Menu
Gifter i vardagen / Hårvård / Hudvård / Make up / Skönhet

Svenska naturliga skönhetsprodukter


Vad är egentligen naturligt eller ekologiskt smink? Det finns inga tydliga lagar vad gäller hygien- och skönhetsprodukter. Ja, det är faktiskt sant.

Ett schampo som är ”organic” kan alltså innehålla 0,5 procent ekologiskt granatäpple, men också en massa andra ingredienser som är mindre bra för hälsan och miljön.

Många företag sätter egna märkningar på sina förpackningar. Det är lätt att ta för givet att de innebär en kvalitetsstämpel, men de behöver faktiskt inte betyda någonting alls. Att en produkt är omärkt behöver inte betyda att den är dålig så det ligger på dig som konsument att vara påläst.

Svenska ekologiska skönhetsprodukter hygienprodukter av Think organic

Nu ska jag berätta om två av mina absoluta favoritmärken inom skönhetsprodukter som dessutom är svenska. För jag tycker det känns bra att använda svenska produkter som är ekologiska och så rena som det bara går. Utan läskiga kemikalier. (fler badrumsfavoriter i inlägget här)

Maria Åkerberg är en absolut favorit, det mesta i mitt badrumsskåp kommer från Maria Åkerberg faktiskt. Maria Åkerberg blev vald till årets företagare 2017 med följande motivering: ”I en bransch med knivskarp och global konkurrens har årets vinnare med hög tillväxt och imponerande resultatmarginaler byggt upp sitt bolag. Genom forskning och innovation i kombination med en omtanke om människa och miljö skapas helt unika produkter av högsta kvalitet. Vinnaren är en sann entreprenör och förebild!”
Jag tycker det säger väldigt mycket om Maria Åkerberg som företag. De har dock valt att inte certifiera sina produkter, varför kan du läsa om här.

En annan svensk favorit är Estelle & Thild. Pernilla Rönnberg skapade Estelle & Thild när hon fick sina döttrar Estelle och Mathilde. Då började hon reflektera kring nästa generation och vad vi lämnar efter oss till dem. Hon bestämde sig då för att skapa ett innovativt skönhetsvarumärke med effektiva produkter och ekologiska ingredienser. Produkterna är certifierade med en av de bättre miljömärkningarna (Ecocert) när det gäller hud- & skönhetsprodukter. Läs mer om Estelle & Thild och certifieringen.

Vad betyder märkningen?

Det är en djungel med alla märkningar, en del företag kan själva märka med något hitte-på-märke som är grönt och “organic” – allt för att förvirra konsumenten, får oss att tro att det är en “grön” produkt. Man kan alltså kalla produkten ekologisk och organic trots att det kanske bara är en pytteliten del av en ingrediens som är ekologisk.

Sedan kan produkten ha andra ingredienser som är dåligt för miljön och vår hälsa. Det är där vi som konsumenter måste vara pålästa och sluta vara blåögda. Om man inte hittar någon produkt som har en märkning, då kan man åtminstone vara lite trygg med att det är bra ingredienser, fast det beror förstås på märkningen. Nedan listar vi några av de största märkningarna när det gäller skönhets- och hygienprodukter och vad de innebär.

Ecocert är det största certifieringsföretaget för ekoprodukter i Europa och USA. Innehållet i produkterna måste bestå av minst 95% naturliga ingredienser, 10% av dessa skall vara ekologiska. Inga syntetiska parfymer eller färgämnen godkänns. Får ej vara djurtestat.

Soil Association  är det brittiska svaret på Ecocert fast med strängare regler. Innehållet måste t.ex. vara ekologiskt till 95%. Får ej vara djurtestat.

Natrue grundades av bland annat Weleda men ska vara fristående och icke vinstdrivande. Här finns tre olika märkningar där den strängaste innebär att innehållet måste vara 100% naturligt och minst 95% ekologiskt.

Bra Miljöval Produkter märkta med Bra Miljöval är så skonsamma mot miljön och hälsan som bara är möjligt. Ämnen som misstänks orsaka cancer eller skada fertiliteten är därför förbjudna. Därutöver ska ingående ämnen ha en låg giftighet i vattenmiljön och vara lättnedbrytbara. Strikta krav ställs också på bland annat hormonstörande ämnen och eventuella parfymer. Fosfor tillåts inte i märkta produkter eftersom det bidrar till övergödning.

Svanen är en av våra mest kända miljömärkningar. Märkningen garanterar att produkten innehåller minimalt med miljöfarliga ämnen. Det finns strikta krav på nedbrytbarhet, giftighet, bioackumulerbarhet, användning av emballagematerial. Dessutom ska produkter riktade till barn vara parfymfria.
Svanen har inte så hårda krav när det gäller mängden naturliga eller ekologiska ingredienser i produkter och tillåter även  tex sodium laureth sulfate i tvålar och aluminium i deodoranter.


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:

Veckans Eko: Här är mitt naturliga favoritsmink – från grund till garnityr:
Naturligt Snygg: 5 vanliga missuppfattningar om naturlig och ekologisk hudvård
Annas kemtvätt: Skitsnygg och giftfri. 3 produktbyten du bör göra idag för din hälsas skull.
Ekomorsan: 5 ekofavoriter i mitt badrumsskåp
Emmasvintage.se: Ekologisk skönhet: 6 favoriter + ett supertips
Ekoenkelt: Hållbar skönhet – hur gör man?

Foto: Sarah Gray, Charlotta Lingwall, Drew Graham
Källa: Naturskyddsföreningen – miljömärkt & eko, Hallå konsument, Naturligt snyggBästa märkningarna enligt Naturskyddsföreningen

 

5 Comments

Leave a Reply