Menu
#thinkhållbarjul / Gifter i vardagen / Hemmet / Livsstil / Miljö

Miljövänligaste julgranen


En gran av plast är inget för en grön jul.

Men vad är mest miljövänligt? Vilken är den miljövänligaste och klimatsmartaste granen?
Svaret: Ingen alls. Och vissa år har vi i vår familj haft just det. Ingen gran alls.

Men om ni som jag och min familj inte vill vara utan gran i jul… pga att det bland annat är en hög mysfaktor och bidrar till en underbar julkänsla – då finns det några saker man kan tänka på när man väljer julgran.

Skippa plastgranen, den är sämre än en riktig svensk gran även om du använder den i många år. De flesta plastgranar är gjorda av PVC-plast som ofta innehåller både mjukgörande ftalater och flamskyddsmedel. Plastgranen är alltså inte ett alternativ om man vill ha ett giftminimerat hem och ur miljösynpunkt är den sämsta alternativet. Läs mer om det här.

  • En vanlig svensk rödgran är bättre än plast. Plastgranen innehåller kemikalier, har tagit en massa energi att producera och ur miljösynpunkt är den sämre än en vanlig gran.
  • Allra bäst För miljön är en KRAV-odlad gran. Vill man minimera gifterna i hemmet så är detta ett bra alternativ. Finns att köpa på nätet om du bor i en storstad.
  • Vanlig svensk rödgran är bättre ut klimatsynpunkt än en Kungsgran som oftast importeras från Danmark och är mer besprutad än rödgran.
  • Hugg din egen vildväxande gran i skogen, men be om lov från markägaren först.

I söndags åkte hela familjen till en stor granodling i närområdet. Granarna besprutas inte men man får vara beredd på att man kan få med sig in i lite insekter. Men hellre det än en gran besprutad med bekämpningsmedel…

Foto: Unsplash, Charlotta Lingwall

No Comments

    Leave a Reply