Menu
Barn / Gästbloggare / Kläder & skor / Livsstil

Om Familjen AB, av My Gullstrand

I det här inlägget ska ni få träffa en inspirerande tjej och höra om hur hon gjorde verklighet av klimatnoja och entreprenörsanda i bästa kombination! Hur familjen blev AB. Heja My säger vi! Vi kommer snart och hälsar på! /Ulrika

Mitt namn är My Gullstrand och jag är en tvåbarnsmamma med barn på 3,5 och 1,5 år. Jag är en nyfiken själ som alltid funderat mycket kring hur saker och ting fungerar och hänger ihop här i världen. Jag är född och uppväxt i en entreprenörsfamilj där de flesta i släkten driver egna företag så det har alltid känts naturligt även för mig att en dag jobba med något jag verkligen brinner för.

Min klimatångest kom krypande i tonåren och jag var alltid känd i vänskapskretsen för att sopsortera hemma i andras kök. När min första son kom och jag slogs över hur mycket barnprylar som behövdes insåg jag snabbt att det kändes totalt ohållbart att köpa alla prylar nya från affären. Jag kunde inte med gott samvete titta mitt lilla nyfödda knyte i ögonen och samtidigt bidra till så mycket nykonsumtion av saker som används under en mycket begränsad tid. Det blev en riktig ögonöppnare för mig att ge mig ut på andrahandsmarknaden och försöka få tag i barnsaker. Köp och säljsiterna i all ära, men det kändes omständigt att först leta rätt på mest passande forum, sedan leta igenom mängder med annonser, därefter kontakta olika säljare, boka upphämtning, åka hem till främlingar och göra affären. Ibland köpte jag saker på auktion vilket innebar att jag fick bevaka köpet och vid ett par tillfällen blev jag väldigt besviken över produkten som jag fick hem.

Efter att ha testat näthandeln vände jag mig istället till att undersöka vilka butiker i min närhet som faktiskt sålde varor second hand. De traditionella ideella företagen kändes som en stor tröskel för mig att ta mig över och när jag väl åkte till dessa ställen kändes utbudet inte speciellt lockande. Jag började istället drömma om affären där jag kunde handla second hand och som faktiskt inspirerade till köp. En butik som jobbade med exponeringen och känslan så att det skulle kännas riktigt kul och attraktivt att handla där. Sagt och gjort, jag började spåna på en affärsidé kring detta och vips föddes idén till Familjen AB.

I september öppnade vi vår första barnbutik på Drottninggatan i Helsingborg. Här säljer vi barnkläder, skor, accessoarer inredning, leksaker, spel m.m. Försäljningen görs via kommission, vilket innebär att familjer kan lämna in sina saker till oss, vi ansvarar för försäljningen och sedan betalas en viss procent av försäljningssumman tillbaka till familjen som lämnat in. I butiken hänger vi upp och exponerar varorna på attraktiva och roliga sätt, och en hel del av våra kunder som kommer in uppfattar inte ens att det vi säljer inte är nytt.

Utöver butiken arrangerar Familjen AB också olika typer av evenemang för att få fler att handla klimatsmart. Utöver barnloppisar har vi även testat på konceptet Lyxloppis i höstas, vilket blev en fullständig succé med över 700 (!) besökare.

Den 9 december är vi medarraangör till evenemanget En Hållbar Jul på Oxhallen i Helsingborg. Här samlas flera olika aktörer med hållbarhetstema såsom Matkooperativet, NSR, Karmakollektivet med flera. Familjen AB arrangerar här en stor julklappsloppis där blandade saker som någon annan kan uppskatta att få i julklapp kan säljas.

Vi tror på kraften i att vilja göra skillnad. Många av våra kunder handlar begagnat för första gången hos oss vilket vi tycker är fantastiskt roligt. Det handlar inte längre om vem som inte har råd att handla nytt, utan istället vem som är bildad nog att förstå att återbruk är framtiden. Genom att bryta fördomar och istället trycka på alla de fantastiska fördelar det finns med att fler personer kan nyttja färre prylar kan vi faktiskt alla vara med och påverka vår och våra barns framtid. Dessutom är det en stor bonus att vi tidigt lär våra barn hur viktigt det är att återvända och ta hand om saker istället för att ständigt köpa nytt.

Varmt välkomna till oss om ni vill vara med i vår revolution mot ett mer hållbart samhälle.

Lite bonus som ni säkert redan uppmärksammat;

Utöver energi-och miljöbesparingen det innebär att konsumera redan befintliga plagg är det i särklass det bästa för barnens hälsa. Visste ni till exempel att det endast är bomullen i ekologiska plagg som är just ekologiskt? Dessa kläder färgas fortfarande med diverse kemikalier samt besprutas med medel för att de inte ska mögla under transport. Allt detta går att undvika om man istället använder redan tvättade plagg till små barn.

Bilder: Unsplash, My Gullstrand och hd.se

No Comments

    Leave a Reply