NAVIGERA
Inspiration / Kläder & skor / Kläder & skor / Livsstil

Om kläder

I luften vi andas, i maten vi äter. Och närmast huden. När man börjar tänka så är det lätt att känna sig vilse. Vilse i var man ska börja eller hur man ska fortsätta. Det är lätt att drabbas av den där känslan av övermäktighet. Men hur som helst, oavsett så finns där bara en sak. Världen, vet du. Den enda av sitt slag. Av Sofia – mokkasin.com – världsviktigt gästbloggsinlägg om kläder på Think organic.

Har ni tänkt på hur ”modet” var förr? Nu för tiden trillar det in nyheter i butikerna varje vecka. Varje vecka. Konsumtionen av kläder är helt galen, den har ökat med 40% det senaste decenniet. 40%.

När jag var liten sydde min mamma mina och min brors kläder. Kläderna var dyra, så man lagade och lät kläderna gå i arv. Förutom att sy så stickade min mamma tröjor, vantar, mössor och halsdukar. Vilket genuint hantverk det är när man tänker efter, någon har ju gjort dina kläder.

Frågan är vem har sytt dina kläder? Varför kan vissa kläder vara så billiga? Vad innehåller kläderna för kemikalier? Detta är några frågor man bör ställa sig innan man köper ett klädesplagg.

Idag slänger svenskarna 8 kilo kläder varje år. Tänk vad det skulle ta emot att slänga kläder om någon man känner, eller om man själv, gjort kläderna.

Så var börjar man? Vad kan man göra?

– Tänk efter innan du köper ett plagg. Försök att planera din familjs inköp av kläder.
– Köp begagnat. Mindre kemikalier i kläderna (= mindre kemikalier som tränger in i huden) eftersom de tvättats så många gånger.
– Laga kläderna, förläng klädernas livslängd.
– Tvätta mindre. Vädra plaggen och använd INTE sköljmedel. Då förlänger du livslängden på plagget och är snällare mot våra hav.
– Om du köper nytt, leta efter miljömärkta GOTS-certifierade kläder.

Till sist, några viktiga inlägg om kläder på THINK ORGANIC:
Världsviktigt av Sofia ”Mokkasin” Jansson
Därför ska du inte använda sköljmedel
Att tänka på när du köper skor & ytterkläder till barnen


Det här inlägget är vårt bidrag till The Sustainable Society’s månadstema. Läs vidare hos de andra medlemmarna och deras bidrag:
Naturligt Snygg: En hållbar modefavorit: Nygårds Anna
Slow fashion: En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa
Ekoenkelt: Kan man gilla både mode OCH miljö?
Husligheter: 3 hållbara sätt att bygga din garderob på
Annas kemtvätt: 9 fördelar och 1 nackdel med att köpa kläder second hand
Ekomorsan: Så blir du en Ecofashionista

Foto: Amy Treasure, Annie Spratt, Jenn Evelyn Ann, Unsplash

5 Comments

Leave a Reply