Menu
Livsstil / Mat / Recept

Sommar, hemester och lite glass

Vi kör hemester i år igen. Det är så mycket som är konstigt med det här året. Vi har blivit extra bra på att bara vara hemma, vi har snart haft semester i tre veckor men bara gjort små utflykter nära hemma.

Regnar det eller är dåligt väder så sorterar vi och rensar och åker till loppisar. Eller så tittar vi på en bra serie / film. Vi har också pysslat mycket i trädgården.
Det är så mysigt att bara vara och leva i nuet. Ta dagen som den kommer.

Att ta en lång frukost hela familjen och ta in trädgårdsbuketter.

En sak vi äter ganska mycket av under sommar och semester är glass. Det känns inte så jättebra att bjuda på glass som innehåller en massa knasiga ingredienser och tillsatser.

Precis som med all matlagning, gör man det från grunden själv, så vet man vad man stoppar i sig och barnen för något. Välj ekologiska råvaror i den mån du kan och njut av att äta något som du vet inte innehåller onödiga ingredienser.

Det behöver inte vara svårt, jag lovar! Om du är som jag, otålig och har ont om tid, funkar detta recept utmärkt UTAN glassmaskin.

Vill man inte göra vanlig gräddglass kan man enkelt göra pinnglass eller isglass. HÄR finns fler recept på enkla och nyttiga glassar.

Men här kommer recept på vår absoluta favoritglass:

Ingredienser till 1 liter glass:

250 g jordgubbar (eller t.ex. blåbär eller hallon)
1 msk pressad citron
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
2,5 dl vispgrädde

Skär jordgubbarna i mindre bitar och mixa till en puré tillsammans med pressad citron. Blanda purén med kondenserad mjölk. Vispa grädden fluffig och blanda med purén. Låt eventuellt stå i kylen tills blandningen är helt kall. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig. Häll upp i en skål och ställ i frysen.

Att göra glass utan glassmaskin

Har ni inte någon glassmaskin går det också bra. Jag gör alltid glassen utan glassmaskin. Det är lite “jobbigare” eftersom man måste gå och röra i glassen med jämna mellanrum och konsistensen blir inte lika perfekt krämig som när man har glassmaskin.
Men det blir himla gott i alla fall!

Följ receptet som vanligt och kyl skålen i kylen tills blandningen är helt kall. Ställ sedan in skålen i frysen och rör om eller vispa i glassen 3-4 gånger under infrysningen, antingen med en sked eller med elvisp. Det är för att minska iskristallerna så mycket som möjligt. Efter ca 3-4 timmar är glassen klar.

Foto: Charlotta Lingwall
Recept från boken “Lomelinos glass” av Linda Lomelino

No Comments

    Leave a Reply