Menu
Barn / Pyssel & utflykter / Upplevelser

M/S Museet for Søfart

Jag och Ulrika tog med oss kidsen på en liten dagsutflykt till Helsingör i Danmark. Vi tog båten över Öresund, från Helsingborg till Helsingör. Har ni vägarna förbi Helsingborg rekommenderar jag att ni gör en visit till Helsingör om ni vill uppleva en söt småstad eller Köpenhamn om ni vill uppleva charmig storstad. Vi är lite bortskämda som har Danmark så nära, jag minns när jag var liten och vi nästan varje helg tog båten över till Danmark. Vi tog ofta cyklarna med oss och cyklade längst kuststräckan – hur mysigt som helst!

På just den här turen över Öresund besökte vi M/S Museet for Søfart i Helsingör. Vilken upplevelse det är att gå omkring i denna häftiga byggnad med spännande arkitektur. Det underjordiska museet är verkligen ett fantastiskt stycke arkitektur, där man rör sig genom sjöfartshistorien på lätt lutande golv i varierande höjd omkring och ovanför en gammal torrdocka.

När man rör sig igenom museet möts man av en unik inredning, där skeva vinklar och lätt lutande golv i olika nivåer tillsammans ger besökaren en känsla av att befinna sig ombord på ett riktigt skepp. Hur coolt som helst tyckte barnen, men allra coolast var nog när barnen via virtual reality kunde följa med ombord i en livbåt på ett stormigt hav.

Bilden ovan visar en flygbild över området. Museet ligger bredvid Kronborg Slott.

Vi lärde oss massor om dagens sjöfart, barnen fick lyssna och styra skepp över hela världen. Där finns datorer som visar hur båttrafiken ser ut i realtid över hela världen. Samtidigt som vi fick ta del av krigshistoria, de mörka krigsåren då Danmark drabbades hårt under båda världskrigen. Man kan via ljud, bild, filmer och text ta till sig informationen på en antingen grundläggande eller fördjupande nivå. Det finns kort och gott något för alla besökare och utbudet är mycket varierande. Man kan hoppa upp i stolen och göra sig en klassisk sjömanstatuering eller slå sig ner vid datorn och lära sig att frakta varor runt världen i ett roligt spel.

No Comments

    Leave a Reply