Menu
Inspiration / Livsstil / Mat / Råvaror / Recept

Majmat

Maj är verkligen en underbar månad, på så många sätt. Naturen fullkomligt exploderar, värmen kommer, primörerna kommer. Här bjuder vi på lite inspiration för en middag som passar bra i nu i helgen, såklart med säsongens råvaror.

Lax med stekta nudlar och Ramslöksblommor:

Snabbgrava laxen med rosépeppar, salt och socker en stund innan stekning. Koka ramen (nudlar). Blanda ihop en dressing av fisksås, lime, ramslök (alt. vitlök) och lite honung.

Stek sen laxen i smör och olja, stek nudlarna och broccoli i olja. Servera på bädd av hyvlad gurka, häll dressingen över nudlarna. Toppa med ramslöksblommor och lite chiliflakes. Oxalis är också fint och ger god syra. Harsyra hadde funkat lika bra.

Lägg en linneduk på bordet, dekorera med blommor från naturen. Enkelt och vackert.

En bra middag kräver dessert också såklart. Rabarberglassen kan snurra i glassmaskinen medan man tar en promenad.

Rabarberglass:

Koka en kompott av 2-3 stjälkar rabarber med lite vatten och honung för att balansera syran i rabarbern. Smaka dig fram. Koka tills rabarbern är mjuk.

Vispa 2 ägg med 1/2 dl socker och 1 tsk vaniljsocker tills det är luftigt. Vispa 2 dl grädde, blanda sen ner 3 dl turkisk yogurt. Blanda ihop alltihop till en jämn smet. Tillsätt den avsvalnade och mixade rabarberkompotten. Kör helst i glassmaskin och ät direkt. Alt. frys in.

No Comments

    Leave a Reply