Menu
Livsstil / Miljö / Second hand / Shopping

Skippa plastpåsen

Alla dessa plastpåsar. I t.ex. Amerika slängs 100 miljarder plastpåsar varje år, och den globala årsförbrukningen av plastpåsar är uppskattad till mellan 500 och 1000 miljarder stycken. Utav dem hamnar 1-3% i naturen, alltså minst 5 miljarder plastpåsar, varje år. På olika ställen i världen ställer de till med olika problem. Från igenkorkade vattenvägar på grund av dålig avfallshantering till kemikaliepåverkan och spridning av kemikalier.

Plast har extremt lång nedbrytningstid eftersom det inte är ett naturligt material, och det kan ta hundratals år för en plastbit att brytas ner i naturen. Vart vill jag komma med det här då, för pekpinnar är inte riktigt vår grej, däremot att inspirera till alternativen.

Jag tycker att man behöver en bra flätad korg, och i den ett gäng tygpåsar eller papp-påsar som man återanvänder, men allra helst tygpåsar. När jag handlar mat lastar jag mjölk-kartonger och liknande i korgen, stabilt att bära, och resten packas i tygpåsar och papperskassar. Och det kan inte hjälpas men det är roligare att packa i fina tygpåsar. Så här kommer lite tips på sådana.

Färdiga fina:

tote1

Tygväska från Season paper i ekologisk bomull/ 110:- mokkasin.com

tote3

Aloha tote bag, ca. 210:- PrettyPennyPrints

tote4

Anchor Tote, ca. 210:- countercouturedesign

tote5

tote6

Tygpåsar Leaf Gusset och Låtsas som det regnar, 150:- resp. 99:- Merchworld.se

De här, i linne, är också ljuvliga. Och den händige kan ju lätt svänga ihop en tygväska själv. Här finns en guide i enkla steg om man vill prova. Då blir den ju helt personlig dessutom. Man kan säkert virka en också. Någon som provat?

Min farmor gjorde väskor av gamla trasmattor förut. Hon viker dom dubbelt och syr ihop på sidorna och sätter dit ett handtag.

Men som sagt, korgar. Som man lätt och billigt hittar second hand. Dessutom stabilt och bra att bära i. En korg eller korgväska + ett gäng tygväskor, så klarar man veckohandlingen utan en enda plastpåse. Och så mycket lyxigare det känns att packa upp ur tygpåsar än plastpåsar.

11 Comments

 • Ninne
  30 augusti, 2017 at 22:24

  Sen finns det avfallspåsar som är biologiskt nedbrytbar

  Reply
 • Linn
  2 februari, 2017 at 20:37

  Hej
  Något som är är ännu bättre är bomull GOTS
  Även om du har ekologisk bomull så kan det vara med gifter såg program i dansk tv när de kollande upp dessa ekologiska väskor och kassar hur mycket gifter fanns i
  Men med GOTS bomull får du en giftfri väska

  Reply
 • […] i eller ha som strandsväska till sommaren. Eller för den delen bära hem varor från affären i. Jag har sagt det förut men tygväskor är väldans användbara. Man kan ju packa med den när man är ute och reser, så […]

  Reply
 • { Rania Maria Photography }
  8 oktober, 2015 at 10:21

  Vi promenerar eller cyklar oftast till affären, vi försöker ju leva utan bil. Vi har ryggsäckar för saker som mjölk osv. Sedan har vi tygpåsar från WWF, Gudrun Sjödén och Coops märke Änglamark som vi packar i och bär / hänger på styret :) Försöker ha med en tygpåse i väskan när jag åker till stan också, ifall man shoppar något. Det känns så bra att på frågan “vill du ha en påse” svara “nej tack, jag tog med en egen. Försöker tänka lite på miljön” :D

  Reply
  • Ulrika
   8 oktober, 2015 at 17:59

   Så himla bra! Heja dig!

   Reply
 • Andrea
  7 oktober, 2015 at 21:14

  Snygga och smarta! http://nouw.com/yogavardag

  Reply
 • Ellen
  7 oktober, 2015 at 19:47

  Jag använder alla plastpåsar som soppåsar. Vad finns det för bättre alternativ att ha som soppåsar? Hur gör ni? :)

  Reply
  • { Rania Maria Photography }
   8 oktober, 2015 at 10:26

   Det brukar vi också göra! Ibland tar vi plast istället så vi har till soporna. vet inte heller vad man kan ha som bättre alternativ här O:

   Reply
  • Ulrika
   8 oktober, 2015 at 17:58

   Det är en helt okej lösning om man använder plastpåsen flitigt först och sen som soppåse som sista anhalt. Det är dock en väldigt dyr lösning. Påläggen på mataffärernas plastpåsar är väldigt höga. En biologiskt nedbrytbar påse av majsstärkelse är ett alternativ som soppåse, finns till exempel här: http://www.jordklok.se/varumarken/biobag och hos Clas Ohlson.

   Reply
   • Ellen
    8 oktober, 2015 at 20:00

    Tack!!

    Reply
  • Ninne
   30 augusti, 2017 at 22:25

   Det finns påsar gjort sockerrör som är biologiskt nedbrytbar eller papperspåsar

   Reply

Leave a Reply