Menu
Fakta / Livsstil / Mat / Miljö / Odling

Svenska jordgubbar i topp på besprutade svenska grödor.

I Sverige besprutas jordgubbar så mycket att de tillsammans med potatis toppar listan över mest besprutat här i Sverige. 🍓Visste du det?

Vi måste bojkotta besprutade svenska jordgubbar för att få fler att gå över till ekologisk odling. Personligen äter jag inte jordgubbar om de inte är ekologiska eller från min egen trädgård. Det känns verkligen extra lyxigt att kunna plocka jordgubbar i sin egen trädgård, och de är ju så lätta att odla dessutom.

Nyskördade jordgubbar från min trädgård

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Rune Lanestrand, tidigare redaktör för tidskriften Småbrukaren om besprutning av just jordgubbar:

”Odling av jordgubbar har antagit ren industrikaraktär där en hel armada av gifter används. Det är dags att konsumenterna bojkottar alla besprutade jordgubbar för att tvinga fram ekologisk odling. ☠️ Inför jordgubbssäsongen beställde jag information om växtgifter i bärodling från Jordbruksverket. Det är ingen rolig läsning.

Jordgubben är vid sidan av potatis den mest besprutade. Det finns 21 preparat mot svampangrepp, 13 mot insekter, 17 mot kvalster och 14 mot ogräs – sammanlagt 65 preparat, tio fler än i fjol. När jag för drygt tio år sedan började granska giftanvändningen i jordgubbsodling fanns det 44 preparat.

Jag har förgäves ägnat stor del av mitt yrkesverksamma liv till att få till stånd en förändring av systemet, bort från det miljöfarliga gift- och kemijordbruket som i dag förbrukar mer energi än det lämnar i form av mat. Kanske kan den ”misshandlade” jordgubben få konsumenterna att vakna till, bli upprörda och kräva en förändring?

Ibland kan jag känna förtvivlan över att det mesta av 12 miljarder kronor varje budgetår går till förstörd miljö, hälsa, vatten och jord. Kanske är en bojkott rätt väg att få en förändring till stånd så att hela jordbruksstödet går över till ekologisk odling.” 🍓

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter – klicka här.

Foto: Charlotta Lingwall

No Comments

    Leave a Reply