Menu
Livsstil / Mat / Råvaror / Recept / Vegetariskt

Säsong för pumpa + recept

Pumpkin copyright Charlotta Lingwall www.lingwall.se

Äntligen är det säsong för pumpa. Vi använder den bland annat som dekoration till Halloween, en tradition vi försöker föra vidare till våra barn eftersom min make är uppvuxen i Kanada. För oss är därför Halloween lite speciellt, vi ser väldigt mycket fram emot att få karva pumporna.

Vi har turen att bo i en liten by på landet och på gårdsbutiken i utkanten av byn fanns fina ekologiskt odlade pumpor. Närodlat och ekologiskt, vilken lyx och jag blir så himla glad för det!

Pumpkin copyright Charlotta Lingwall www.lingwall.se

Här står våra pumpor hemma hos oss och väntar på att bli karvade. Ta tillvara på pumpakärnorna och rosta kärnorna. Det blir ett nyttigt snacks och perfekt att använda som topping till pumpasoppan eller på morgonfilen.
Tänkte testa receptet nedan på pumpa & morotssoppa, det verkar smarrigt med kokos, ingefära, linser och morot.

Rosta pumpakärnor

Till en plåt använder du ca 3 dl pumpakärnor, 1.5 msk olja, 1.5 tsk salt.
Sätt ugnen på 175°. Skölj pumpakärnor noga i vatten. Blanda pumpakärnor, oljan, saltet och eventuella andra kryddor i en bunke. (testa vitlök, kanel eller ingefära). Häll sedan ut pumpakärnorna på en plåt med bakplåtspapper. Försök se till så att pumpakärnorna inte ligger för mycket på varandra, då blir de inte lika knapriga. Rör om ett par gånger så de inte bränns. Rosta i 20-30 minuter i ugnen. Fröna är färdiga när de har fått en gyllenbrun färg.

Det går också bra att göra i stekpannan, blanda pumpakärnor, oljan, saltet och eventuella kryddor i en bunke. Stek sedan fröna i en het och torr stekpanna i cirka 5 minuter, eller tills de blivit gyllenbruna.

Pumpa & morotssoppa

Innehåll till 4 portioner:
4 dl tärnade pumpabitar
2 normalstora ekologiska morötter
2 ekologiska gula lökar
2 klyftor ekologisk vitlök
1 bit chili, efter smak
3 cm ingefära ekologisk
olivolja, till stekning
2 l vatten
400 g ekologisk kokosgrädde
1 dl röda ekologiska linser
salt och peppar
1 ekologisk citron

Hacka upp pumpan, morötterna, löken, vitlöken och chilin. Riv ingefäran fint. Fräs allt i olivoljan tills det får härlig färg. Slå på vattnet. Låt det koka tills grönsakerna börjar mjukna. Slå på kokosgrädden och linserna. Koka ca 10 minuter till. Mixa soppan slät i en kannmixer och smaka upp med salt och peppar. Riv i citronskalet från citronen och pressa i saften. Behöver du spä den med mer vatten så gör det. Ta lite olivolja i en stekpanna, lägg i pumpakärnorna och salta ganska rikligt. Rosta dem tills de får en fin färg. Låt svalna. Ta gärna ett gammalt bröd och skär eller riv i mindre bitar. Rosta på dem i pannan med lite olivolja och salt, pressa över lite citronsaft på slutet.

Recept på pumpasoppa från My Felt – Köket.se
Foto: Charlotta Lingwall

1 Comment

Leave a Reply