Menu
Hemmet / Mat / Pyssel & utflykter / Recept / Vegetariskt

Sportlov och Morotsbollar

Slängde upp en fråga på Instagram ifall ni gillar att få middagstips eller inte, och det verkade ni göra. Kul tycker jag, för jag brinner för hållbar vardagsmat. Och morotsbollarna fick lite frågor när jag la upp en bild på dem, så tänkte vi kör det receptet här! Nu är bilden långt ifrån en stylad matbild utan maten rakt upp och ner i dåligt kvällsljus, men det får man ta ibland. Annars blir det helt enkelt inget recept.

MOROTSBOLLAR

2 rivna morötter
2 dl kokta röda linser
1/2 rivet syrligt äpple (eller ett sötare äpple om det är det du har hemma, plus lite citron)
1 paket riven fetaost
1/2 dl mixade pumpakärnor
ca. 1/2 dl ströbröd
1 ägg
salt, peppar
sesamfrön

Blanda alla ingredienserna till bollarna, prova fram en bra konsistens med hjälp av ströbrödet. Har du någon ört blir det gott i, t.ex. basilika eller ramslök. Gör bollar och rulla dem i sesamfrön. Lägg i en smord ugnsform och tillaga på 200 grader i 10 minuter eller tills de fått fin färg. Jag serverade med hasselbackspotatis, mest för att jag var så sugen på det, men både pasta eller annan form av potatis funkar. En klick yoghurt eller gräddfil till och lite pumpakärnor på toppen så är man hemma!

I går sken vårsolen in men jag hade knappt näsan utanför dörren tyvärr. Lillebror har vattkoppor. Min odling står i alla fall där på bordet och lapar i sig solljus och katten får mycket kärlek dagar som dessa.

Lite pysslande fick vi till innan kopporna blev som värst. Vi gick på skattjakt bland skräp i återvinningsinsamlingen och klippte ut former i olika färger och material som vi sen limmade upp på papper och ramade in. Kul! Och den där katten i ramen är på pricken lik vår Elsa. Den kommer förresten från en gammal väggkalender.

Är det någon som har tips på hur man lindrar kliande vattkoppor så tar jag tacksamt emot! Har provat ett Aloe vera kylspray, men vi tyckte inte att det hade någon större effekt.

2 Comments

 • Beatrice
  26 februari, 2018 at 00:02

  När vi fick vattkoppor som barn så ströks det på torrt potatismjöl. Jag vill minnas att det lindrade. Är dock länge sedan så minnet kanske sviker mig . Värt att testa kanske. Lycka till och hoppas det hjälper en stund i alla fall.

  Reply
  • Ulrika
   27 februari, 2018 at 19:50

   Tack! Jo jag har hört det från fler! Klart värt att testa.

   Reply

Leave a Reply