Menu
Livsstil / Mat

Rädda resterna & minska på matsvinnet

Månadens tema i the Sustainable Society är matsvinn. (läs mer om the Sustainable Society och vilka influencers som är med i vårt inlägg här)

Vi slänger massor av mat i onödan. Det är inte bara vi konsumenter utan matsvinnet förekommer i hela produktions-, försäljnings- och konsumtionskedjan för livsmedel och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor. Matavfall uppkommer i flera olika led i livsmedelskedjan; vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt hos hushållen. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan.
Hushållen svarar för den absolut största delen av matsvinnet, 717 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag.

Matsvinnet påverkar både miljö och samhällsekonomi. För att minska mängderna mat som slängs är det viktigt att fler blir medvetna.

Köp djupfrysta grönsaker & bär istället för färskt!
Vet ni med er att det ofta är gamla grönsaker kvar i kylen? Köp djupfryst istället! Det är mer ekonomiskt och man använder bara det man behöver för stunden för att sedan lägga tillbaka det som blir över i frysen. Dessutom är oftast frysta grönsaker färskare än färskt – frukterna och grönsakerna har mognat och skördats precis när de är som bäst!

Djupfrysning är den mest skonsamma metoden för att förlänga hållbarheten hos livsmedel. Smak, lukt, konsistens och, inte minst, näringsvärde bevaras på ett överlägset sätt genom att råvaran fryses in i det ögonblick när den är som bäst.
Färskheten och kvaliteten hos en råvara avtar med tiden på grund av naturliga nedbrytningsprocesser. För icke-frysta produkter innebär det att kvaliteten försämras snabbt, ibland på bara några dagar.

Djupfrysning är ett effektivt sätt att bromsa denna nedbrytning. Vid infrysningen låses kvaliteten in och ”tiden stannar”. Du kan efter många månader plocka fram en produkt ur frysen och den håller samma höga kvalitet som i det ögonblick den frystes in. Djupfryst är färskare än färskt. Vitaminer, näringsämnen och bakteriologin förändras inte i frysen. Man skördar när råvaran är som bäst (skördar inte omogna råvaror). Kräver inte konserveringsmedel.

Sänk temperaturen i kylen!
Sänk till 4-5 grader – de flesta har 8 grader i kylen eftersom det ofta står “förvaras vid max 8 grader” på olika produkter. Sänker du till 4 så ökar du hållbarheten avsevärt. Här finns dessutom tips på hur du bör organisera kylen för bästa resultat.

Trötta grönsaker i kylskåpet? Släng inte utan…

Mjuka morötter – lägg i kallt vatten.
Ställ skålen med vatten i kylskåpet, efter några timmar är morötterna knapriga igen. Funkar bra med andra rotfrukter också.

Färsk spenat och Rucola – frys in!
Frys in och ta fram för att använda i pesto, grytor eller soppor.

Övermogen frukt – mixa till smoothie
Skär frukten i små bitar och frys in. Vid ett senare tillfälle kan du mixa den till smoothie eller glass.

Rädda resterna, släng inte maten:

Ris eller Bulgur = Fried Rice
Detta gör vi ofta efter att ha ätit ris dagen innan. Man wokar ris eller bulgur ihop med grönsaker, sojasås eller ägg. Har ni en köttbit över kan ni slänga i den också.

Omelett
Förvånansvärt många matrester går att fräsa med lök och vitlök, slå omelettsmet över.

Pastagratäng
Här kommer Ulrikas bästa tips på hur man förvandlar överbliven kokt pasta och gammalt hårt bröd till en len pastagratäng som gillas av alla i familjen!

Ingredienser:

Överbliven kokt pasta av vilken sort som helst

En bortglömd ostbit

Hårt bröd

Gör en Bechamelsås på lite smör, mjöl och valfri mjölk

Spenat eller soltorkade tomater t.ex. är också gott att ha i om man har

Varva all ingredienserna (ej brödet) i en gratängform. Skär hårt bröd i kuber och strö över. Häll den sista Bechamelsåsen över brödet och toppa med riven ost. Ställ in i ugnen på 225 grader tills den blivit varm och fått färg, allt är ju tillagat redan så det går snabbt, 5-10 min. Har du örter i trädgården eller på köksbänken så blir det både gott och vackert att strö över innan servering. Oregano och basilika passar utmärkt.

Källa: Naturvårdsverket, Magnihill AB, Böckerna Mera vego och Ännu mera vego av Sara Ask & Lisa Bjärbo
Foto: Charlotta Lingwall, Ulrika Kullenberg


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:

Evelinas Ekologiska – Så minskar du matsvinnet – 5 enkla tips: http://evelinasekologiska.femina.se/…
Husligheter – 10 sätt att minska matsvinnet hemma: http://www.husligheter.se/2017/06/1…
Rowan Tree – Minska matsvinnet – att återanvända en purjolök: https://www.rowantree.se/2017/06/07/ateranvanda-en-purjolok/
Veckans Eko – Det är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag: https://www.naturligtsnygg.se/vecka…
Ekoenkelt – Mina 3 bästa tips för att minska sitt matsvinn: http://ekoenkelt.se/2017/06/14/mina…
Slow fashion – Det här med att smaka och lukta på mat: https://www.slowfashion.nu/blogg/de…
Ekomorsan – Så minskar du ditt matsvinn: http://ekomorsan.com/sa-minskar-du-ditt-matsvinn/
Annas kemtvätt – Noll matsvinn med kompostering: https://annaskemtvatt.com/noll-mats…
Emmas vintage – 7 busenkla (vegetariska) middagar – utan matsvinn: http://www.emmasvintage.se/7-busenk…

5 Comments

Leave a Reply