Menu
Mat / Recept / Vegetariskt

Svartkålssoppa och björnbärspaj

soppa2I dag är jag hemma med snoriga och hostiga små. Lyxigt på så vis att man kan laga och äta lunch hemma. Och ta sig tid att fota det dessutom. Svartkålssoppa blev det. Fantastisk gott. Och så snabbt och enkelt. Billigt också. Och vegetariskt. Nog med argument kanske. Det finns redan ett recept här men jag gjorde en variant i dag.

soppa1Stek en hackad gul lök och en vitlösklyfta i smör eller olja i en gryta. Krydda med ancho-chili efter smak. Repa och dela ett svartkålshuvud i mindre bitar och lägg ner i grytan. Spara de innersta bladen om du vill göra krispiga chips att äta till eller toppa soppan med. Tärna ett halvt äpple och släng ner.  Fyll på med grönsaksbuljong och vatten. Låt allt koka i 10 minuter. Under tiden kan man steka svartkål i smör och salt tills de blir knapriga och får lite färg. Häll sen i lite mjölk eller grädde och lite riven ost, salt och peppar i soppan. Mixa den slät och smaka av.

bjornbarspajI frysen har vi massor av björnbär från i somras och barnen hjälpte till att blanda ihop deg till en enkel smulpaj.

soppa4Nyttigt glömde jag, svartkål är ju förskräckligt nyttigt också!

1 Comment

Leave a Reply