Menu
Hemmet / Livsstil / Miljö

Miljövänliga ljus

Det är mörkt och kallt, levande ljus höjer myset på vilken grå vinterdag som helst. Här är några saker att tänka på vid val av ljus:

✓Skippa ljus av paraffin, paraffin tillverkas av petroleum, alltså fossila bränslen.

✓Stearin tillverkas av slakteriavfall, här kan man ju resonera på olika sätt; bra att det kommer till användning eller att man helt enkelt väljer bort produkter med animaliskt ursprung av olika anledningar.

✓Stearinljus kan också innehålla palmolja, satsa på Svanenmärkta ljus – de får inte innehålla palmolja.

✓Använd miljömärkta värmeljus i 100% stearin med en glaskopp istället för vanliga värmeljus med aluminium. Finns att köpa hos Åhléns, Clas Ohlson eller Jordklok. Använder du värmeljus med aluminium så läs hur du återvinner det här – det är mer komplicerat än man tror.

✓Det finns andra alternativ. Jag har precis upptäckt kronljus och blockljus gjorda av olivstearin utan paraffin och palmolja. Från Yvelis.se och ljusen tillverkas i Sverige.

✓Bivaxljus sprider en härlig doft och har längre brinntid än alla de andra vaxsorterna. Vid tillverkningen tar man till vara på bivax som blir över från honungsproduktionen. Bivaxljus är en ren naturprodukt som bildar vattenånga vid förbränning. Dessutom är bivaxljus joniserande och renar inomhusluften från damm och partiklar. Ett klimatsmart alternativ till konventionella värmeljus!

Så skippa värmeljusen på Ikea nästa gång och de billiga ljusen gjorda av paraffin eller som innehåller palmolja. Det finns så många fler miljövänliga alternativ nu.

Och kanske är det bättre för miljön att inte tända levande ljus utan elektriskt i stället. Väldigt liten del av vår el kommer från fossila bränslen och djurindustrin är som bekant en stor miljöbov.

Men myset från levande ljus ändå.

Se fler hållbara jul tips under #thinkhållbarjul

No Comments

    Leave a Reply