Menu
Livsstil / Odling

Odlingssuget

Konstigt, men med nya året kom suget efter vår och att odla på en gång. Började med att beställa hem Dahliaknölar i går kväll. Rätt härligt, och lätt att det blir rätt många. Det blir första gången jag provar att driva upp Dahlior. Vi flyttade till nytt hus med större trädgård i början på sommaren, så i år blir det både blommor och odling. Längtar!

Weronica och Paulina inspirerar. Weronica med sina Dahlior och Paulina med sin City Flower Farm -både coolt, bra och vackert. För extra fint är det ju med blommor mitt i en stad, och extra välbehövligt för ren luft och för bina. Utan dem skulle det bli väldigt tomt i grönsaks- och fruktdisken. En tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor – helt fantastiska små hjältar.

Blomsterprakt av det här slaget gör mig nästa knäsvag. Kan inte tänka mig något vackrare.

Jag vill odla ätbart också, inte bara vackert. Helst blandat, som hos Mandelmans. Har stoppat vitlöksklyftor i jorden redan som förhoppningsvis börjat rota sig för att sen bilda klyftor och spira till våren. Och jag vet en man som kommer få svetsa odlingslådor till våren.

En stor inspiratör är Marie på Håkesgård, som jag hittat till via Krickelins underbara bilder. Svartkål, grönkål och tagetes är ett måste!

Vad ska ni odla? Har ni tips på var man beställer bra frö och knölar? Vilka är bra nybörjar-grönsaker att odla hemma?

Sista bilden är min målbild för en höstfest nästa september i stugan. Vi har ett sånt där bord och man sitter mitt i skogen bland ekarna. Också ljuslyktor i träden. Tror att sommarlängtet kom extra tidigt i år för att förra sommaren var så himla dålig faktiskt – om man ser till vädret alltså. I alla fall i vår del av landet. Kan bara bli bättre i år tänker jag.

Bilder: 1,2: Velobloom, 3: Living By W, 4, 5: Krickelin, 6: Our Food Stories

 

 

8 Comments

 • Jeanette
  9 januari, 2018 at 16:35

  Det här får mig att vilja lämna min lägenhet och köpa ett hus med en stor trädgård!

  Reply
  • Ulrika
   10 januari, 2018 at 20:57

   Det förstår jag! Du får odla i kruka i fönstret så länge!

   Reply
 • Anna
  9 januari, 2018 at 11:08

  Spännande med ny trädgård! Dahlior är underbara! Har växt upp med dahlior och min mor har dagliaknölar som kommer från tidigare generationer,sånt tycker jagar häftigt! Ett tips angående dahlior är att kolla blocket. Där kan du ibland hitta större knölar att köpa och få merblommor på en gång. Kom bara ihåg att fråga ordentligt om ev. mördarsniglar avdem du köper. Ser fram emot att få läsa mer om dina odlingar!

  Reply
  • Ulrika
   10 januari, 2018 at 20:58

   Riktigt häftigt verkligen! Och vilket kanontips med Blocket!! Tack! Återkommer om hur det går – håll tummen :)

   Reply
 • Emilia Westerström
  4 januari, 2018 at 00:43

  Jag vill också så gärna så dahlior i år meeeen har ingen trädgård. Mina senaste dagar har tillägnats google helt och hållet. Kan man odla blommor inomhus? Jag blir inte klok på det än, haha!

  Reply
  • Ulrika
   4 januari, 2018 at 22:43

   Du kan odla i kruka, fast utomhus är nog att rekommendera! :)

   Reply
 • Emma Thun
  3 januari, 2018 at 23:47

  Så vackert sammanställt!
  Snabbaste känslomässiga omställningen någonsin nu kanske. För två veckor sedan existerade bara tall, sidenband, julkulor och tända ljus i sinnet nu är det fyllt av knoppar, krispighet, blomsterprakt och ljus som inte kommer från stearin…

  Reply
  • Ulrika
   4 januari, 2018 at 22:44

   Tack snälla! Ja men verkligen, granen är kvar inne men med nytt år så hände det nåt :)

   Reply

Leave a Reply