla gifter och kemikalier sitter.

Dammtorka med torr mikrofiberduk utan några rengöringsmedel.

 

4 Comments

Leave a Reply