Menu
Hårvård / Skönhet

Schampo utan SLS

schampoo3 Schampoo5

I kanske två år hade jag klåda i min hårbotten. Jag gick från schampo till schampo och hittade ett som passade – som till slut också började klia. Riktade blicken mot naturliga och ekologiska schampon för jag började misstänka om det var något i de där kemikalieschampona som jag kanske var överkänslig mot… Efter att jag hade läst “Den onda badankan” började jag läsa en bok av samma författare, Badskumt – gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg, och insåg ganska snabbt att det kunde vara de där tensiderna som ställde till det så för mig. Tensider har som uppgift att göra så att schampot löddrar och tvättar bort fett. En väldigt vanlig tensid är SLS, som benämns som Sodium Lauryl Sulfate i INCI (innehållsförteckning på hudprodukter). Den är uttorkande och kan ge hårbottenproblem och hudinflammationer. Den finns i många konventionella produkter på marknaden, även de som är Svanenmärkta tyvärr. Den dyker också upp i tandkrämer, både till barn och vuxen. Det finns även mildare typer av tensider som ex Urtekram och Mádara använder, och ofta innehåller en produkt flera olika tensider. Jag känner dock av flera av dessa också har jag upptäckt, och därför jagar jag bra schampo utan några skumma tensider. Har du något tips?

Lästips: Jag kan rekommendera er att kika in hos Beauty becomes clean om ni vill grotta ner er lite om tensider, och framförallt tipsar jag om boken “Badskumt” som får en att fundera på vad det är man egentligen har i sitt badrumsskåp.


Fotograf: Ulrika Kullenberg

 

 

30 Comments

 • […] Läs mer om SLS och vad man bör undvika för att ha ett välmående hår och en sund hårbotten i vårt inlägg om Schampo utan SLS här. (eller använd sökfunktionen och sök på […]

  Reply
 • josefin
  23 juli, 2018 at 18:16

  Om man helt ska undvika tensider och andra kemikalier är det schampo tvål, fast tvål, eller no poo som gäller.

  Reply
 • Sarah
  14 augusti, 2016 at 18:01

  Tipsar om Laveras Baby & Kinder Sensitiv Washlotion & Schampo. Använder den både till barnen och mig själv.

  Bra sida :-)

  Reply
 • Daniel
  23 september, 2015 at 09:52

  Hej.

  Har just börjat inse och förstå vad f-n man utsätter sig för. Och det är en djungel, även för en gammal kemist som jag. Märket Bulldog, för män, sägs vara bra. Har även använt mig av det och varit nöjd. De har dock inget schampo och det ska jag styra upp via John M eller Maria Å tänkte jag.
  Men, du/ni som är vana att läsa innehållet, vad säger ni om innehållet i Bulldogs produkter, ffa kanske ansikts/kroppsrengöringen samt hud/kroppskrämen. De använder sig inte av SLS, parabener och lite annat som man gärna slipper men däremot CAPB, men den verkar ju vara lindrigare än SLS iaf. Om någon skulle orka ta en snabbtitt och se ifall ert “rödljus” går igång, säg gärna till.
  http://se.meetthebulldog.com/produkter

  Reply
 • www.naturesbeauty.se
  26 juni, 2015 at 08:51

  John masters Organics, det bästa shampoo jag testat men det kostar därefter. Sante har jag hört vara väldigt bra men inte helt rent i alla dess produkter. En annan bov att se upp med är cocomidopropyl betaine som finns i mycket även de som kallas för eko

  Reply
 • Ylva
  22 juni, 2015 at 12:51

  Tensider? Jag vet inte vad alla dom der tensiderna heter, men jag har lyst at prova den her: http://www.levlogisk.no/shop/product/okologisk-shampo-for-lyst-har?tm=hud-har&sm=produsenter/rein-hudpleie. Men har den tensider i seg?

  Reply
 • Veckans eko-lista | Think Organic
  3 maj, 2015 at 21:56

  […] fortfarande med att hitta det perfekta schampot för mitt hår. Mellan tvättningarna har jag nyligen upptäckt detta torrschampo som är 99,7% […]

  Reply
 • Maria
  27 april, 2015 at 20:35

  DermOrganic är en stor favorit, de flesta från Kevin.Murphy – Maxi.Wash är perfekt att använda var 4-5:e tvätt för att göra en “detox” på hår och hårbotten! Annars använder jag Kevin Murphys Hydrate.Me wash + inse de är otroligt återfuktande! Jag hade (har fortfarande men det är knappt) Roscacea i ansikte och hårbotten, sårig och hade riktigt ont av det tills jag började använda WISE naturkosmetik som hudvård och Derm Organic och Kevin Murphys produkter för håret (även styling), idag har jag nästan aldrig några problem längre.
  Tack för en trevlig blogg!

  Reply
 • Eira
  17 april, 2015 at 08:54

  Hej,
  kul att du skriver om tensider.
  Jag träffade en tjej som jobbar med att tillverka medicinska salvor och crèmer. Pratade med henne om att huden på mina händer alltid spricker på vintern. Då sa hon till mig att sluta använda produkter med tensider och jag fick en hel lista på vad de kan heta. För de heter ibland lite olika på olika produkter.
  När jag slutade med vanlig “pumptvål” och började använda tvål utan tensider, tog det bara ett par veckor sen hade jag normal hud på mina händer.
  Nu tittar jag alltid på innehållsförteckningen på alla produkter jag använder.
  /Eira

  Reply
 • Lina
  21 mars, 2015 at 19:34

  Hej. Har eksem och läser på allt. Inte nöjd med något jag provat. Har nu beställt tvättnötter och ska testa det till håret och kroppen.

  Reply
  • Desireé
   23 mars, 2015 at 00:28

   Nej, det är en djungel det där med schampo! Jag testar ett från Maria Åkerberg som just nu fungerar.

   Reply
 • Terese
  23 september, 2014 at 19:26

  Vet inte om det är något alternativ men både min man och pappa tvättar sitt hår med såpa, talloljesåpa (helsingesåpa) och de tycker det funkar bra nu när de vant sig.

  Pappa har länge haft problem med psoriasis och mjäll. Han har testat diverse medikament och schampon. Efter en tids användning av bara såpa undrade hans frisör vad han gjort, hon hade aldrig sett hans hårbotten må så bra!

  Intressant tycker jag. Men har inte blivit färdig att prova själv.

  Reply
 • Sofia | Avocado Baby
  18 september, 2014 at 23:22

  Håller med om att det är supersvårt att hitta bra eko schampo/balsam. Jag använder ett kit från Neal’s yard nu och det är det bästa jag testat hittills, men tyvärr innehåller både schampo och balsam CAPB så det skulle kanske inte funka för dig.
  http://www.avocadobaby.se/2014/06/superbra-schampobalsam-nastan.html

  Reply
 • Therese
  15 september, 2014 at 12:19

  Jag har under mååånga år haft liknande problem. Efter en förberedande tid (i sinnet) så kom jag äntligen till dagen jag bestämde mig för att gå “all in” gällande detta hår-/hårbottenproblem och sluta använda både schampo och balsam. WO-metoden som den kallas som bygger på att endast tvätta håret med vatten och borsta det noga är en riktig utmaning och definitivt ingen “quick fix”. Jag vill påstå att jag fortfarande är i omställnings stadiet men det jag kan säga än så länge är att håret blir förvånansvärt rent (rent på ett helt annat sätt) men sen är det en stor omställning som jag kommer fortsätta kämpa med.

  Therese

  Reply
  • Desireé
   15 september, 2014 at 21:40

   @Therese, Ja, egentligen tror jag på så lite produkter som möjligt. Kanske mer att jag vill vara bekväm och köra schampo. Vad borstar du med? Vanlig borste?

   Reply
 • Charlotte
  14 september, 2014 at 22:36

  Jag använder stort sett enbart REN skincares produkter i övrigt, men har faktiskt inte testat deras schampo eller balsam. Köper direkt från England, betydligt billigare än apotek eller andra ställen i Sverige.
  Tresemmé naturals är SLS fritt så vitt jag vet. Balsam metoden fungerar bra, men kräver att man verkligen läser innehållsförteckningar på allt!

  Reply
  • Desireé
   15 september, 2014 at 21:39

   @Charlotte, Intressant! Tresemmé känns för “onaturligt” för mig om du förstår vad jag menar. Även om det är SLS-fritt så är jag känslig för de där andra tensiderna med :( Tack för tips!

   Reply
 • Kristina - Ingen Vanlig Dag
  13 september, 2014 at 19:30

  Här hemma har vi nästan bara Estelle & Thild när det kommer till schampo, balsam och duschtvål. Tycker att det funkar jättebra! Men vi bor i samma “by” som Maria Åkerberg så jag skäms att jag inte testat mer av hennes produkter. Ska köpa på mig schampo och balsam med mer och testa!

  Reply
 • Amanda
  12 september, 2014 at 14:33

  Rekommenderar balsammetoden! Då skippar du schampoo helt och tvättar håret rent med endast balsam (som inte ska innehålla sulfater eller silikoner). Går att hitta mycket info om godkända produkter och hur man går tillväga på exempelvis http://www.lockig.se

  Reply
 • Anna
  11 september, 2014 at 18:15

  Har prövat några olika ekoschampo senaste året och just nu är jag helnöjd med Maria åkerberg mentha schampo då jag har lite mjällliknNde problem. Är även riktigt nyfiken på John master organic zink and save som någon tipsade om.

  Reply
  • Desireé
   15 september, 2014 at 21:37

   @Anna, Funderar verkligen på att testa det eller John Master Organics! :)

   Reply
 • Linda Griffin
  10 september, 2014 at 22:35

  Jag använder också Maria Åkerbergs produkter. Började med hudvårdsprodukter och produkter till baby/barn, och har nu även deras schampoo och balsam. Är än så länge supernöjd :)

  Reply
  • Desireé
   15 september, 2014 at 21:37

   @Linda Griffin, Också supernöjd med det jag testat! Funderar verkligen på ett schampo därifrån, men de har ju också tensider. Så nojjig. Vill ogärna ha klåda igen!

   Reply
 • Monika
  10 september, 2014 at 18:17

  Jag använder uteslutande Maria Åkerberg (Deep Skin Organic) produkter, såväl hår- som hudprodukter, och kan varmt rekommendera dem.

  Reply
  • Desireé
   10 september, 2014 at 19:09

   @Monika, Använder också deras hudvårdsprodukter, och är jättenöjd med dom! Har tänkt tipsa om de lite längre fram. Har däremot inte testat deras schampo, ska kolla in de med. Tack för tips och att du följer bloggen! :)

   Reply
 • Mia
  10 september, 2014 at 16:49

  Många ekoshampon innehåller citronsyra vilket är uttorkande och ger mig klåda. Just nu funkar John Master organics zink and sage för mig. Lycka till!

  Reply
  • Desireé
   10 september, 2014 at 19:08

   @Mia, har också upptäckt det, jättetrist. Jag har kikat på John Master Organics, har en stylingprodukt från dom, och det lutar åt schampot från dom med! Tack för tips och att du följer bloggen! :)

   Reply
 • Anna
  10 september, 2014 at 14:34

  Jag gillar Lushs schampon, vilka hudvårdsprodukter gillar du?

  http://www.agaredal.se

  Reply
  • Desireé
   10 september, 2014 at 19:06

   @Anna, Tyvärr innehåller Lushs schampon ganska starka tensider, bland annat SLS så de går bort för mig!

   Reply

Leave a Reply