Menu
Gifter i vardagen / Hemmet / Livsstil

Think Organic Utmaningen: Plastbanta ditt kök!

TOutmaning2

Plast är såklart värst då det finns i saker vi dricker eller äter ur, därför tänkte jag att vi börjar i köket. Några enklare tips om hur du kan bli av med värstingarna och slippa oroa dig.

 • Återanvänd inte gamla glassburkar eller petflaskor. Det är endast tillverkade för att användas en gång. Direkt ner i plastsoporna alltså.
 • Värm inte mat i matlåda av plast, speciellt inte maträtter med mycket fett då de löser upp plast. Använd matlåda i glas eller rostfritt. De är dyrare än de i plast, men man får tänka att man får vara rädd om det man har och ta med matlådan hem från jobbet. Och är det inte en lyxigare känsla att förvara sin mat i glas eller metall?
 • Sortera bort plastprodukter som du lagar mat med. T.ex. matlagningsredskap som kommer i direkt kontakt med hetta, plastskålar som slits av elvispar osv. Bort med melamintallrikar och muggar.
 • Ersätt plasten med rostfritt, bambu, gjutjärn, porslin, trä, emalj, glas eller lera.
 • Det kan såklart bli otroligt dyrt att byta ut allt i ditt kök.  Så  var hittar man då matlådor och annat billigt? Jo på Loppis. Och blä kanske vissa tänker då? Men när man äter på restaurang eller sover på hotell rynkar man inte på näsan eller hur? Det går att tvätta och diska! Eller önska i julklapp? I födelsedagspresent?
 • Vill du köpa nytt så finns det många butiker på nätet som fokuserar på ekologiska köksprodukter. Kolla in Lapland Eco Store eller Medveten Mini. Det finns såklart fler på marknaden. Googla dig fram!
 • Laga mat i ugnståliga formar i gjutjärn, keramik, lera och så vidare. Stek mat i miljövänliga pannor eller gjutjärn.
 • Byt gärna ut din vattenflaska till en rostfri. I Söndags bytte jag ut mina barns flaskor som var rätt så slitna till en varsin från Klean Kanteen. Hej då plastiga My little Pony!

Och nej. Få inte panik nu. Ett steg i taget. Gör det på ditt sätt. Jag började med att rensa bort sånt som jag kunde klara mig utan. Jag hade redan skärbrädor av trä så de i plast fick  flytta ut, jag bytte ut barnens flaskor till rostfria  i söndags, flera av våra köksredskap är i emalj eller trä och får stanna. Oftast så har vi nog rätt så mycket bra produkter i våra hem också, glöm inte det. Kolla med släkten om de har gamla köksprylar som kan komma till användning.

Och nu utmanar jag er alla att tänka till lite i köket! Ni bestämmer såklart själva hur långt ni vill gå. Om ni nöjer er med att värma maten på en tallrik i mikron istället eller om ni dumpar all plast. Vi vill så gärna veta vad ni hittar på! Använd #thinkorganicutmaningen så kan ni dela med er av er tips och upplevelser. / Terese

 

 

29 Comments

 • Elisabeth
  29 september, 2016 at 14:27

  Hej, hur är det egentligen med slickepotten?? Silikon?? Latex? Skillnaden..bra/dåligt/sämst?? Och varför finns det inga riktiga svar ang plasten i Tupperware?? Hur man än söker får man inga svar ang plasten i deras artiklar Vad gör jag åt mixerstaven, måste ha..! Tyvärr använder jag min i plast när jag mixar varma soppor . Mitt kök är snart ‘klart’ men behöver alternativ till alla mina shakers, dricker massa smoothies…nåt tips? Tack för att du informerar, kanonbra

  Reply
 • Karin G
  13 december, 2015 at 18:44

  Kvar att plastbanta i köket är matlådorna och stekpannan, väntade med det sämsta till sist… :) En gjutjärnspanna behöver vara inkörd så inte maten bränner fast så därför tänkte jag att de bästa borde finnas på second hand. Glasslådorna får bli glaslådor efter jul, ingen uppvärmning sker dock i dom idag.
  Tack för en trevlig blogg!

  Reply
  • Ulrika
   14 december, 2015 at 10:27

   Bra jobbat! Och tack! :)

   Reply
 • Sara
  7 november, 2015 at 18:55

  Hej! Jag har precis börjat plastbanta mitt hem och undrar över det här med slickepott! Jag är en flitig slickepott-användare och älskar att den är så följsam att man får upp minsta lilla smetbit när man använder den! Tänker att det omöjligt kan gå lika bra med en i hård bambu? Så min fråga är (för jag är verkligen nybörjare och inte alls kunnig på olika material och så och vilka som är giftfria och inte) hur är det med silikon? Tex Leila har ju slickepottar i silikon? Hur är silikon? Och vart kan man lära sig vad som är bra och dåligt? :) Supertacksam för all hjälp och tips! /Hälsningar en nybliven eko-nörd :)

  Reply
  • Jenni Nilsson
   22 januari, 2016 at 10:57

   Hej! Det finns slickepott i bambu på laplandecostore.se för 69 kr.

   Hälsningar en nybliven plastbantare i köket.

   Reply
 • Anna
  28 oktober, 2014 at 21:21

  Hej igen!

  Såg precis att Lagerhaus har fått in matlådor i glas till bra pris MEN det står att locket är i plast och då drar plastbantaren inom mig öronen åt sig! Så min fråga är egentligen om det spelar någon roll om locket är i plast? Maten kommer ju oftast inte i kontakt med locket och jag tar alltid av locket innan jag värmer maten.

  Reply
 • […] Plastabanta köket! Think Organic utmanar – och jag blir fasligt sugen att hänga på. Här kommer några köptips också. […]

  Reply
 • Ellinor
  4 oktober, 2014 at 00:27

  …Tänka på allt ovan (ej tänja) :)

  Reply
 • Ellinor
  4 oktober, 2014 at 00:26

  Eller så satsar man på Tupperware så vet man med 100% att du köper giftfria produkter och slipper tänja på allt det du prec skrev om ovan:))

  Reply
  • Ulrika
   5 oktober, 2014 at 13:10

   @Ellinor, Tupperware är ju plast. Och jag har aldrig hört talas om giftfri plast. Men du får jättegärna berätta mer om vad du vet, för det står inget om det på deras hemsida.

   Reply
 • Ellen
  3 oktober, 2014 at 21:26

  Bra tips! Jag kan tipsa om IKEAs matlådor i glas! Hur bra som helst, och jag tror inte att det kostade mer än deras matlådor i plast.
  Ett annat matlådetips är att iaf värna maten på en porslinstallrik, det värsta är ju när plasten blir varm.

  Reply
  • Desireé
   3 oktober, 2014 at 22:26

   @Ellen, Det är ett superbra tips! Jag har tyvärr inte tillgång till tallrik på högskolan när jag värmer mat, så därför får det bli glasmatlåda för min del :) Tack för att du läser!

   Reply
 • Helena
  3 oktober, 2014 at 13:15

  Så himla bra blogg det här! Jag har idag tack vare denna post åkt och köpt mig glasmatburkar! Nästa steg är att byta ut barnens plasttallrikar och muggar – tänker satsa på de fina bambualternativ som finns nu. Och senare när de blir lite större blir det förstås vanligt porslin.

  TACK för ert engagemang!!!

  Reply
  • Desireé
   3 oktober, 2014 at 22:25

   @Helena, Åh, vad kul att vi kan inspirera! Tack för att du läser! :)

   Reply
 • Elin
  1 oktober, 2014 at 23:31

  Budget tips till matlåda som vi kör på här hemma är gamla sylt, röbetsburkar. Alltså större glasburkar, visst endel maträtter känns kanske konstiga att stoppa i en burk på höjden men i ärlighetens namn funkar de flesta rätter att förvara så, och man slipper den hemska plasten trots att man inte har råd att köpa en ny i metall eller liknande!

  Reply
  • Desireé
   2 oktober, 2014 at 09:34

   @Elin, Jättebra tips! Det man kan och bör tänka på är det oftast är Bisfenol A i locken. Men ser man bara till att maten inte har kontakt med locken så är det nog ingen större fara! :) Tack för att du läser!

   Reply
 • Elin
  1 oktober, 2014 at 12:00

  Oj förlåt, såg nu att jag hade läst fel. Hade läst Glas istället för Glass

  Reply
  • Desireé
   2 oktober, 2014 at 09:35

   @Elin, Ja, de där lådorna som glassen kommer i menar vi! :) Tack för att du läser!

   Reply
 • Elin
  1 oktober, 2014 at 11:35

  Ni skrev glassburkar, är de endast till för att användas en gång?

  Reply
 • Madde - Dagarna.nu
  30 september, 2014 at 20:36

  Byter ut lite i taget. Inget nytt till köket är i plast.

  Min matlåda till jobbet är i rostfritt. Får tyvärr höra “snuskburk” bara för att det är i rostfritt, tycker det är plastburkarna som är snuskiga.

  Reply
  • Ulrika
   30 september, 2014 at 21:42

   @Madde – Dagarna.nu, Nämen! Snuskburkar kan de va själva! :)
   Kanske de också inser en dag vem som har den fräschaste matlådan. Heja dig!

   Reply
  • Ellen
   3 oktober, 2014 at 21:31

   @Madde – Dagarna.nu,
   “Snuskburk” kommer väl från att militären förr hade plåtburkar med mat (när de var ute i fält) som knappast diskades så ofta som de borde. Därav “snusk”burk. Har inget att göra med materialet i din burk alltså. Googla på snuskburk!

   Reply
 • Jessica
  30 september, 2014 at 19:30

  Ni är världens bästa pepp! Tack!

  Reply
 • Anna
  30 september, 2014 at 11:15

  Tack för peppen! Jag har tidigare “miniplastbantat” och sparat saker för att de är “bra att ha och synd att slänga”. Nu har jag gått fram som en skoningslös virvelvind i köket hela morgonen och rensat ut så mycket det bara går! Insåg att jag hade många fina bunkar i porslin och stål som används alldeles för sällan, dessa har nu ställts längst fram i skåpet och plasten får hamna i återvinningen. Känns himla bra! Det enda jag saknar nu är en vettig stekpanna, en slickepott och en drickflaska i bra material. Har ni några tips på var man kan hitta det utan att som student ruinera sig helt? :)

  Reply
  • Ulrika
   30 september, 2014 at 21:47

   @Anna, Heja, heja! Nej, de är ju inte “bra att ha”, inte alls faktiskt.
   Man kan faktiskt kolla loppis, gjutgärn går ju inte att slita ut. Även emaljerat kan man hitta. Eller kanske få ärva av någon snäll äldre släkting. Eller gör som Terese skriver och önska dig i julklapp eller födelsedagspresent! Eller så tar man en sak i taget helt enkelt. Det viktiga är att vara igång och att vara medveten. Heja och lycka till!

   Reply
  • ThinkOrganic!
   30 september, 2014 at 22:09

   @Anna,

   Hej! Och vad glada vi blir att du berättar! Och att du rensar!

   Slickepott finns hos http://www.medvetenmini.se/sv/kok/redskap-och-tillbehor/bambu-ekologisk-slickepott.html , drickflaskan på bilden, en Klean Kanteen kostar ca 219 kr och är ett bra miljöval! Livstidsgaranti på den dessutom. Tänk vilken ynka peng om man slår ut det på alla år! Stekpannor brukar jag önska mig i julklapp. Inte så kul julklapp kanske men det är bra med en bättre panna.
   Det viktigaste är väl egentligen bara att tänka att vad som helst men INTE teflonpanna. Det finns franska stekpannor i kolstål som är franska motsvarigheten till vår gjutjärnspanna. Den väger mindre men har i stort sett samma funktioner. http://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/stekpannor/lyonnaise-stekpanna-kolstal-20-cm/ . Du kan även spana in Green Pan, gjutjärn, rostfritt emalj osv. Och så vill jag såklart slå ett slag till för loppis, släktens stora köksskåp eller liknande. Det är absolut billigast och bäst för miljön! Vissa saker är dyra men det är ju också för att materialen är bättre. Och med mer hållbara saker desto mindre konsumtion. Toppen tycker vi! / Terese

   Reply
   • Anna
    1 oktober, 2014 at 10:57

    @ThinkOrganic!,

    Tack för era fina svar och bra tips! Ska spana in länkarna och försöka ge mig ut på loppisjakt efter en bra stekpanna! :) Annars får det bli en punkt på önskelistan! ;)

    Ha en fortsatt fin dag!

    Reply

Leave a Reply