Menu
Kläder & skor / Kläder & skor / Livsstil / Second hand

Stora rensningen

Förra helgen började den stora rensningen här hemma. Huset har varit i kaos i ett drygt halvår, nja nästan ett år när jag tänker efter. Vi har byggt verkstad/garage vilket gjort att det som egentligen ska bo där, har bott i vardagsrummet, och som i sin tur gjort att precis allt hamnat fel och i total oordning. Men nu börjar det bli färdigt, och i och med att allt ska hitta rätt igen, ska också sådant som vi inte använder, rensas bort, och till det som behålls ska det finnas förvaring. Det kommer innebära att vi får tänka till och även bygga en del förvaring, men vi är superpepp på detta.

Vi började med skor och ytterkläder i helgen. Hela familjen har varit engagerad i detta. Allt har sorterats i 4 olika högar; sparas, säljas, skänkas och slängas. 4S – lätt att komma ihåg. Skor har putsats och annonser har lagts upp. Sopsäckar har packats, en till klädinsamling och en till..tippen? Eller var kan man lämna in kläder för textilåtervinning? Inte på vår återvinningscentral i alla fall, där går det i brännbart. Måste kolla upp detta. Vet att man kan lämna i vissa affärer, men säkert inte en sopsäck full. En sopsäck låter kanske mycket, men det beror på att pojkarna har använt overaller, stövlar och en del skor, tills det inte var mycket kvar av dem. Två barn som använder flitigt är ungefär vad de flesta ytterkläder här klarar innan de trillar i bitar. Det blir alltså inte så mycket att skänka eller sälja. Men en del skor och kläder som de växt ur snabbt har inte hunnits slitas upp. Så de säljer eller skänker vi.

Vi sålde på nätauktion och det var riktigt kul. Man gör sakerna fina, vi vaxade och putsade, fotograferade och la upp. Tänk på bra ljus när du fotar så grejerna syns bra plus att en ljus bild är mer attraktiv än en mörk. Och sen följer budgivningen – spännande! Tänk på att sätta ett lågt pris som lockar igång budgivning, men inte så lågt att det inte är värt jobbet med att packa och skicka ifall det blir det enda budet, då är det bättre att skänka. En del grejer gick för mycket mer än jag trott och en del blev inte sålt – då går det vidare till skänkes.

Pengarna sätter vi in på ett eget konto som ska användas till en utflykt eller resa. Då blir det värt jobbet på ett annat sätt, när pengarna går till något särskilt som man kan se fram emot. Plus att barnen får vara med och se att pengar kommer någonstans ifrån, och att de kan bidra genom att sälja någon gammal leksak eller skor som inte längre passar. De lär sig om pengar och om kretslopp. Att någon annan kan använda det som inte passar längre, att det som är sönder ska sorteras och lämnas till återvinning. Win-win på alla sätt – för oss som blir av med grejer vi inte längre behöver, för miljön när någon annan kan använda istället för att köpa nytt, för den som hittar något begagnat till ett bra pris.

Mer rensnings-inspiration här.

Bilder: Charles Etoroma, Adrienne Leonard, NordWood Themes, Unsplash

No Comments

    Leave a Reply