Menu
Livsstil / Mat / Miljö

Mat!

Jag brinner en massa för att göra från grunden. Och det kan låta tråkigt, uttjatat och pretto. Men man kan också tänka att det är enkelt och ordentligt. Det behöver inte innebära att matlagandet blir mer krångligt, faktiskt tvärt om.
Det handlar om att välja bra råvaror och att låta dom ta plats istället för att krångla till det. Sen är det ju också svårt att gå tillbaka till halv- eller helfabrikat när man en gång har provat att göra själv och märkt vilken skillnad det är i smak och kvalitet. Också är det fantastiskt att veta vad det är man stoppar i sig och i sin familj. Att själv välja. Och att välja bort smakförstärkare, konserveringsmedel och andra onaturliga tillsatser. Ju närmre matens ursprung man kommer desto mer respekt känner man för den. För att det är någon som har planterat ett frö, som har vattnat det och skött om plantan för att sen skörda frukten eller grönsaken, varsamt förpackat den och kanske har den till och med åkt långt för att hamna i ditt kök.
För att inte tala om mjölk, ägg och mejeriprodukter. Mat som vi får från djuren. Äter man kött får det hela såklart minst en dimension till.

Vad är bra råvaror?

Närproducerad mat i säsong väljer jag allra helst. Då använder man råvarorna när de är som godast och de behöver inte transporteras långa sträckor. Man behöver inte äta alla maträtter året om, eller så anpassar man helt enkelt efter säsong. Soppan kanske är gjord på rotfrukter eller linser i januari, på nässlor i mars, på tomater i juli, på svamp i september och på jordärtskocka i november. Allt som finns gratis i naturen från ramslöken tidigt på våren till trattkantarellerna och björnbären i augusti. Har man möjlighet att odla något själv är det såklart fantastiskt. Jag tycker man ska köpa svenskodlade färska tomater under sommaren och köpa tomater på burk resten av året. Eller ännu hellre köpa riktigt många svenska härliga tomater att göra tomatsås på och frysa in till vinterns pizzor och pastasåser. Man kan dra det så långt man vill, men gå inte till överdrift. Försök att hitta en bra nivå och få inte dåligt samvete för det du inte lagar från grunden.

Kött då?

Kött kan man äta med måtta om man måste äta kött alls. Många äter det av gammal vana tror jag. För att man inte vet vad man ska laga om man inte får använda kött. Potatis och vad då? Här gäller det att helt tänka om och tänka nytt. Prova nya maträtter istället för att försöka ersätta köttet med något. Jag kan tycka att den svenska husmanskosten är svår att ersätta av vego-alternativ – testa hellre indiska grytor, vietnamesiska soppor, spännande sallader, thailändsk curry, plockmat, grönsaksbiffar.

Surdeg

Baka bröd, helst av surdeg. Bara doften av nybakat som sprider sig i ett nyvaket hus en lördagsmorgon gör det värt. Och surdegen blir en kär vän som man vårdar ömt och lär känna. Efter ett tag vet man vet när den är perfekt att baka med, när den behöver matas eller när det behövs lite jäst i degen för bästa resultat. Det tar längre tid innan brödet är färdigt eftersom jäsningsprocessen är långsammare, men det är inte mer jobb att baka med surdeg. Också får brödet längre hållbarhet, smakar bättre och är nyttigare.

Var snäll mot dig själv, mot din mage och mot vår natur.

Bilder: Nine Köpfer, Annie Spratt, David Vasquez, Elli O. , Toa Heftiba, Unsplash

2 Comments

 • Emma
  14 september, 2017 at 10:46

  Vilken underbar svampbild!
  Min mamma och pappa mötte för ett tag sedan ett helt fantastiskt gäng nyanlända tonårskillar i skogen. På knackig engelska började dom prata och mamma och pappa tittade på deras svamp-skörd, för plockat svamp – det hade dom verkligen gjort. Någonstans hade informationen om att alla svampar inte var värda att plockas missats dock, så när mamma och pappa tittat igenom vad som gick att äta och var värt att spara var där inte mycket kvar….

  Reply
  • Ulrika
   16 september, 2017 at 15:28

   Åh! Vilken tur att dom träffade på dina föräldrar! <3

   Reply

Leave a Reply