I dag är jag hemma med snoriga och hostiga små. Lyxigt på så vis att man kan laga och äta lunch hemma. Och ta sig tid att fota det dessutom. Svartkålssoppa blev det. Fantastisk gott. Och så snabbt och enkelt. Billigt också. Och vegetariskt. Nog med argument kanske. Det finns redan ett recept här men jag gjorde en variant i dag.
Stek en hackad gul lök och en vitlösklyfta i smör eller olja i en gryta. Krydda med ancho-chili efter smak. Repa och dela ett svartkålshuvud i mindre bitar och lägg ner i grytan. Spara de innersta bladen om du vill göra krispiga chips att äta till eller toppa soppan med. Tärna ett halvt äpple och släng ner. Fyll på med grönsaksbuljong och vatten. Låt allt koka i 10 minuter. Under tiden kan man steka svartkål i smör och salt tills de blir knapriga och får lite färg. Häll sen i lite mjölk eller grädde och lite riven ost, salt och peppar i soppan. Mixa den slät och smaka av.
I frysen har vi massor av björnbär från i somras och barnen hjälpte till att blanda ihop deg till en enkel smulpaj.
Nyttigt glömde jag, svartkål är ju förskräckligt nyttigt också!
1 Comment
Veckans lista | Think organic - inspiration till en hållbar & miljövänlig livsstil.
30 november, 2015 at 20:35[…] precis så festligt som man vill med rätt dukning och dryck till. Jag håller mig till ungefär det här receptet men varierar grönsakerna efter vad som finns […]