NAVIGERA
Livsstil

Mer om ljus

I kommentarerna här på TO har vi diskuterat ljus lite grann, vilka som är bra och mindre bra. Vi har även skrivit om ljus här innan. Men vi är så tacksamma för kommentarer som får oss att tänka till och startar diskussioner och debatter.

Miljövänligt är inget enkelt begrepp och beror på hur långt man vill dra det. Om man nöjer sig med det bättre alternativet av två eller om man kräver det alternativ som är absolut bäst för miljön i alla lägen.

Det handlar också om hur mycket tid och hur mycket pengar man är beredd att lägga på alternativen. En helt klart intressant diskussion som ni gärna får säga ert om i kommentarerna. Vi är som vi nämnt innan, ingen ”supermiljöblogg”, utan är ute efter att inspirera till hållbarare alternativ än de traditionelle (om de inte är bra) och att sprida information och engagemang för ett hållbarare liv.

varmeljus granit

Ljus då. Ljus av/med paraffin i ska man undvika eftersom de görs av en restprodukt från oljeindustrin. Dessutom sotar de, och sot ska man inte andas in då det är cancerogent. Stearinljus är då ett bättre alternativ. Stearin kan vara animaliskt – djurfett, alltså en restprodukt från djurproduktionen. Är man vegan eller på annat sätt helt emot djurindustrin så går dessa också bort. Eller så kan man resonera som så att eftersom vi har en djurproduktion så är det bättre att vi tar till vara så mycket som möjlig av restprodukterna från den. Jag säger inte att något av det är rätt eller fel, utan upp till var och en.

Sen kan stearin också vara vegetabiliskt, oftast då från palmolja, och då ska man se till att den är miljömärkt. Palmoljan utvinns ur oljepalmer i stora plantager.

Bakom de enorma plantagerna döljer sig skövling av regnskog med förlust av stora unika och oersättliga naturvärden, torrmarker som utdikas till plantager, och brott mot mänskliga rättigheter.

naturskyddsforeningen.se

Svanenmärkta ljus är tillverkade av stearin, dessutom uppfyller förpackningen Svanens krav och en oberoende tredje part har kontrollerat att ljuset uppfyller de kvalitets- och hälsokrav som ställs, t.ex. hur mycket sotpartiklar som får avges.

Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearinljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna.

svanen.se

Vita ljus är skonsammast för miljön. Färgerna tillverkas av kemikalier och metaller. Dessutom brinner de ofärgade ljusen allra bäst då det inte finns några färgrester som täpper till och försämrar förbränningen.

ekologiskt-vitt-bivax

Men om man vill ha ett ännu bättre alternativ då. Det finns ljus tillverkade av soja som ska vara både miljö- och veganvänligt. Allra helst då av ekologiskt producerad soja, eftersom soja kan vara en hårt besprutad produkt. Det finns också ljus av vax från raps. Ljus av raps och soja har jag bara hittat i doftljus-variant.

Också kan man göra egna av bivax (har inte hittat några färdiga). Antingen genom att smälta bivax och gjuta ljus eller genom att rulla in en veke i en bivaxkaka.

Där har ni lite alternativ. Har ni några andra tips eller några favoritljus? Hur tänker ni?

labruketljus

Bilder: Granit, Organic makers, L:A Bruket

11 Comments

 • […] Välj ljus till jul med omsorg – läs mer om ljus och vad man bör tänka på. […]

  Reply
 • […] 8. Hur är det med ljus egentligen? Vi tipsar och diskuterar om ljus och vad man bör tänka på https://www.thinkorganic.se/mer-om-ljus/ 9. Vi tipsar om vackra cykelhjälmar som Hedvig Wendelbo målar och säljer. Fantastiskt, vilket […]

  Reply
  • Eva-Lotta Zachrisson
   19 december, 2016 at 01:38

   Hej,
   Bivax är bra (bäst) av fler orsaker. Några go’bitar från vår hemsida: http://bybestis.se/varfor-bivax
   Vi får ofta frågan varför bivax skiljer sig från andra ”naturliga vaxer”. Det finns många nackdelar med andra alternativ, det viktigaste skälet för oss är dock att bivax är det enda naturliga vaxet. Bivax är redan färdigt! Den enda processen för att skapa det färdiga bivax vi använder är att mekaniskt filtrera bivaxet.

   Det finns anekdoter om folk som fått förbättrad nattsömn och minskade astmatiska besvär då de eldat bivaxljus i sovrummet innan läggdags. Dessa förbättringar verkar vara jämförbara med dem som kan uppnås med hjälp av anjon-luftrenare.
   Att negativa joner är ett sätt att rena luften från partiklar finns det forskning på. Att det bildas neutrala och laddade sot-partiklar vid olika förbränningar finns rapporterat. Det är möjligt att det bildas negativa joner vid förbränning av bivax. Vi har dock inte hittat någon forskning på sambandet mellan bivaxljus och bildandet av negativa joner, varken i Reaxis eller Scifinder (som täcker det mesta av den kemiska och biokemiska litteraturen).

   Vi kommer att utöka vårt sortiment med blockljus, vanliga kronljus och värmeljus inom kort, allt i 100% bivax.

   Reply
 • Wilma
  23 oktober, 2015 at 22:52

  Toppen text!
  Kan tipsa att bodystore säljer färdiga bivax ljus.
  http://www.bodystore.com/bivaxljus-24-x-22cm

  Reply
  • Ulrika
   27 oktober, 2015 at 19:16

   Tack för tips!

   Reply
 • Andromeda
  13 oktober, 2015 at 22:39

  Kul med mer tankar om ljus! Efter att ha läst en artikel (som visade sig vara från i våras) om att förpackningsindustrin numera vägrar att ta emot aluminiumkopparna från vanliga värmeljus så ville jag slita mitt hår lite grann (snacka om ett steg bakåt…). Så nu är jag på jakt efter något annat, mer hållbart.

  Jag har iaf två tips på märken som gör ljus. Båda är svenska. Det ena heter Klinta och hittas här: http://klintaco.se/. Jag har dock svårt att hitta info om exakt vad som är i ljusen men det går säkert att hitta om en surfar runt lite mer. Intressant nog så används deras ljus också som massageolja när ljusens vax blivit rinnande. Dessutom har de lite andra produkter som verkar schyssta, så kanske värt att kolla upp för den som är intresserad.

  Det andra tipset är det nya företaget Tändas som en kan läsa mer om här: http://www.tandas.se/. Jag vet inte så mycket om dem mer än att de säljs på ekobutiken Fram i Göteborg, så de borde vara miljövänliga på något sätt. :-)

  Ha det fint!

  Reply
  • Ulrika
   16 oktober, 2015 at 19:29

   Intressant, tack för tips, de får vi kolla upp!

   Reply
 • Maria
  11 oktober, 2015 at 21:21

  Hej!
  Vi säljer ljus av rapsvax på vårt jobb från yvelis.se. Finns både med doft och utan och med eteriska oljor. Vi är jättenöjda med dem. :)

  Reply
  • Andromeda
   13 oktober, 2015 at 22:27

   Schysst, har aldrig hört talas om det märket innan så tack för tipset!

   Reply
 • { Rania Maria Photography }
  11 oktober, 2015 at 12:57

  Vi köper våra värmeljus på Clas Ohlson; http://www.clasohlson.com/se/Värmeljus-startkit/44-1290

  Svanen märkta och med glaskoppar som man återanvänder, sen köper man bara nya stearin-värmeljus hos dem som man sätter i kopparna. Himla bra! och inte speciellt dyrt heller faktiskt :)

  Reply
  • Ulrika
   11 oktober, 2015 at 15:06

   Grymt! Tack för tips!

   Reply

Leave a Reply