Menu
Livsstil / Odling / Trädgård

Nässelvatten och såpaspray – Två naturliga supertips för trädgården

Mina Dahlior har börjat blomma! Jag är så innerligt glad för dem. Vet inte om det är för att de är så vackra, för att de blommar så länge eller för att jag pysslat om dem sen de var knölar tidigt i våras. Hur som helst är det häftigt hur mycket glädje några egenodlade blommor kan ge. Mindre glad blev jag när jag såg att de blivit angripna av bladlöss! Men, provade att göra såpavatten och det har fungerat alldeles utmärkt.

Man blandar lite såpa (1 tsk kanske) med vatten (1/2 L ca) och häller i en urdiskad sprayflaska. Spraya direkt på lössen. Det fiffiga är att såpan bryter ytspänningen vilket gör att bladlössen drunknar av vattnet, vilket de inte gör om man bara sprayar med vatten.

Ett näringstips också! Bästa sättet att använda rangliga och bränniga nässlor på. Nässelvatten är utmärkt gödselmedel för alla växter i trädgården. Säkert för krukväxter också, men rekommenderas inte p.g.a. lukten.

Nässelvatten gör man helt enkelt genom att klippa nässlor (på med handskar eller håll bara i stjälken), lägg dem i en spann och fyll på med vatten. Låt det stå i några dagar, upp till en vecka, tills vattnet blivit brunt och man känner på lukten att det är klart – ska luktar rejält illa. Ett lock är alltså bra att ha till spannen. Sila sen bort nässlorna och vips har du ett näringsvatten till dina växter. Spä ut det med lite mer vatten och vattna med vattenkanna. Detta kan man göra när som helst under nässelsäsongen.

Har ni några andra husmorstips för trädgården? Det vore roligt att höra!

No Comments

    Leave a Reply