Menu
Fakta / Livsstil / Mat / Råvaror

Såhär i äppeltider

apples

13 kilo äpplen per år, så mycket äter en svensk.  Naturskyddsföreningen har gjort tester på ekologiska och oekologiska äpplen från svenska butiker, och det här är vad man kom fram till:

  • Alla ekologiska äpplen var fria från bekämpningsmedel.
  • I 89 procent av testerna hittades rester av kemiska bekämpningsmedel. Ett test hade olagligt högt innehåll.
  • I 86 procent av testerna på svenska äpplen hittades rester av kemiska bekämpningsmedel. Alla ligger under gränsvärdena.
  • Totalt hittades 41 olika bekämpningsmedelsrester i äpplena.
  • I hela 15 procent av de importerade, oekologiska äpplena hittades två cancerframkallande ämnen, folpet och kaptan. Dessa ämnen är förbjudna i svensk äppelproduktion. Resterna var i lagliga halter, d v s under gränsvärdena. Det är dock svårt att sätta gränsvärden för cancerframkallande ämnen eftersom effekter kan uppstå även vid låga halter och skadan märks först långt senare. Därför borde sådana rester inte få finnas i vår mat.

Om du har äpplen i trädgården, skänk bort det du inte hinner äta upp själv. Ta med till jobbet, ställ ut en korg och bjud på de som går förbi. För faktiskt är det mycket som ruttnar bort och går till spillo.

Finns det inte ekologiska äpplen i affären så välj svenska.

På KRAVs webbplats finns en lista med alla bönder som odlar KRAV-märkta äpplen i Sverige och en film som ger ett smakprov på hur odlingen går till. Läs mer här: http://www.mynewsdesk.com/se/krav/pressreleases/krav-maerkta-aeppelodlingar-ett-omsorgsfullt-handarbete-1059526

Foto: Ulrika Kullenberg

No Comments

    Leave a Reply