Menu
Gästbloggare / Livsstil / Mat

Minska matsvinnet! av Annie Andersson

En av höstens gästbloggare som vi inte hunnit publicera ännu. Men den som väntar på något gott! Här kommer ett viktigt och inspirerande inlägg!

Jag heter Annie Andersson och bor i ett hus på landet med min man och vår dotter Elise. Jag driver bloggen Annies Enkla och vill genom den inspirera till en enklare livsstil och ett enklare förhållningssätt till varandra och miljön. Jag skriver om allt från vilka grönsaker vi odlar, recept, om våra djur, hur vi minskar på kemikalierna i hemmet, tips på hur man kan leva lite mer hållbart och tankar kring en rättvisare värld.

Matens miljöpåverkan är en stor del av människans globala miljöpåverkan. I Sverige till exempel kommer 20–25 % av utsläppen av växthusgaser från matproduktionen. Jordens resurser utarmas och efterfrågan på mat ökar hela tiden. Av maten som produceras globalt beräknas en tredjedel av all ätbar mat gå förlorad och bli matsvinn, det är då den mat som är tänkt till människor (ej djurfoder).

Av allt matsvinn som sker i alla led, från produktion till konsumtion, beräknar man att det skulle kunna ge mat till cirka 1,9 miljarder människor över hela världen.

Såklart funkar det inte att skicka över mat härifrån till andra länder i nöd, men värdefulla resurser slängs bort (jordar, energi) som hade kunnat användas till att minska svält och fattigdom. Att en sådan stor mängd mat går förlorad är inte hållbart, jordens resurser är för värdefulla för att slängas bort!

matsvinn

 

Och eftersom det är hushållen som står för störst andel svinn tänkte jag dela med mig av värdefulla tips att ta till sig och praktisera. Så därför kommer här några handfasta och enkla tips, som med lite engagemang kan minska svinnet rejält. Läs, sug in infon och omsätt det i praktiken. Om du bara tar till dig ett eller några få av dessa tips, då är det ändå ett steg i rätt riktning! Börja i det lilla och utöka dina matsvinns-reducerar-mål, det är nog den enda vägen om man ska orka ändra sitt beteende på längre sikt.

 

-Bättre planering vid matinköp: Ju bättre man planerar vad som ska vara på matbordet i veckan, ju mindre behöver slängas, därför är en matsedel för veckan en bra grej. Rätt mängd mat och rätt varor då går maten åt i rätt takt. Det finns studier som visar att de som storhandlar slänger mer än de som handlar efter behov. Vilket egentligen är ganska logiskt. Då man handlar flera gånger i veckan har man stenkoll på vad som finns i kylen, än om man handlar mycket en gång. Då är risken större för att maten hinner bli dålig innan den tillagas. Här kan tilläggas att lockvaror så som ”köp 2 för 1” i många fall leder till matsvinn, eftersom det då oftast blir impulsköp.

-Bättre koll på maten i hushållet: När maten väl är köpt är det viktigt att hålla koll på vad man har hemma, så den inte hinner bli för gammal innan den tillagas. Att ha bra överblick i kylskåpet, inventera det några gånger per vecka så inget blir glömt. Tid och planering, som under punkt 1. Dessa två första punkter kan nog vara de svåraste, men viktigaste!

-Få ut allt ur förpackningen: Ganska simpelt, men något som många hoppar över. Kläm ut det sista ur yoghurtförpackningen, kaviartuben eller syltburken. De små slattarna blir ganska stora om man skrapar ihop det…

-Titta-lukta-smaka-metoden: Om en matvara har ”gått ut”, eller man tror är utgången, ta till denna metod istället för att kasta direkt. 1 – Titta, ser den ok ut? Om ja, 2 – Lukta, luktar den ok? Om ja, 3 – Smaka, smaka och se om den smakar ok. Om ja, – ÄT! Svårare än så är det inte. Blunda för ”Bäst-före-datumet”.

-Värdesätt maten: Lägg ned mer kärlek i hanteringen av mat och vid matlagning. Ger bättre omsättning av maten hemma, maten värdesätts högre, och ger närmre relation till råvarorna och dess ursprung. På så vis vill man ju inte slänga maten om man värdesätter den för vad den verkligen är värd. Exempelvis slänger jag ”hellre” en lök som är odlad på gården och som ruttnat (som inte belastar miljön så hårt), än en bit kött blivit härsken, vilken krävt mycket mer energi resurser för att hamna på matbordet. Går hand i hand med punkt nr 2.

-Ta måttligt med mat – ät upp! Att minska på portionerna och ta fler gånger istället minskar matsvinn. Big no no är att ta för mycket mat som sedan måste slängas. Helt enkelt efter mammornas och mattanternas devis: ”Ät upp maten du tagit till dig”.

-Rätt förvaring: Livslängden på matvaror kan förlängas avsevärt om man tidigare förvarat dem fel. Läs denna guide för tips!

-Ta tillvara på matrester: Gör nya rätter av tidigare måltider. Koka soppa på överblivna grönsaksslattar buljong på ben. Frys in mat som blivit över till annat tillfälle. Gör matlådor. Gör bananglass och smoothie på bruna bananer, ströbröd av brödkanter. Listan kan göras lång, här kan man vara hur kreativ som helst!

-Köp fula varor: Ja, du läste rätt. På grund av att vi väljer bort krokiga gurkor eller fula potatisar slängs tonvis med mat redan i butiken, eftersom ingen ändå vill ha dem och de hinner blir dåliga. Därför – välj de fula grönsakerna och frukterna, så slipper de slängas. De smakar faktisk exakt likadant som de ”fina”. Det är insidan som räknas, även här!

-Ta med en doggy-bag: Om du inte orkar äta upp all mat under restaurangbesöket, fråga om du får ta med matresterna med dig hem i en så kallad doggy-bag. Många restauranger blir glada om de slipper slänga lite mindre mat än vanligt, och du har ju faktiskt betalt för all mat, även om du inte orkar äta upp den.

Har du fler tips? Dela gärna med dig, och lycka till i bekämpandet av matsvinnet!

Text: Annie Andersson Bild: Charlotta Lingwall

1 Comment

  • Karin
    4 mars, 2016 at 08:03

    Sjukt bra inlägg för en som snart ska skaffa eget hushåll. Jag tycker det är så svårt att leva ut dessa tankar i ett hem där rutiner och vanlr redan är inbitna. Har du några tips på hur man kan införa nya tankar i en familj där ett sätt anses rätt och allt annat är konstigt/onormalt? Tacksam för svar.

    Reply

Leave a Reply